Quantcast
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, 6:51:20 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 27 Απριλίου 2020 20:13

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και οι δωρεές-χορηγίες των «ευεργετών»

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού  όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις διάφορων "ευεργετών" επιχειρηματιών πανελλαδικά και  στο Κιλκίς που κάνουν δωρεές για να δείξουν το όψιμο ενδιαφέρον τους για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Και οι ευχαριστίες και τα λιβανίσματα πέφτουν βροχή από κυβέρνηση, αστικά κόμματα, φορείς κλπ.

Κανείς από όλους αυτούς δεν απαντάει στο ερώτημα: Γιατί υπάρχει ανάγκη στήριξης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας αφού υπάρχουν συνεχείς και κουραστικές κάποιες φορές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι υπάρχει πλήρης εξοπλισμός και επάρκεια μέσων και υλικών;

Γιατί ακόμα και σε φυσιολογικές συνθήκες λείπουν στη χώρα μας 30.000 υγειονομικοί, πάνω από 3.000 ΜΕΘ, έχουν κλείσει πάνω από 10 νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια και κέντρα υγείας ή έχουν κλείσει κάποια, ή έχουν γενικά όλα απαξιωθεί.

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, που ακολουθήθηκε σταθερά από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, , αποτελούν τις βασικές αιτίες που το δημόσιο σύστημα Υγείας έμεινε "γυμνό", παρά την προσπάθεια και το φιλότιμο των υγειονομικών.

Αποτελεί ειρωνεία και υποκρισία το γεγονός πως όλοι αυτοί που διαχρονικά υπερασπίζονται την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, που ύψωναν τις σημαίες στήριξης του νέου αντι-ασφαλιστικού Βρούτση - Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε μόλις πριν λίγες εβδομάδες, σήμερα με τις "χορηγίες" τους θυμήθηκαν την υγεία του λαού. Μπορεί να υπολογίσει ο κάθε καλοπροαίρετος εργαζόμενος πόσα γλίτωσαν οι επιχειρηματίες από τη μείωση του 5% στις ασφαλιστικές εισφορές και πόσα "ξοδεύουν" σήμερα για την αγορά κλινών ΜΕΘ. Και βέβαια, κανείς τους δεν μας λέει με ποιους γιατρούς και νοσηλευτές θα λειτουργήσουν αυτές οι ΜΕΘ.

Γι’ αυτό όσοι χειροκροτούν αυτές τις "πρωτοβουλίες" δωρεών αποκρύπτουν τις αιτίες του προβλήματος, "βγάζουν λάδι" όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ,  διαχρονικά, που οδήγησαν σ’ αυτή τη "γύμνια" το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Του Κώστα Πινέλη.

Βεβαίως, θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος να δει σοβαρές αντιφάσεις σε αυτήν τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες της «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», την ίδια περίοδο που ανακοίνωσαν μια σειρά αντεργατικά μέτρα προς τους χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους ανακοίνωσαν χορηγία. Οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής», που ενώ δεν έχει στεγνώσει ακόμη το μελάνι από το κλείσιμο της επιχείρησης και το πέταγμα στο δρόμο των εργατών, ανακοίνωσαν και αυτοί ...τον οβολό τους.

 

Κάνουν «δωρεές» ενώ αξιοποιούν όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, απολύουν τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργατών, όπως «εργολαβικοί» και άλλοι, βγάζουν εργάτες σε διαθεσιμότητα, σε εκ περιτροπής εργασία, σε τηλεργασία που ήδη την αξιοποιούν πιεστικά για να σμπαραλιάσουν ωράρια και συμβάσεις.

Ενισχύουν την εντατικοποίηση στους κλάδους που «πάνε τρένο»

εκβιάζουν ότι θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους αν δεν μειωθεί δραστικά η τιμή του ρεύματος που καταναλώνουν, ενώ χρωστάνε στη ΔΕΗ εκατομμύρια ευρώ, την ίδια στιγμή που οι εργάτες τους απειλούνται με διακοπή ρεύματος επειδή χρωστάνε 200 - 300 ευρώ.

Θα πει κανείς, «καλά ρε παιδί μου τι σας πειράζει εάν κάποιοι οικονομικά ισχυροί κάνουν δωρεές-προσφορές;»

Δεν μας «χαλάει» αρκεί να υπάρχει ένα υγιές Δημόσιο, Καθολικό, Δωρεάν Σύστημα Υγείας με μέριμνα του κράτους. Εξ άλλου τις χορηγίες-δωρεές, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος.

Να σημειώσουμε ότι τα 40 εκατ.€ τα οποία διαφημίζει ο κ. Τζιτζικώστας ως συμβολή της Περιφέρειας ΚΜ στη θωράκιση του συστήματος υγείας, αφορούν πρόσκληση του ΕΣΠΑ (Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος) για την οποία θα καταθέσουν φάκελο η 3 η και 4 η ΥΠΕ. Οι συγκεκριμένοι πόροι, (που προέρχονται από την βαριά φορολόγηση των εργαζόμενων της Ευρωπαϊκή Ένωσης), χρησιμοποιούνται ως το απαραίτητο συμπλήρωμα στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης και υποχρηματοδότησης που εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις, με τη σφραγίδα της ΕΕ, και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών για μια ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Τέλος να σημειώσουμε  ότι δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία, μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε εστίες διασποράς του ιού. Για παράδειγμα  σοβαρά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί σχετικά με το εάν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας βιοκτόνου προϊόντος (απολυμαντικού χεριών), σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις, το «ΥΓΡΟ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ», που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια ΚΜ και διανέμει, λόγω πανδημίας, στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στα πληρώματα των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και δεν γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, ούτε αυτές οι λίγες που εξαγγέλθηκαν, προχωρούν σε απολύσεις. Την  απόλυση επικουρικών γιατρών στο ΨΝΑ Δαφνί το Φθινόπωρο καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ η διάρκεια της σύμβασης που προβλεπόταν αρχικά ήταν 3 έτη, μειώθηκε σε ένα έτος παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους γιατρούς ότι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.