Τρίτη, 13 Απριλίου 2021, 11:09:50 πμ
etpa
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016 20:41

Όταν ενοχλεί η ιδεοληψία του ...διπλανού

Συντάκτης:

Γράφει ο
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

 

Πήραμε τα μαθήματά μας κι εμείς, ομολόγησαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Κιλκίς για να θερμάνουν το κλίμα ενόψει της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.


Είναι η πλέον συνήθης ομολογία των κάθε φορά ηττημένων στις εκλογές. Το «μήνυμα ελήφθη» διότι, ως γνωστόν, ο λαός ποτέ δεν κάνει λάθη στις κάλπες. Κι ας είναι ο ίδιος λαός που έστειλε τον Βενιζέλο των Πέντε Θαλασσών και των δυο Ηπείρων στην αντιπολίτευση κι ύστερα από τρία χρόνια υπέστη ο ελληνισμός  τη συντριπτικότερη ήττα του, εφάμιλλη εκείνης στο Μαντζκέρτ.
Μην ξεστρατίσουμε όμως σε πικρά μονοπάτια. Να μείνουμε στα μαθήματα. Δυστυχώς τόσο από τις απαντήσεις που έδωσαν τα στελέχη της στο Κιλκίς, όσο και από το γενικότερο αντιπολιτευτικό λόγο της η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έλαβε κανένα μάθημα. Παραμένει προσηλωμένη στις δικές της ιδεοληψίες την ίδια ώρα που κατηγορεί- όχι πάντα χωρίς δίκιο- τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ για τις δικές του, αριστερές, ιδεοληψίες.
Πρώτος σταθμός της περιοδείας των στελεχών ήταν γνωστή βιομηχανία του νομού, η ΑΝΑΤΟΜΙΚ. Παράγει υγειονομικό υλικό πιστοποιημένης ποιότητας με τις υψηλότερες προδιαγραφές. Εξάγει σε 30 χώρες βόρειες και νότιες, ανατολικές και δυτικές, αλλά δεν μπορεί να μπεί στα ελληνικά νοσοκομεία, παρότι διαθέτει τα προϊόντα της σε υποπολλαπλάσιες τιμές. Και αγωνίζεται χρόνια τώρα ο επενδυτής να πείσει τους κάθε φορά υπουργούς πως αν λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός και το Δημόσιο θα εξοικονομήσει δισεκατομμύρια και η ελληνική βιομηχανία θα τονωθεί με όλα τα συμπαρομαρτούντα (μείωση ανεργίας, αύξηση δημόσιων εσόδων  κ.ο.κ.)
Είναι η ΑΝΑΤΟΜΙΚ ένα μόνο - κραυγαλέο αλλά ένα - από τα πάμπολλα παραδείγματα όπου ελληνικές επιχειρήσεις υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις του μεταπρατικού χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας που κατά τα άλλα αποτελεί ανοιχτή οικονομία.
Θεωρητικά στην χώρα μας έχουμε ανοιχτή  οικονομία της αγοράς. Και το κατ’ εξοχήν  κόμμα της ελεύθερης αγοράς , η Ν.Δ., κυβέρνησε τα μισά περίπου χρόνια της μεταπολίτευσης. Και από το 2012 μέχρι το τέλος του 2014 όταν στέναζαν οι πολίτες από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, η ίδια ως κυβέρνηση ανέχτηκε και συντήρησε  ένα καθεστώς όπου η κανόνες της ελεύθερης αγοράς «πήγαν περίπατο».
Σήμερα κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν προχωρεί, λόγω αριστερής ιδεοληψίας, τις αποκρατικοποιήσεις. Ποια δική της ιδεοληψία επέτρεψε να εφαρμόζεται η  οικονομία της αγοράς με τρόπο που απέκλειε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, στις οποίες ομνύει σήμερα;
Ποια ελεύθερη αγορά λειτούργησε στον τομέα του γάλακτος, όπου το καρτέλ 4-5 γαλακτοβιομηχανιών θέριζε επί χρόνια ανενόχλητα  και επί δικών της κυβερνήσεων μέχρι που κατάφερε να εξαφανίσει τους παραγωγούς – κτηνοτρόφους;
Ποια ελεύθερη αγορά λειτούργησε εν Ελλάδι στον τραπεζικό χώρο, όταν έγινε ανεκτή η μεγαλύτερη απόκλιση επιτοκίων δανεισμού από τα επιτόκια καταθέσεων; Και πως εξηγείται πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα όπου δεν κατάφερε να στεριώσει καμιά ξένη τράπεζα;  Και πως εξηγείται η πληθώρα χρεωκοπημένων επιχειρήσεων με επιχειρηματίες που χρωστούν τον «άμπακο» σε τράπεζες και δημόσιο, αλλά οι ίδιοι να διαθέτουν τεράστιες περιουσίες κυρίως σε καταθέσεις στο εξωτερικό;
Ετούτη η αρρώστια δεν οφείλεται σε «αριστερές ιδεοληψίες». Η «ελεύθερη αγορά» ως δεξιά ιδεοληψία βασίλευε και επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Και δεν είδαμε κανέναν πρόεδρό της  και κανένα μεγαλοστέλεχος να θέτει «τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων» των ιδικών τους ιδεοληψιών.
Ένας πρόεδρός της τόλμησε να μιλήσει για «νταβατζήδες» πριν αναλάβει την εξουσία, αλλά όταν κυβέρνησε μια χαρά συνυπήρξε με τους «νταβατζήδες» και πάντως ουδείς εξ αυτών θίχτηκε από την πολιτική της κυβέρνησής του.
Τη «Συμφωνία Αλήθειας» με τους πολίτες θα παρουσιάσει και θα προτείνει από βήματος της ΔΕΘ ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Και θα στιγματίσει ανυπερθέτως τις αριστερές ιδεοληψίες που βραχυκυκλώνουν την ανάπτυξη της χώρας.
Αναμένουμε μήπως αναφερθεί και στις δεξιές ιδεοληψίες. Για να πεισθούμε ότι όντως πήραν στη Ν.Δ. τα μαθήματά τους. Αλλιώς λόγια του αέρα θα λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι να πάρουν την εξουσία. Για να συνεχίσουν αύριο ως κυβέρνηση το ίδιο έργο. Με τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις  - όσες απομείνουν στην χώρα- να έχουν απέναντί τους την «ελεύθερη αγορά».