Quantcast
Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023, 2:44:30 μμ
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2022 18:32

Πάρκο-Κήπος Κιλκίς: Το αλλάζουμε, το φροντίζουμε, το αγαπάμε!

Του Κώστα Τερζενίδη.

Το διαδικτυακό ερώτημα που θέσαμε, για το τι θα άλλαζε κάποιος στο Πάρκο – Κήπος του Κιλκίς, πέρα από τους μαζικούς αφορισμούς, πήρε κι ενδιαφέρουσες απαντήσεις-προτάσεις.
Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισε ο χώρος αυτός ήταν ο αρνητισμός και η εγκατάλειψή του από την ίδια τη δημοτική αρχή που το παρέλαβε. Από το φορέα δηλαδή που όφειλε και μπορούσε να το συντηρεί και να το αλλάζει.

Το πάρκο εγκαταλείφθηκε, μεγεθύνοντας έτσι ό,τι αρνητικό κουβάλαγε από την αρχή, μαζί και με το κλείσιμο της Ελ. Βενιζέλου, τον δεύτερο κεντρικό δρόμο της πόλης.
Η μελέτη για το πάρκο αυτό έγινε πριν από 20 χρόνια, επί δημαρχίας Δημήτρη Τερζίδη, κατασκευάστηκε στη θητεία του Βαγγέλη Μπαλάσκα, παραδόθηκε στον επόμενο δήμαρχο, Δημήτρη Σισμανίδη και τώρα είναι στα χέρια του δημάρχου Δημήτρη Κυριακίδη, για ν’ αποφασίσει το τι θα κάνει με το κεντρικό πάρκο της πόλης.
Όφειλε εδώ και χρόνια να ανοίξει από το δήμο Κιλκίς ένας δημόσιος διάλογος με φορείς και δημότες για το τι καλύτερο μπορεί να γίνει με το μεγαλύτερο αστικό πάρκο της πόλης. Ο αρνητισμός μπορεί να υπάρχει στους δημότες, όχι στη δημοτική αρχή. Αυτή οφείλει να δρα και να επιδρά θετικά.
Κι είναι απόλυτα σωστή η επισήμανση αρχιτέκτονα προς την εφημερίδα μας: «Ένα τόσο μεγάλο αστικό πάρκο, με τις διαφορετικές ανάγκες που οφείλει να καλύπτει, από τα παιδιά, τους νέους μέχρι τους ηλικιωμένους, για χαλάρωση ή για εκδηλώσεις, δεν μπορεί να μην αλλάζει. Η ίδια η ζωή, ακόμη και οι συνήθειες που αλλάζουν, σε οδηγούν στις αναγκαίες προσαρμογές. Οι χώροι αυτοί σχεδιάζονται και ξανασχεδιάζονται με βάση την εμπειρία αλλά και τα θέλω της κάθε εποχής. Κατανοώ όσους θέλουν περισσότερο πράσινο, αλλά ένα αστικό πάρκο δεν είναι μόνο πράσινο, δεν είναι μόνο για εκδηλώσεις, δεν είναι μόνο για μεγάλους. Άλλες οι ανάγκες και τα θέλω των νέων και άλλες οι δικές μας. Όλα αυτά πρέπει να συνυπάρξουν. Το πάρκο αυτό έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην πόλη κι αυτό οφείλουμε να το δούμε στους νέους σχεδιασμούς που θα γίνουν».

 

Δεν λείπουν οι προτάσεις
Από τις εκατοντάδες απαντήσεις που εισπράξαμε, είναι προφανές πως η πρόταση που κυριαρχούσε ήταν: «περισσότερο πράσινο» κι ένας δεύτερος άξονας αφορούσε τη διάνοιξη της οδού Ελ. Βενιζέλου.
Αν το πάρκο δεν είχε αφεθεί στην τύχη του, σήμερα το πράσινο θα ήταν περισσότερο. Από την εγκατάλειψη ξεράθηκαν πολλά από τα δέντρα που φυτεύτηκαν! Στο τμήμα που οι παλιοί θυμούνται ως «Κήπο», στο πάνω δηλαδή κομμάτι, το πράσινο δεν απουσιάζει. Αντίθετα στο κάτω τμήμα, απουσιάζουν τα μεγάλα δένδρα, κι αυτό θα μπορούσε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια.
Ένα μεγάλο μέρος του τσιμέντου στο πάρκο έχει να κάνει με τα κανάλια που οδηγούν (οδηγούσαν) το «τρεχούμενο» νερό μέσα στο χώρο. Όσο το νερό δεν υπάρχει, τα σημεία αυτά το μόνο που προσφέρουν στο πάρκο είναι τσιμέντο και βρωμιά. «Είναι πολυδάπανη η λειτουργία του δικτύου αυτού με νερό», η (δικαιολογημένη) αντίδραση από την πλευρά του δήμου. Μια μεγάλη απόφαση λοιπόν για το δήμο είναι το τι θα κάνει με όλα αυτά τα τσιμεντένια δίκτυα μέσα στο πάρκο. Θα λειτουργήσει το δίκτυο του νερού;
Οι προτάσεις που καταγράψαμε στο θέμα αυτό από δημότες είναι, να γίνουν δυο σιντριβάνια μέσα στο κέντρο του πάρκου και τα υπόλοιπα δίκτυα του νερού να γεμίσουν με χώμα και λουλούδια, μειώνοντας έτσι αισθητά και τον όγκο του τσιμέντου στο χώρο. Κι αυτές οι «πυραμίδες», όπως και άλλα σημεία, προσφέρονται για ωραία γκράφιτι! Να αποκτήσει χρώμα το πάρκο.

 

Παιδική χαρά - Αναψυκτήριο
Ήταν πολλές οι προτάσεις που καταγράψαμε για τη δημιουργία μιας παιδικής χαράς μέσα στον τεράστιο αυτό χώρο. Είναι μια πρόταση που γνωρίζουμε πως έχει ήδη δρομολογηθεί προς υλοποίηση από την πλευρά του δήμου.
Μια παιδική χαρά θα κάλυπτε την τεράστια ανάγκη που έχουν τα νέα ζευγάρια της πόλης. Λείπουν οι παιδικές χαρές από το Κιλκίς και μακάρι να προκύψουν κι άλλες. Η κάτω πλευρά του πάρκου προσφέρεται, με παράλληλη φύτευση μεγάλων δένδρων και… παγκάκια, πολλά παγκάκια.
Από πολλές πλευρές προτάθηκε και η δημιουργία ενός ξύλινου Αναψυκτήριου μέσα στο πάρκο. Κι είναι γεγονός πως για πολλούς μήνες θα προσθέσει πολλά εντός του χώρου. Το επάνω τμήμα του πάρκου, με τα πολλά δένδρα, και την ησυχία του, θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα Αναψυκτήριο.
Σ’ αυτό που συμφωνούν άπαντες είναι πως το ανώφελο τσιμεντένιο κατασκεύασμα στην κάτω γωνία του πάρκου και αντίκρυ από το ξενοδοχείο Habitat, πρέπει να γκρεμιστεί. Αποδείχθηκε μια άστοχη επιλογή, και δεν θα λείψει από κανέναν αν πάψει να υπάρχει!

 

Διαρκής φροντίδα
Είναι και κάτι ακόμη που βρήκε πολλούς σύμφωνους: πως από το πάρκο αυτό έλλειψε η φροντίδα, η συντήρηση, η καθαριότητα. Κι αυτά δεν μπορούν να είναι σποραδικά, αποσπασματικά. Έγιναν βήματα με τη διοίκηση Κυριακίδη, αλλά δεν αρκούν. Το κεντρικό πάρκο της πόλης, αλλά και τα μικρότερα βεβαίως, έχει ανάγκη από την καθημερινή, τη διαρκή φροντίδα του δήμου. Θετική εντύπωση μου έκανε η προχθεσινή πρωινή επίσκεψή μου στο πάρκο, όπου είδα τέσσερις εργάτες-τριες του δήμου να καθαρίζουν το χώρο και να ποτίζουν τα μικρά φυτά.
Και κάτι ακόμη που ζητάνε οι δημότες είναι ο περισσότερος και καλύτερος φωτισμός και μέσα στο πάρκο και γύρω από αυτό, στα στενάκια που έχουν πεζοδρομηθεί και στους γύρω δρόμους που οδηγούν στο πάρκο.

 

Διάνοιξη Ελ. Βενιζέλου
Ένα μεγάλο κεφάλαιο του πάρκου αυτού είναι το κλείσιμο ή η διάνοιξη πια της κεντρικής οδού της πόλης, της Ελ. Βενιζέλου. Πολλές οι αναφορές για το δρόμο που δεν έπρεπε να κλείσει, κόβοντας τη δεύτερη βασική οδική αρτηρία της πόλης.
Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και καθόλου εύκολο να απαντηθεί με την υπάρχουσα κατάσταση. Απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και μελέτες για το τι μπορεί να γίνει σήμερα με την Ελ. Βενιζέλου.
Όμως, δεν είναι μόνο η Ελ. Βενιζέλου το πρόβλημα. Μαζί με αυτήν έχει αποκοπεί και η εύκολη πρόσβαση στον Λόφο Αγίου Γεωργίου με το κλείσιμο και της οδού Αγίου Γεωργίου.
Μία μερική και εύκολη λύση θα μπορούσε να είναι το άνοιγμα της Αγίου Γεωργίου προς το Λόφο αλλά και προς Βενιζέλου-Καπναποθήκες, ανοίγοντας στο τμήμα αυτό το μισό δρόμο της Βενιζέλου, επιτρέποντας την κίνηση από τα φανάρια της Σόλωνος μέσω Αγίου Γεωργίου και Βενιζέλου ως τις Καπναποθήκες, δίνοντας μια ανάσα και στα καταστήματα αυτής της περιοχής.
Η διάνοιξη αυτών των τμημάτων είναι εύκολη, ανέξοδη και άμεση, δίνοντας μια κυκλοφοριακή ανάσα στην περιοχή και στην πόλη και προς βασικά της σημεία, όπως είναι η Βενιζέλου και ο Λόφος Αγίου Γεωργίου.
Είναι ένα πολυσύνθετο θέμα, που όμως αξίζει να μελετηθεί από κάθε του πλευρά με βάση και τη μέχρι τώρα εμπειρία, ώστε ο δήμος να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι μπορεί και δεν μπορεί να γίνει στην ευρύτερη περιοχή του πάρκου με το κυκλοφοριακό.

 

Ένα όνομα!
Κλείνω με το προφανές, αλλά ένα ακόμη στοιχείο που δείχνει το πόσο αφημένο στην τύχη του ήταν το κεντρικό πάρκο της πόλης. Το πάρκο που τόσα χρόνια μετά ο δήμος Κιλκίς δεν μπήκε στον κόπο να του δώσει ακόμη κι ένα όνομα. Ίσως γιατί έχει δυο ονόματα ανεπίσημα, το εκλαϊκευμένο: Τσιμεντόπαρκο και το πιο… σοβαρό: Πάρκο-Κήπος!
Ας ξεκινήσει λοιπόν ο δήμος από το προφανές: να δώσει στο κεντρικό πάρκο του Κιλκίς ένα όνομα.
Αν κρίνω από το ποιοι τιμούν και επισκέπτονται περισσότερο το χώρο, θα το ονόμαζα: Πάρκο Νεολαίας!

Πολυμέσα