Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 12:17:33 πμ
Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2011 13:50

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης : Σκέψεις περί των συσκέψεων…

paglaridis


Να μην επικαλεστούμε το γνωστό βιτριολικό σχόλιο που θέλει τους Συνέλληνες  να «συσκέπτονται επειδή δεν σκέπτονται». Θα ήταν και άδικο κυρίως για τον Αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Γκουντενούδη και τον νέο Δήμαρχο Παιονίας Θανάση Λαπόρδα που μόλις ανέλαβαν και δεν μπορεί να τους  προσάψει κανείς οποιαδήποτε ευθύνη για όσα εκκρεμούν στ Κιλκίς.
Αλλά κάποτε οφείλουν οι λεγόμενοι παράγοντες του νομού να περάσουν από το στάδιο των συσκέψεων σε εκείνο της δράσης. Η πικραμένη ιστορία με την Αρτζάν όπου σε κάθε βροχή πλημμυρίζουν μερικές χιλιάδες στρέμματα όχι μόνο επαναλαμβάνεται  κάθε χρόνο αφού έργα δεν γίνονται, αλλά, φοβούμαστε πως  χρησιμοποιείται και ως «κάδρο»  για να εκδηλώνεται το «ενδιαφέρον» των εν λόγω παραγόντων.
Η Αρτζάν πλημμυρίζει για γνωστούς εδώ και κάμποσα χρόνια λόγους. Η αντλία που ωθεί τα νερά της τάφρου στον Αξιό έχει λεηλατηθεί και τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και χρόνια, ενώ η όλη κατασκευή του έργου πάσχει διότι η αντιπλημμυρική προστασία από τα ρέματα του Σελιμλή και του Αγιάκ είναι ανύπαρκτη.
Στον Αξιό πάλι η κατασκευή του αναβαθμού έχει εξαγγελθεί ουκ ολίγες φορές, ενώ είναι αναμενόμενες και η διάβρωση της παρόχθιας γης  κάθε φορά από την οργή των πλημμυρισμένων νερών, όπως αυτή που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες ανησυχία στο ύψος του Βαλτοτοπίου.
Τίποτα δεν είναι άγνωστο λοιπόν. Οι πάντες γνωρίζουν και τις βραχυπρόθεσμες λύσεις, όπως αυτή της αγοράς του μηχανισμού για να τεθεί σε λειτουργία το μοτέρ του λεηλατημένου αντλιοστασίου όπως και τη μακροπρόθεσμη με την αγορά και τοποθέτηση νέου αντλιοστασίου,  η μελέτη του οποίου ανέρχεται σε 4,5 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμη προ πολλού στα συρτάρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Οι πάντες γνωρίζουν πως αν δεν κατασκευαστούν τα φράγματα σε Σελιμλή και Αγιάκ  ριζική λύση στην αντιπλημμυρική προστασία δεν θα δοθεί.
Όλα είναι γνωστά. Όπως η αρχική διαπίστωση πως το αρδευτικό για να είναι βιώσιμο με λογικό το κόστος άρδευσης για τους παραγωγούς πρέπει να αυξηθεί (διπλασιαστεί εν προκειμένω) η αρδευόμενη έκταση με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου δηλαδή την κατασκευή και της φάσης Ζ1.
Όλα είναι πασίγνωστα ακόμα και στους περαστικούς από το νομό.
Άγνωστο παραμένει πότε θα επικεντρωθούν οι παράγοντες του νομού στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που είτε δεν ξεκίνησαν είτε παραμένουν ημιτελή στο νομό.
Ο αυτοκινητόδρομος Κιλκίς-Θεσσαλονίκης, το κτήριο του ΤΕΙ, η επέκταση του Νοσοκομείου Κιλκίς, τα οδικά δίκτυα προς Ευζώνους (της ΠΑΘΕ), προς  Πολύκαστρο – Γουμένισσα και προς Προμαχώνα μέσω Σ. Δοϊράνης – Μουριών, η επείγουσα κατασκευή νοσοκομειακής πτέρυγας στο Κιλκίς, αποτελούν αιτήματα τα οποία είτε με τον νόμο Σιούφα, είτε με το νόμο Ρέππα, είτε με τον νόμο Πετραλιά είτε με τον συγκαιρινό νόμο Λοβέρδου θα είχαν ήδη .,..συνταξιοδοτηθεί. Αφού η μόνη είδηση που ακούμε περί αυτών είναι η σύγκληση συσκέψεων.
Είναι παρήγορο ότι ο νέος αντιπεριφερειάρχης Χρ. Γκουντενούδης επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι θα επικεντρωθεί στην ικανοποίηση  των χρονιζόντων αυτών αιτημάτων του νομού. Ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης παρά τη δέσμευσή του τον Ιούνιο όταν πρωτοήρθε, ως υποψήφιος τότε, πως θα οργανώσει ευρεία και με άνεση χρόνου σύναξη για τα μεγάλα προβλήματα του νομού, ας τη συγκαλέσει τώρα, επισπεύδοντος του κ. Γκουντενούδη. Πρωτίστως για να διερευνηθούν τα περιθώρια ένταξης των συγκεκριμένων αιτημάτων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Επιτέλους να περάσουμε σε δράση. Αντί να εκφωνούμε τις μονότονα επαναλαμβανόμενες  Ιερεμιάδες.