Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 6:17:43 μμ
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 21:46

Πινέλης: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ: Γράψαμε Ιστορία. Συνεχίζουμε. Θα νικήσουμε!

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το 2018 είναι η χρονιά που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας, του ΚΚΕ. Αυτές τις μέρες κορυφώνεται ο γιορτασμός με μεγάλες πολιτικές- πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη, σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.


Σήμερα που γράφεται αυτό το αφιέρωμα έχουμε την κεντρική εκδήλωση στην πόλη μας, το Κιλκίς, στο Συνεδριακό Κέντρο.
Έχουμε να θυμόμαστε, έχουμε να υπερηφανευόμαστε, έχουμε να γιορτάσουμε, έχουμε να τραγουδήσουμε και να κλάψουμε.
Το ΚΚΕ, πρωτοπόρο, συνειδητό και οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, παλεύει για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν κατακτήσεις των εργαζόμενων, όλου του λαού που να μην έχουν την σφραγίδα του κόμματός μας. Υπήρξε μέχρι σήμερα και μένει στο ίδιο πάντα πρωτοπόρο χαράκωμα της πάλης για την εργατική- λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.
Σε κρίσιμες ώρες όταν όλα τα έσκιαζε η φοβέρα, όταν άλλοι λιποταχτούσαν, έφευγαν για τα Λονδίνα και τα Κάϊρα ή λούφαζαν , το ΚΚΕ έδωσε το παρών. Υπήρξε ο δημιουργός και βασικός αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ που αγωνίστηκαν ενάντια στον Φασισμό-Ναζισμό και δημιούργησαν το έπος της Εθνικής Αντίστασης. Εάν δεν υπήρχε ΚΚΕ δεν θα υπήρχε Εθνική Αντίσταση ή δεν θα ήταν αυτού του μεγέθους. Ακολουθεί η μεγάλη ταξική σύγκρουση του 20ού αιώνα, η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ ενάντια στην νέα κατοχή των Αγγλο-Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.
Έχουμε να τιμήσουμε και να κλάψουμε για τη Μακρόνησο, για τους 200 της Καισαριανής, για τον Μπελογιάννη, για την Ηλέκτρα Αποστόλου, για τον Στέφανο Βελδεμίρη για όσους δεν υπέγραψαν δήλωση, δε «συμμορφώθηκαν με τας υποδείξεις», για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που μπήκαν στο ατέλειωτο Πάνθεο των ηρώων των Άγιων του λαού μας, γιατί οι κομμουνιστές αγαπούν τόσο τη ζωή, που δε δίστασαν να πεθάνουν για αυτή.
Το ΚΚΕ καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Αφομοιώνει και αναπτύσσει δημιουργικά τη θεωρία, γενικεύοντας την πείρα του κινήματος, μελετώντας τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Στις δύσκολες συνθήκες που επικράτησαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού, το ΚΚΕ δεν λιγοψύχησε, δεν τα γύρισε, δεν άλλαξε όνομα, σύμβολα και θέσεις. Κράτησε ψηλά την κόκκινη σημαία.
Το ΚΚΕ νιώθει περηφάνια για ό,τι υψηλό, ωραίο και προοδευτικό δημιούργησε ο λαός μας στη μακρόχρονη ιστορία του. Είναι γνήσιος κληρονόμος των εθνικών, δημοκρατικών και επαναστατικών παραδόσεών του. Τις υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις του, παλεύει για την ανάπτυξη του λαϊκού πολιτισμού. Μέσα από τις γραμμές του πέρασαν τα πιο φωτεινά μυαλά. Οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της επιστήμης και του πολιτισμού.
Ήταν πηγή έμπνευσης για τους πιο ευαίσθητους κι ανήσυχους καλλιτέχνες. Για εκείνο το είδος τέχνης που μένει αθάνατο, γιατί είναι στρατευμένο.
Το ΚΚΕ δεν έχει κυβερνήσει, δεν έχει συμμετάσχει σε κυβερνητική εξουσία, ακριβώς γιατί η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της δεν έχουν βρεθεί σε αυτήν. Όταν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, ετοιμαστούν, αποφασίσουν να κατευθύνουν την πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την αστική τάξη, τα μονοπώλια, το σύστημά τους, τότε το ΚΚΕ όχι μόνο θα εξακολουθήσει να είναι επικεφαλής σ’ αυτόν τον αγώνα αλλά θα αναλάβει και τις κυβερνητικές ευθύνες σε μια τέτοια εργατική λαϊκή εξουσία. Δεν είναι ότι το δεν θέλει να κυβερνήσει, όπως λένε κάποιοι. Το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει, γιατί θέλει να κυβερνήσει η εργατική τάξη, ο λαός.
Το ΚΚΕ έχει βαθιές ρίζες στο λαό και την εργατική τάξη, που το κράτησαν όρθιο τις πιο δύσκολες στιγμές. Δίνει στη λέξη «Σύντροφε» που είναι η πιο όμορφη λέξη του κόσμου, όσο κι αν πάσχισαν να την μαγαρίσουν, την πραγματική έννοια. Δεν κάνει γραμματείς αυτούς που λένε οι άλλοι, ή αυτούς που γράφουν καλά στο γυαλί με όρους μάρκετινγκ.
Σήμερα η σκυτάλη ενός αιώνα αγώνων και θυσιών έχει περάσει στα δικά μας χέρια και από τα δικά μας περνάει στα χέρια των σημερινών νέων, και αυτών που θάρθουν να δώσουν την μάχη στους δύσκολους καιρούς μέχρι την τελική νίκη!
2-12-2018