Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020, 3:57:50 μμ
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 21:04

Το ιερό χώμα της πατρίδας...

Συντάκτης:

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Κι άντε να κατανοήσουμε τον πολιτευτή που κραύγαζε πως αν κλείσει το σχολείο του χωριού του ( με τρία παιδιά) κινδυνεύει το χωριό του καθώς δεν θα κυματίζει εκεί (στην αυλή του σχολείου) η ελληνική σημαία.
Σημαία είναι αυτή, έχει τον αυταπόδεικτο ιερό συμβολισμό της. Ακόμα κι αν ο ίδιος μαζί με όλους σχεδόν τους κατοίκους εγκατέλειψαν το χωριό τους και μαζεύτηκαν στις πόλεις, άλλος για να 'βρει δουλειά, άλλος για να διευκολύνει τις σπουδές των παιδιών του, άλλος...


Αλλά στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η διαδικασία της αγιοποίησης ξεχείλωσε τόσο που δεν είμαστε μακριά από την καθιέρωση εορταστικής ημέρας για το ιερό χώμα της πατρίδας. Το απλό, αδρανές χώμα που χρειάζεται κάθε κατασκευαστής για να φτιάξει ένα δρόμο.
Όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους, κάμποσους, μήνες με την κατασκευή του δρόμου Νέας Σάντας-Κόμβος Ασσήρου μόνο σε κωμωδία προσομοιάζουν. Εργολάβος υπάρχει, χρήματα υπάρχουν, σίδερα, μηχανήματα τσιμέντα, άσφαλτος, πάντα τα καλούδια είναι διαθέσιμα. Λείπει μόνο το αδρανές υλικό, το απλό χώμα για να στρωθεί σε μήκος κάμποσων χιλιομέτρων ο δρόμος.
Χρειάστηκε αγώνας δρόμου για να πειστούν στο Δήμο Ωραιοκάστρου να συγκατανεύσουν στην παραχώρηση ενός δανειοθαλάμου, κατά πως το λένε, για την άπαξ απόληψη αδρανούς υλικού και με την αποπεράτωσή του δρόμου η έκταση να αποδοθεί και πάλι σε κοινή χρήση.
Ξεσηκώθηκαν 10-15 κτηνοτρόφοι στη Λητή, είπαν τα γνωστά ηρωικά, έπεισαν πολλαπλάσιους (ποιος δεν υποστηρίζει τα "δίκαια" αιτήματα των συγχωριανών του, των συμπολιτών του, των συμπατριωτών του...) και το κακό έγινε. Ο ίδιος δήμος που ως Δημοτικό Συμβούλιο συγκατένευσε στην παραχώρηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της περιβαλλοντικής μελέτης του δανειοθαλάμου!
Κι άντε τώρα να ξεμπλέξεις με τα δικαστήρια.
Το εύκολο είναι να στραφούμε κατά του δήμου Ωραιοκάστρου. Το δύσκολο να κατανοήσουμε ότι ο εν λόγω δήμος συμπεριφέρεται όπως ακριβώς κι εμείς. Είτε ως μαζικοί φορείς, είτε ως πολίτες.
Βουνά και λοφίσκους έχουμε κάμποσους. Χρόνια τώρα γνωρίζουμε ότι για το δρόμο θα χρειαστούν εκατομμύρια κυβικά αδρανούς υλικού. Γιατί δεν υποδείξαμε έναν χώρο στα όρια του ν. Κιλκίς; Η απάντηση απλή: Διότι οι γειτνιάζοντες στο λοφίσκο θα ξεκινούσαμε ιερό πόλεμο για να αποτρέψουμε την "καταστροφή του περιβάλλοντος". Επιχειρήματα να φάνε κι οι κότες. "Στερούνται βοσκής οι κτηνοτρόφοι... Η έκταση είναι κατάλληλη μόνο για πάρκο αναψυχής... Κινδυνεύει ο υδροφόρος ορίζων... Γειτνίαση και ορατότητα από αρχαιολογικό χώρο.... Καταστροφή της χλωρίδας, ψυχολογική επιβάρυνση των πετούμενων πτηνών και άλλα παρόμοια..."
Και στο ερώτημα: Πως θα κατασκευαστεί ο δρόμος; η απάντηση απλούστατη: Να βρει χώρο η Πολιτεία, η κυβέρνηση.
Κι όταν επιλέξει η κυβέρνηση χώρο, άντε πάλι απ' την αρχή.
Κάπως έτσι κι ενώ ο ν. Κιλκίς- για να περιοριστούμε στα καθ' ημάς- χρειάζεται και απαιτεί δρόμους, ένα δημόσιο ή δημοτικό λατομείο για την απόληψη αδρανούς υλικού δεν όρισε.
Ετούτη η αρρωστημένη νοοτροπία έχει μάλιστα πολλαπλάσια πεδία εφαρμογής. Θυμηθείτε τους εμφύλιους πολέμους με την χωροθέτηση χώρων απόθεσης απορριμμάτων . Στην Κερατέα έγινε κανονικός πόλεμος. Στο ν. Κιλκίς και στο δήμο Παιονίας δεν βρέθηκε καμιά κατάλληλη έκταση. Κι ας είναι καλά ο Τερζίδης που είχε το κουράγιο να υπερασπιστεί την κοινή λογική και να ορίσει τον ΧΥΤΑ στις παρυφές της πόλης του Κιλκίς όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.
Άλλως θα επιβαρύνονταν οι δημότες με πολλαπλάσια τέλη αφού ακόμα κι αν βρίσκαμε πρόθυμους να υποδεχθούν τα σκουπίδια μας, το κόστος μεταφοράς θα επιβάρυνε τα τέλη που πληρώνουμε.
Μην επεκταθούμε σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από χείμαρρους, από καύση άχυρων και ξερόκλαδων, από αιολικά πάρκα...Αρκεί ένας αυτόκλητος προστάτης του περιβάλλοντος να πει τις αρλούμπες του, πειστικές ωστόσο στα ώτα των "θεσμικών φορέων" του τόπου για να γνωμοδοτήσουν αρνητικά. Και κάπως έτσι συνεχίζεται η πλήρης εξάρτηση από το πετρέλαιο για να γεμίζουν οι τσέπες φασιστικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Να ξανάρθουμε στο δρόμο του Κιλκίς. Όπου θα χρειαστούν κατά πως φαίνεται τρία ΕΣΠΑ για να ολοκληρωθεί.. Αντιπεριφέρεια και Δήμος Κιλκίς ας προετοιμαστούν. Αν κολλήσει πάλι ίσως κινδυνεύσει η ολοκλήρωσή του και είναι δρόμος ζωτικής σημασίας για το νομό.
Ας αναζητήσουν και με διαδικασίες γοργές ας ορίσουν ένα νομαρχιακό ή δημοτικό λατομείο. Κάποτε θα δημοπρατηθεί ο δρόμος προς Προμαχώνα μέσω Δοϊράνης. Και ο δρόμος από Κιλκίς προς Γουμένισσα. Θα χρειαστεί το “ιερό” χώμα της πατρίδας. Τουλάχιστον ας καλύψουμε τις δικές μας ανάγκες.