Quantcast
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, 10:20:44 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 19:03

Τα «κοράκια» του ιδιωτικού τομέα της Υγείας καραδοκούν και τρίβουν τα χέρια τους

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Καθώς αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού (COVID-19) στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι και ο λαός έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με τις τεράστιες ελλείψεις σε όλες τις μονάδες Υγείας, με την ίδια πολιτική που ακόμα και σήμερα εφαρμόζεται.


Τα περιστατικά που έρχονται στην επιφάνεια εδώ και μερικές μέρες επιβεβαιώνουν τα κενά στην έγκαιρη διάγνωση ασθενών με κορονοϊό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που τους έγινε λάθος διάγνωση ή τα συμπτώματά τους υποτιμήθηκαν. Και είναι βέβαιο ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα βγαίνει στην επιφάνεια η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας και θα αρχίσουν να μπαίνουν οι «κόφτες». γιατί τα κονδύλια που διατίθενται «κει κανείντανε».
Εδώ είναι τώρα που τα «κοράκια» του ιδιωτικού τομέα της υγείας καραδοκούν και «τρίβουν τα χέρια τους».Ένα απλό τεστ για τον κορονοϊό στοιχίζει 300 ευρώ. Πόσοι αλήθεια μπορούν να δώσουν το ποσό αυτό; Εδώ και χρόνια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν δαπάνες για εξετάσεις κλπ. Ειδικά όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας ξεπαραδιάζονται στην κυριολεξία για να παρακολουθούν η να βελτιώνουν την υγεία τους.
Για παράδειγμα αξονική στεφανιογραφία κάνει μόνο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Για προσπαθήστε να κλείσετε ραντεβού… Είναι αδύνατον και για να το πετύχετε πρέπει «να έχετε μπάρμπα στην Κορώνη».
Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αν και κάποια είναι σε θετική κατεύθυνση, είναι ελλιπή και ακυρώνονται από την κατάσταση στη Δημόσια Υγεία.
Η πρόσληψη 2.000 επικουρικών επαγγελματιών Υγείας με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης (διάρκειας δύο χρόνων), οι οποίοι καλούνται με τις γνωστές άθλιες «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις να στελεχώσουν νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ, όταν τα κενά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τα 30.000 (ακόμα και με τα ανεπαρκή οργανογράμματα), ενώ τα Κέντρα Υγείας είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένα, χωρίς εξοπλισμό, με το ελάχιστο προσωπικό να γίνεται «λάστιχο».
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί της δημόσιας περίθαλψης είναι στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της Υγείας του λαού, και είναι αυτοί που με αυταπάρνηση την κρατούν σε ένα ανεκτό επίπεδο.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να πάρει όλα τα αναγκαία και μόνιμα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, να παρέχει δωρεάν και με επάρκεια όλες τις υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας που απαιτεί η αντιμετώπιση της επιδημίας.
Όσον αφορά την εκκλησία… η ελληνική εκκλησία και μικρή μερίδα πιστών εξακολουθούν να κάνουν του κεφαλιού της αψηφώντας τις εκκλήσεις των ειδικών για τον κορονοϊό. Κοινώνησαν την Κυριακή από το ίδιο κουτάλι!
Ο ελληνικός λαός ήδη πληρώνει πάρα πολλά. Πληρώνει πανάκριβα τις αιματηρές περικοπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την υποχρηματοδότησή του, την εμπορευματοποίηση, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις δεν πρέπει να δεχτεί ο λαός, στο όνομα της «έκτακτης κατάστασης» και του «να συμβάλουμε όλοι», που καλλιεργούνται έντονα από την κυβέρνηση και τα επιτελεία της, ιδιαίτερα όσο ο ιός εξαπλώνεται. Δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, δεν μπορεί να πληρώσει ξανά!