Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 4:00:41 πμ
Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2017 20:42

Ούτε όλες οι ευθύνες είναι του δημάρχου, ούτε όλες οι επιτυχίες

Γράφει ο Θεόδωρος
Παυλίδης. 

 

Μπορεί στο αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας μας, ο Δήμαρχος  να παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά την ευθύνη διοίκησης του Δήμου την έχει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν οι Σύμβουλοι είναι άβουλοι και πειθαρχούν απολύτως στα κελεύσματα του δημάρχου, τότε ισχύει το δημαρχοκεντρικό σύστημα και η παρουσία των συμβούλων είναι άχρηστη έως διακοσμητική Στην περίπτωση αυτή, η επιτυχία ή αποτυχία του δήμου, ανήκει ολοκληρωτικά στον δήμαρχο. Όταν όμως οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, όταν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι καρπός μελέτης, ερεύνης και διαλόγου, τότε αφενός το αποτέλεσμα θα είναι επιτυχές και παραγωγικό και αφετέρου η επιτυχία θα αντανακλάται  σε ΟΛΟ το Δημοτικό Συμβούλιο, του δημάρχου και της αντιπολίτευσης  συμπεριλαμβανομένων.


Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο κόσμος πιστεύει  ότι για όλα τα θέματα αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος. Από κει πηγάζει και η λαϊκή ρήση " τα παράπονα στο δήμαρχο "
Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Τα παράπονα των δημοτών υποβάλλονται στην γραφειοκρατεία του δήμου και από κει εισάγονται στο δημοτικό συμβούλιο  προς συζήτηση και λήψη απόφασης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αποφαίνονται μόνο επί εισηγμένων θεμάτων, αλλά στα καθήκοντά τους είναι να εισαγάγουν και θέματα (δια του δημάρχου ή προέδρου) στο δημοτικό συμβούλιο.
Οφείλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι να ερευνούν τα θέματα που τους τίθενται και να δίνουν στη συνέχεια απαντήσεις.
Αφορμή για το παρόν σχόλιο μου έδωσε η Δημοτική Καφετέρια του Λόφου Αγίου Γεωργίου.
Εδώ και πολλά χρόνια, η παραπάνω καφετέρια είναι κλειστή. Θα αφήσω τον κόσμο και θα μιλήσω για μένα. Δεν έμαθα ποτέ για ποιό λόγο δεν λειτουργεί το κέντρο αυτό αναψυχής της πόλης μας που όλοι οι συνδημότες μας περιμένουν με αγωνία να λειτουργήσει.
΄Εχω ρωτήσει επανειλημμένα στον δήμαρχο και  δημοτικούς συμβούλους ,τι εν προκειμένω συμβαίνει και πήρα τις πιο απίθανες και αντιφατικές απαντήσεις.
Άλλοι λένε "δεν έχω ιδέα" άλλοι λένε "δεν έχει πολεοδομική άδεια το κτήριο " (και ας λειτούργησε μια χαρά τα προηγούμενα 10-15 χρόνια) άλλοι λένε" να τελειώσουν πρώτα τα δικαστήρια με τον προηγούμενο μισθωτή" άλλοι λένε ότι "προκηρύχθηκε διαγωνισμός για νέα μίσθωση" ο ίδιος ο δήμαρχος μου είπε προσωπικά προ οχταμήνου, ότι " κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός σε συγκεκριμένο επιχειρηματία (μου είπε και το όνομά του) και ότι ταχύτατα αρχίζουν οι εργασίες ανακαίνισης και λειτουργίας της καφετέριας Δυστυχώς όμως περνούν οι μέρες, οι μήνες οι χρόνοι και οι πολίτες του Κιλκίς στερούνται της ωραιότερης τοποθεσίας αναψυχής και απόλαυσης της  θέας της πόλης μας. Στο κάτω κάτω βρε αδελφέ είχαμε ένα όμορφο και ξεχωριστό μέρος να πάμε για έναν καφέ κάποιον επισκέπτη φίλο μας, ξένο ή έλληνα.
  Δεν μπορώ να φαντασθώ ότι στους χρόνους του ανταγωνισμού και της ελεύθερης οικονομίας, μπορεί να είναι αληθής και η τελευταία πληροφορία που άκουσα, ότι δηλ. καθυστερεί ο Δήμος την λειτουργία της καφετέριας, για να  ενισχύσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες καφετεριών της πόλης.
   Αλλοίμονο αν οι δημοτικοί μας άρχοντες ενστερνίζονται παρόμοιες απόψεις.
Ναηλί στους δημότες του Κιλκίς

Υ.Γ.:  Το να περάσει το σχόλιο... ασχολίαστο, δεν λέει τίποτε. Ο Λαός του Κιλκίς περιμένει απάντηση στο ερώτημα. Αληθινή, σαφή και ξεκάθαρη. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΊΟΥ ΚΙΛΚΙΣ. Το υπεύθυνο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς οφείλει να ενημερώσει τους Δημότες του.