Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 10:07:10 μμ
Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 18:19

Όταν η συμφορά συμφέρει...

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος Σύριζα ΠΣ Κιλκίς.

Αν θέλεις να πάρεις τη γη κάποιου μπορείς να τη νοικιάσεις ή να την αγοράσεις. Μπορείς ακόμη να τον «αναγκάσεις» να την αφήσει, όταν δεν θα μπορεί πλέον να ζει σ' αυτήν. Αν χαθούν τα σπαρτά του, αν καταστραφούν τα οπωροκηπευτικά του, αν πάρουν φωτιά τα μελίσσια, τα δέντρα, τα κοπάδια του, θα την εγκαταλείψει και θα γίνει δική σου. Μετά μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις σ' αυτήν: από πάρκα με φωτοβολταϊκά έως πάρκα με ανεμογεννήτριες.

 

Ο «καμένος», απογοητευμένος δεν μπορεί πια  ν' αντιδράσει. Θα καταπιεί την οργή και το θυμό του. Κατόπιν, όταν συνειδητοποιήσει το κακό που τον έχει βρει, μην έχοντας σπίτι να πάει, κρεβάτι για να κοιμηθεί, βρύση  να πιει να ξεδιψάσει, χωράφι να θερίσει, αφού έθαψε μέσα  στις στάχτες της φωτιάς τα όνειρά του, θα αισθανθεί ότι αυτός που πονάει πιο πολύ, είναι ο «ζωντανός νεκρός».

Ελλάδα δεν είναι μόνο οι Έλληνες. Είναι τα βουνά και τα δάση μας. Είναι η χλωρίδα και η πανίδα μας. Είναι ολόκληρο το βασίλειο του θεού Πάντα. Είναι τα ζώα του δάσους, αλλά και τα οικόσιτα. Όταν καίγονται όλα αυτά, καίγεται η Ελλάδα.

Άφησαν οι ιθύνοντες τη δασοπυρόσβεση κι έριξαν όλο το βάρος να σωθούν οι ανθρώπινες ψυχές, και δικαίως. Το παν είναι η ζωή, δίχως αυτήν δεν υπάρχεις, λέει ο λογικός νους. Όταν όμως περάσει λίγος καιρός, όταν παρέλθει ο πανικός όντας πυρόπληκτος, θα θρηνείς επί των καμένων ερειπίων τους κόπους μιας ζωής, γιατί έχασες ό,τι έχτισες  με "αίμα, πίκρα και καημό". Κι επειδή εκτός από λογική έχεις ως άνθρωπος καρδιά και ψυχή, που δύσκολα πείθονται, θα υποφέρεις για πολύ για τη ζωή που έθαψες στα αποκαΐδια. Ο θάνατός σου θα έρθει μετά, πιο αργά και πιο βασανιστικά, είτε από εγκεφαλικό είτε από καρδιακό επεισόδιο. Γιατί ο νους μπορεί να πείθεται, όχι όμως και η καρδιά...

Ή εσείς θα σωθείτε ή θα καούν τα σπίτια σας, σου είπαν αυτοί που στήριξαν την εκλογή τους πάνω στη συμφορά από το «Μάτι». Αυτοί που θα έσβηναν μια φωτιά με 8-10 μποφόρ, σε λίγα λεπτά, δεν κατάφεραν να σβήσουν μια φωτιά, που έκαιγε επί δέκα μέρες, με 2 μποφόρ αέρα...

Το σύνθημα «εκκενώστε τα χωριά», είναι σε προέκταση ίδιο με το σύνθημα «εκκενώστε» την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα εκτός από τα βόρεια προάστια, είναι και τα χωριά της. Καλό ως σύνθημα, όμως δεν απαντά στο πως θα ζήσει ο πυρόπληκτος μετά. Δεν απαντά στο πως θα επιβιώσει ένας άνθρωπος δίχως δουλειά και στέγη να στεγάσει τα όνειρά του. Πράγματα απλά, ανθρώπινα  ίσως, όμως, άγνωστα για τους βολεμένους της χώρας. Για τους πολιτικούς με ανακριβή ή και ψευδή «πόθεν έσχες» που  έχουν σπίτια στις ωραιότερες πρωτεύουσες του κόσμου!

Επί Δέκα ημέρες καίγεται η Ελλάδα και κανένα από τα «καλοταϊσμένα» κανάλια δεν ρωτά: το "τι" και το «γιατί». Το "πώς" και το "ποιος" έφταιξε! Κανείς  από τους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους δεν μιλά. Κανείς δεν λέει τώρα ότι οι ευθύνες πρέπει να αποδίδονται προσωπικά.

Αν είμαι με την Αριστερά είναι γιατί στην Κατοχή δεν φόρεσε κουκούλα. Γιατί δεν συνεργάστηκε με τους Γερμανούς Ναζί, γιατί αντιστάθηκε στον ξένο κατακτητή. Η Αριστερά δεν πτώχευσε την Ελλάδα, δεν έκλεψε ένα ευρώ ούτε και πήρε μίζες. Η Αριστερά δεν χρωστά σε κομματικά δάνεια και δεν έβλαψε με οικονομικά σκάνδαλα τη χώρα. Η Αριστερά δεν νομοθέτησε το ακαταδίωκτο των πολιτικών και των τραπεζιτών ούτε και χάρισε δημόσιο χρήμα σε «ημετέρους». Η Αριστερά δεν διάλυσε το εργατικό δίκαιο και δεν "χάρισε" 82 εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ για να εξασφαλίσει τη στήριξη, αλλά και τη σιωπή τους.

Αν είμαι με την Αριστερά, είναι γιατί η Αριστερά, όπως και ο Χριστιανισμός, τοποθετεί την κοινωνία της αλληλεγγύης ψηλά. Γιατί στηρίζει τη δημόσια υγεία και παιδεία για τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά σχολεία ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αν είμαι με την Αριστερά είναι γιατί η Αριστερά δεν έχει αποδυναμώσει το κοινωνικό κράτος, δεν έχει απολύσει νοσοκομειακό και πυροσβεστικό προσωπικό, για να συμβαίνουν όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα τώρα. «Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη», είπε ο ποιητής και μάλλον είχε δίκιο.