Quantcast
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, 11:40:20 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 09 Οκτωβρίου 2021 19:20

Τα παράλογα, τα απρόβλεπτα

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Άλλα σχεδιάζεις και προβλέπεις και αλλά συμβαίνουν. Τις τελευταίες δεκαετίες η επιστημονική κοινότητα ζούσε με τον φόβο εμφανίσεως ενός νέου ‘’άγριου’’ ιού γρίπης, που θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον πλανήτη προκαλώντας χιλιάδες θύματα, όπως συνέβη το 1918-19. Οργάνωσαν διεθνή παρατηρητήρια γρίπης, μελετούσαν τους νεοεμφανισμένους ιούς γρίπης (μεταλλάσσονται και αυτοί όπως οι κορονοϊοί), πρότειναν ετήσιους εμβολιασμούς, ενημέρωναν την κοινή γνώμη για την απειλή ενδεχόμενης επιδημίας.

 

Πράγματι μια τέτοια επιδημία εμφανίστηκε απειλητικά το 2009 και ονομάστηκε μεξικανική γρίπη ή γρίπη των χοίρων. Το σύστημα επαγρυπνήσεως ανταποκρίθηκε αμέσως. Εντοπίστηκε ο υπεύθυνος ιός της νέας γρίπης (ο Η1Ν1), αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά του και παρασκευάστηκε γρήγορα το κατάλληλο εμβόλιο. Το οποίο εμβόλιο είχε, για πρώτη φορά στην ιστορία των αντιγριπικών εμβολιασμών, 100% αποτελεσματικότητα (το αντιγριπικό εμβόλιο έχει την εξής ιδιομορφία: ο βαθμός προστασίας που παρέχει αλλάζει χρόνο με τον χρόνο ανάλογα με τα κυκλοφορούντα στελέχη της γρίπης). Αυτό σημαίνει ότι ο εμβολιασμένος θα γλύτωνε μετά βεβαιότητος από την συγκεκριμένη μορφή γρίπης, που κάλπαζε παγκοσμίως.

Στα εθνικά συστήματα υγείας κηρύχθηκε συναγερμός. Τα κράτη προμηθεύτηκαν το νέο εμβόλιο και κάλεσαν τον πληθυσμό να εμβολιασθεί (δωρεάν). Το λογικό και προβλέψιμο θα ήταν να σπεύσει ολόκληρος ο πληθυσμός να εμβολιασθεί για να προστατευθεί. Ιδιαίτερα οι παχύσαρκοι, οι έγκυες και οι γνωστές ευπαθείς ομάδες. Τελικά συνέβη το παράλογο και το απρόβλεπτο. Ξέσπασε ένας παγκόσμιος πόλεμος κατά του εμβολίου. Με σφοδρότητα αμφισβητήθηκε η ασφάλεια του προϊόντος και με την ίδια σφοδρότητα κατηγορήθηκαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εθνικές κυβερνήσεις ότι κερδοσκοπούσαν εις βάρος της υγείας των ανθρώπων.

Η ελληνική κοινωνία δεν απέφυγε την αντιεμβολιαστική υστερία συνεπικουρούμενη από τον τύπο που τροφοδοτούσε την αμφιβολία και την αμφισβήτηση. Εμφανίστηκε και μια κυρία στην λαοπρόβλητη εκπομπή του Τριανταφυλόπουλου, που ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο κατέστρεψε την υγεία της. Ήταν η ζωντανή απόδειξη της επικινδυνότητος του εμβολίου. Οι πολίτες απέφυγαν να εμβολιαστούν, απέφυγαν να εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί. Ο δημοσιογράφος κέρδισε σε τηλεθέαση και η εμβολιαστική προσπάθεια απέτυχε παταγωδώς. Οι ανεμβολίαστοι βρέθηκαν στις εντατικές και στα νεκροταφεία. Εκείνη την χρονιά πέθαναν 142 άτομα και την επόμενη χρονιά άλλα 180. ( Δεν γίνεται καμία σύγκριση με τον κορονοϊό που τόσους σκοτώνει μέσα σε ένα πενθήμερο και ας ισχυρίζονται οι ανόητοι ότι ο κορονοϊός προκαλεί μια γριπούλα). Επρόκειτο περί μαζικού παραλογισμού στην υπηρεσία του μικροβίου. Το να προτιμάς να πεθάνεις παρά να εμβολιαστείς ακούγεται σαν πραγματική τρέλα, όμως ήταν μια τρέλα αποδεκτή από την κοινωνία, που την μάγευαν δημαγωγοί και καιροσκόποι.
Ο παραλογισμός είχε και συνέχεια. Τα εμβόλια έμειναν στα ψυγεία αχρησιμοποίητα. Γι’ αυτόν τον λόγο κατηγορήθηκε ο τότε υπουργός υγείας, Αβραμόπουλος, για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (και εμμέσως για οικονομικές δοσοληψίες με τις εταιρίες) σαν να όφειλε το κράτος πρώτα να συμβουλεύεται τους πολίτες και μετά να παραγγέλλει εμβόλια. Και δεν βρέθηκε ένας λογικός άνθρωπος να τον υπερασπιστεί και να τον συγχαρεί που έκανε το αυτονόητο δηλαδή που έκανε το καθήκον του προστατεύοντας την χώρα από μια επιδημία.

Το πιο τρελό το αφήνω για το τέλος. Η κοινωνία έμεινε πεπεισμένη ότι αντιστεκόμενη στις επιστημονικές οδηγίες γλύτωσε από την απειλή ενός επικίνδυνου εμβολίου. Την επομένη χρονιά αλλά και κάθε χρόνο από τότε (μια γεμάτη δεκαετία), το ‘’επικίνδυνο’’ εμβόλιο Η1Ν1 ενσωματώθηκε στο εποχικό εμβόλιο της γρίπης, με το οποίο συνέχισαν να εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Το ΄’επικίνδυνο’’ εμβόλιο που αρνήθηκαν να κάνουν οι απολύτως υγιείς, συνέχισε να γίνεται στους πιο ευάλωτους, σε αυτούς που αποτελούν τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Οι εμβολιασμοί έγιναν όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αντιδράσεις, χωρίς αμφισβητήσεις, χωρίς διαδηλώσεις, χωρίς φασαρίες και χωρίς παρενέργειες. Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο εμβόλιο που με τόση σθεναρότητα το αρνήθηκε το 2009 η κοινωνία (των υγειονομικών συμπεριλαμβανομένων)! Πέρισυ έγιναν στην Ελλάδα περίπου 3 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου, που περιείχαν και το Η1ΝΙ.

Η ζήτηση δε ήταν τόσο μεγάλη που πολλοί άνθρωποι έμειναν με το παράπονο ότι δεν πρόλαβαν να εμβολιασθούν. Οι καιροί άλλαξαν. Οι ίδιοι που πριν από 11 χρόνια δεν ήθελαν το συγκεκριμένο εμβόλιο τώρα παρακαλούσαν για να το κάνουν.
Η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα απέδειξαν ότι την ηλίθια αντιεμβολιαστική στάση της κοινωνίας την πλήρωσαν με την ζωή τους όσοι τότε πέθαναν (αδίκως) και την πλήρωσαν με την υγεία τους (πάλι αδίκως) όσοι τότε ταλαιπωρήθηκαν στις εντατικές. Και φυσικά κανένας από τους τότε πρωτεργάτες της αντιεμβολιαστικής καμπάνιας ούτε παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος ούτε ότι παρότρυνε τον κόσμο σε επικίνδυνες για την υγεία του συμπεριφορές. Φυσικά κανένας από αυτούς δεν λογοδότησε ούτε ζήτησε συγνώμη για τα θύματα που προκλήθηκαν από την αντιεμβολιαστική τους μανία.

Τα ίδια θα λέμε μετά από 10 χρόνια για τους αρνητές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ότι η παράλογη συμπεριφορά τους αύξησε τα θύματα της επιδημίας. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι αυτή η επιδημία είναι πολύ σοβαρότερη. Η άρνηση εμβολιασμού τροφοδοτεί μια επιδημία ανεμβολίαστων που σπέρνουν γύρω τους και αρρώστια και θάνατο, σε μεγάλους αριθμούς. Το ευχάριστο είναι ότι το 60 % της κοινωνίας ‘’συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις’’. Είναι ένα καλό σημάδι ότι η κοινωνία προοδεύει και ότι οι νοοτροπίες αλλάζουν. Απελπιστικά αργά, δυστυχώς.