Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020, 5:52:29 πμ
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 21:00

Ψηφίζουμε όσους έχουμε ανάγκη. Όχι όσους έχουν την ανάγκη μας

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Ξεκίνησε εδώ και ένα μήνα η παρέλαση ονομάτων - υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Με προεξάρχοντες τους -οι θεοί να τους αυγατίζουν- υποψήφιους δημάρχους.
Ένα πρώτο, αυτόχρημα ενθαρρυντικό, συμπέρασμα: η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νέοι, ηλικιακά και στην αυτοδιοίκηση. Η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και στους δήμους είναι αναγκαία συνθήκη για να περάσουμε σε μια άλλη αντίληψη της αυτοδιοικητικής ζωής.

 

Εκεί που η παρουσία και δράση των γνωστών "δημογερόντων" έχει "εκμετρήσει το ζην" ή για να ακριβολογούμε έχει εξουθενώσει τους δημότες. Μια αντίληψη που θα υπακούει στο αξίωμα: Ψηφίζουμε εκείνους που μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα των δημοτών. Κι όχι το αντίστροφο. Να ψηφίζουμε εκείνους που θέλουμε να λύσουν τα προβλήματά τους.
Η ανανέωση λοιπόν είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά δεν είναι και επαρκής. Διότι αν κρίνουμε από όσα διαβάζουμε η παρουσίαση των νέων ανθρώπων δεν συνοδεύεται από νέες προτάσεις, θέσεις για όλα όσα θα ενδιέφεραν τον πολίτη-δημότη.
Είναι χρόνια η πληγή. Σε κάθε προεκλογική περίοδο να παρελαύνουν πρόσωπα με απουσία ιδεών -προτάσεων που αφορούν τη ζωή των εκλογέων. Στην καλύτερη περίπτωση περιγράφουν κάποια από τα προβλήματα, ενδύονται προεκλογικά το ρόλο της μοιρολογίστρας, στο "τσακίρ κέφι" κακίζουν αορίστως όσους δεν τα έλυσαν, υπόσχονται ότι εκείνοι ανυπερθέτως θα τα επιλύσουν και...
Και το Νοσοκομείο μας τείνει να αποκτήσει μουσειακό χαρακτήρα
Και δικαστικό μέγαρο ακούμε εδώ και 40 χρόνια χωρίς να το βλέπουμε
Και το ΤΕΙ όλο κι αναβαθμίζεται κι όλο με ένα τμήμα παραμένει εδώ και 18 χρόνια
Και οι δρόμοι μας κατασκευάζονται με ρυθμούς ...Κένυας
Και οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας βιώνουν την εξαθλίωση χωρίς να νοιάζεται κανείς γι' αυτούς
Και η βιομηχανία μας - το κάποτε καύχημα του νομού- φυτοζωεί με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις Και...και...και...
Και αντί όσοι ζητούν την ψήφο μας να βάλουν κάτω , να στύψουν την κούτρα τους και να παρουσιάσουν ενώπιον των εκλογέων συγκεκριμένες ιδέες- προτάσεις πως θα αναβαθμίσουν την ζωή των πολιτών- δημοτών, τι προτείνουν για να λυθεί το τάδε ή το δείνα πρόβλημα, δίκην πασαρέλας παρελαύνουν εστιάζοντας στα πρόσωπά τους.
Και κάπως έτσι δεν μπορεί το κλεινόν Κιλκίς να διαχειριστεί το έλασσον πρόβλημα με τα αδέσποτα, να λάβει το μερίδιο που του αναλογεί από έργα - δράσεις του ΕΣΠΑ, να ξεφύγει από τη μιζέρια της 21ης Ιουνίου....
Στους εκλογείς πλέον το βάρος: Ακούστε εκείνους που έχουν να πουν κάτι για τη ζωή σας.
Στις εκλογές - βουλευτικές, δημοτικές, περιφερειακές δεν ψηφίζουμε όσους έχουν την ανάγκη μας να επιβιώσουν. Να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες, να αναρριχηθούν, να...
Ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι. Κι αν διαλέξουμε τη σωστή ζυγαριά έχουμε τη δυνατότητα να πράξουμε το σωστό για εμάς τους ίδιους. Ευτυχώς υπάρχουν υποψήφιοι που ξεχωρίζουν για το ήθος τους, το μυαλό τους, την ανιδιοτέλειά τους... Υποψήφιοι που πρόκοψαν στη ζωή, που δεν έδωσαν δικαιώματα, που δεν αδίκησαν... Αυτούς που έχει ανάγκη ο πολίτης - δημότης για να δει "άσπρη μέρα"
Αυτούς λοιπόν να ξεχωρίσουμε και να επιβραβεύσουμε με την ψήφο μας.
Αν λειτουργήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες-δημότες έχουμε τη δυνατότητα να πάμε δυο βήματα μπροστά. Στο κάτω της γραφής έχουμε τους βουλευτές, τους δημάρχους, τους συμβούλους που αξίζουμε.
Αλλιώς κι αν ακολουθήσπουμε την πεπατημένη να επιλέγουμε τους “ημέτερους”, τους κουμπάρους, τους καταφερτζήδες, τους.... σε τέσσερα χρόνια πάλι εδώ θα είμαστε και τα ίδια πάλι θα λέμε