Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 2:16:33 πμ
etpa
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2015 21:01

Ολοκληρώνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας Αγροτιάς

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες, που λιώνουν μια ζωή στα χωράφια, θα μείνουν ξεκρέμαστοι με τις ανατροπές που προβλέπει το 3ο μνημόνιο για τον ΟΓΑ.


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο. Μαζί της το ψήφισαν τα άλλα αστικά κόμματα, η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Οπως προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των ιμπεριαλιστικών θεσμών, μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πρέπει να ψηφίσει νέες διατάξεις που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν «τη σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συνταξιοδοτικές παροχές που καταβάλλει ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) προς το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα κατ' αναλογία ("pro rata")».
Τι θα σημάνει όμως η «εναρμόνιση» των εισφορών στην περίπτωση του ΟΓΑ προς τη δομή των εισφορών που ισχύουν στο ΙΚΑ, μια  ανατροπή που συμβαδίζει με το γενικότερο σχέδιο προς την «καθολική ενοποίηση των Ταμείων»; Θα σημάνει τη δραστική αύξηση των εισφορών των αγροτών προς τον ΟΓΑ, η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει τους πόρους που θα κοπούν με την αντίστοιχη δραστική μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι αγρότες έχουν τον πιο μεγάλο εργασιακό βίο. Οι συντάξεις που παίρνουν, που επί της ουσίας αντιστοιχούν σε προνοιακά επιδόματα, έχουν πίσω τους τουλάχιστον μισό αιώνα σκληρής δουλειάς στα χωράφια. Κανένας αγρότης μέχρι το 2012 δεν μπορούσε να λάβει σύνταξη γήρατος πριν από το 65ο έτος, ενώ και αυτό το ηλικιακό όριο, με το νόμο 4093/2012, αυξήθηκε στα 67 χρόνια.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ (στοιχεία 2013), ο ΟΓΑ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μέση ηλικία συνταξιοδότησης, με μέσο όρο εξόδου στη σύνταξη τα 65,3 χρόνια!
Όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ζήσαμε το συστηματικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς που με την εφαρμογή όλων των επιλογών της ΕΕ με τις ΚΑΠ και τις ντιρεκτίβες και ψηφίζοντας τα δύο προηγούμενα Μνημόνια, οδήγησαν στη συρρίκνωση της παραγωγής και του αγροτικού κόσμου και στο να συγκεντρωθεί η γη σε λιγότερα χέρια.
Τώρα όλοι αυτοί που ψήφισαν και το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) μας λένε πως δήθεν θα πάρουν αντισταθμιστικά μέτρα. Στην ουσία εξαπατούν τη φτωχομεσσαία αγροτιά ακόμη μια φορά, αφού τα μέτρα που υπόσχονται μαζί με την εφαρμογή από φέτος και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ,  θα απελευθερώσουν τον ανταγωνισμό, επιταχύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, οδηγώντας στο οριστικό ξεκλήρισμα τη φτωχομεσαία αγροτιά.
Οι αγρότες δεν πρέπει να τσιμπήσουν στα αυτοαποκαλούμενα αντιμνημονιακά κόμματα. Ο Συριζα 2(ΛΑΕ) και η ΧΑ δεν αμφισβητούν την ΕΕ και πολύ περισσότερο την κυριαρχία των μεγαλοεπιχειρηματιών και μεγαλεμπόρων στη μεταποίηση και τη διάθεση των προϊόντων που επιβάλλει τιμές πείνας στους αγρότες και τιμές φωτιά στους καταναλωτές. Στην ουσία δεν αμφισβητούν την πολιτική που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε μια μερίδα μεγαλοαγροτών. Οι αντιμνημονιακές τους κορώνες είναι άσφαιρες αφού γι αυτούς οι καπιταλιστές πρέπει να μείνουν απείραχτοι.
Η αγροτιά πρέπει να αντιληφθεί ότι ο αγώνας της επιβίωσης μπορεί να είναι αποτελεσματικός μόνο όταν συνδυάζει την πάλη για την απόκρουση των μέτρων και την ανάκτηση των απωλειών με την προοπτική ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου το αγροτικό εισόδημα, η ασφάλιση και η σύνταξη θα είναι εξασφαλισμένα, στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης της γης και της λειτουργίας αγροτικών συνεταιρισμών στο πλευρό των κρατικών αγροτικών επιχειρήσεων.
Αυτό το δρόμο προτείνει το ΚΚΕ στη μικρή και μεσαία αγροτιά. Η ενίσχυσή του και στις εκλογές θα αποτελέσει ισχυρό εφόδιο για τους αγώνες που ήδη προετοιμάζονται, για την αναμέτρηση με την πολιτική της ΚΑΠ, τη συμμαχία της αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο της πραγματικής ευημερίας για το λαό.