Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022, 6:25:14 πμ
Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 17:46

Το 3ο Συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού κι έντονου παλμού, μέσα  σε μια ατμόσφαιρα  συγκίνησης  και σφρίγους, διεξήχθη το τρίτο συνέδριο μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τις 14-17 Απριλίου, στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, στο Φάληρο, εμφανώς επιτυχημένο από την αρχή ως το τέλος, με κύρια νικήτρια τη δημοκρατία και την ενότητα.


 Ήταν ένα συνέδριο δημιουργικό, συμμετοχικό, πλούσιο σε προβληματισμούς και προτάσεις, όπου  ηττήθηκαν οι εκλογικοί μηχανισμοί κι ενισχύθηκε η φωνή των απλών μελών,  σε λόγο και ψήφο. "Αν θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς", τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος,  Αλέξης Τσίπρας.
Ήδη από τα πρώτα λεπτά της δυναμικής του ομιλίας φάνηκε το αγωνιστικό πάθος των συντρόφων, που είχε χρόνια να εκδηλωθεί ζωντανά, και λόγω πανδημίας. Η περιεκτική του ομιλία, διανθισμένη με στίχους του Ρίτσου, όπως «αυτά τα πρόσωπα  δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό», το «έρχομαι από μακριά» του Ελύτη, το «εμπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα» του Σικελιανού και το «Εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής» του Βάρναλη, ενθουσίασε και συνεπήρε τους αντιπροσώπους του 3ου συνεδρίου που συχνά τον χειροκροτούσαν παρατεταμένα.
Στο άκουσμα της διατύπωσης του διλήμματος «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» η λέξη "σοσιαλισμό", ήρθε με δύναμη από τα παλιά για να διεκδικήσει μια νέα αίγλη. Λέξεις όπως: ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη τράνεψαν σε διασταλτική αξία και σε μέγεθος στις καρδιές των συντρόφων, ενώ στο άκουσμα 'οτι «πάνω από τα κέρδη είναι ο άνθρωπος», ο ενθουσιασμός «χτύπησε στο κόκκινο».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ο Τσίπρας ότι είναι ένας πολιτικός που ασπάζεται λάθος πολιτικές. Ένας πρωθυπουργός «εργολάβος» που ήξερε για ποιους ήρθε για να κυβερνήσει.
"Προμετωπίδα για τη νέα κυβέρνηση του Σύριζα-ΠΣ είναι η ισότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη. Ένα κόμμα προοδευτικό έχει πάντα τις πόρτες του ανοιχτές και είναι συνεργάσιμο με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, στη βάση ενός κοινά αποδεκτού προγράμματος". Η ιδιοκτησία κράτους και κόμματος σε μια ελεύθερη, δημοκρατική κοινωνία είναι έξω από κάθε λογική πολιτική, είπε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφέρθηκε μία προς μία στις πολιτικές θέσεις του Σύριζα-ΠΣ, για όλα τα πεδία δράσης μέσα στην κοινωνία, ασκώντας  συνάμα κριτική, σε θέματα που δεν τα πήγε καλά το κόμμα. Μίλησε για τη νέα κυβερνητική περίοδο και αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάθε τομέα δράσης, ανά θεματική ενότητα, με στόχο το όφελος της κοινωνίας.
Μίλησε για ένα κόμμα ανοιχτό στο λαό, που να είναι παντού τα μέλη του, εκεί όπου κινείται και ανασαίνει η κοινωνία: Στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στους τοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια και στα κινήματα. Ένα κόμμα μελών, χωρίς ιδιοκτήτες, όπου  η παλαιότητα δεν αποτελεί στοιχείο διαφοροποίησης ανάμεσα  σε νέα και σε παλιά μέλη. Διότι εκείνο που μετράει πιο πολύ είναι η συμπόρευση όλων στον κοινό αγώνα.  
Δεν γίνεται επί παραδείγματι ένα κόμμα προοδευτικό, του 32%, να μην έχει ούτε έναν περιφερειάρχη. Να είναι τόσο χαμηλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να μην έχει ενεργή παρουσία στην οργανωμένη κοινωνία.
Υπήρξαν, για του λόγου το αληθές, και κάποιες «παραφωνίες» από τους 53+, φαινόμενο κατανοητό γιατί η απομάκρυνση από το κάδρο της εξουσίας πονά. Ο απογαλακτισμός από τη θέση ισχύος είναι οδυνηρός. Τίποτα όμως δεν χάλασε το μεγάλο κλίμα. Αυτή είναι εξάλλου η γοητεία της δημοκρατίας: να ορίζεται από την εκάστοτε πλειοψηφία. Διότι, τίποτα δεν είναι παντοτινό για έναν εξελισσόμενο οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοκρατία και για τα κόμματα.
Το 3ο συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ αποτελεί στην ουσία αφετηρία για τη δημιουργία ενός μεγάλου δημοκρατικού κι αριστερού μετώπου. Μια δυναμική συστράτευση με ενισχυμένη την αισιοδοξία και την πίστη για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, οψέποτε κι αν γίνουν αυτές.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα σημάνει την ήττα της ακρίβειας, της ανέχειας και της φτώχειας. Προσωπικά, ας μου επιτραπεί να πω, ότι η Αριστερά ως επομενη κυβέρνηση οφείλει  να δρομολογήσει και να δώσει λύση σε  κάποια συνταγματικά ζητήματα όπως: Να καταργήσει το νόμο περί (μη) ευθύνης υπουργών, το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών, το «πόθεν έσχες» των δικαστικών και να θεσπίσει την απόλυτη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, εκλέγοντας η ίδια της ηγεσία της.
Τα πράγματα για τη χώρα είναι αρκετά απογοητευτικά. Την ώρα που η ακρίβεια τραβά στα ύψη και ο Έλληνας δεν μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει χρέος να «δεθεί» σε ενιαίο σώμα και να σταθεί δίπλα στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό. Οι προσωπικοί καυγάδες για το μοίρασμα της εξουσίας δεν ενδιαφέρουν τον λαό, παρά μόνον τους κομματικούς παρτάκηδες.
Στα δημοκρατικά, τα προοδευτικά κόμματα δεν υπάρχουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες. Δεν υπάρχουν κληρονόμοι κι απόκληροι. Η προϋπηρεσία και η οικογενειοκρατία δεν ισχύει για τα κόμματα αυτά. Τα μέλη τους είναι που αποφασίζουν κι όχι οι μηχανισμοί!
Κάθε κομματικό μέλος είναι και μια ξεχωριστή μονάδα. Την μονάδα αναζητούν οι άνθρωποι σε ουρανό και γη, για να τους αλλάξει τη ζωή. Το ίδιο κάνουν  και τα κόμματα.  ΚΙ αυτά αναζητούν στα συνέδρια τη δική τους ηγετική μονάδα. Σ' αυτήν πιστεύουν, αυτήν ψηφίζουν κι από αυτήν ελπίζουν ν' αλλάξει η ζωή τους. Τη  χαρισματική αυτή μονάδα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ακούει στο όνομα Αλέξης Τσίπρας. Και που μετά από τα αποτελέσματα του 3ου συνεδρίου είναι κατά πολύ ενισχυμένη. Αυτό που μένει είναι να σταθούμε όλοι, φίλοι και μέλη, δίπλα του, μαζικά, δυναμικά και συντροφικά, αν θέλουμε να φύγει η δεξιά.