espa pkm

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2026, 7:58:13 πμ

Απόψεις

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2009 04:57

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Το φαινομενικά «καινούργιο» σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι ο προκλητικός διαγκωνισμός μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το ποιος από τους δύο θα παρουσιάσει, και μάλιστα στο προεκλογικό πρόγραμμα του, τα πιο σκληρά αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα και ταυτόχρονα ποιος θα αποδείξει ότι διαθέτει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να τα επιβάλλει. Ασφαλώς δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη. Κυρίως όμως δείχνει ότι η πλουτοκρατία και τα κόμματά –διαχειριστές της πολιτικής της προσπαθούν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα αδιαπραγμάτευτης πυγμής στην εφαρμογή της πολιτικής που επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Και φέτος πήγα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπως είχα πάει και πέρυσι και πρόπερσι, και, και, και
Στα παλιά χρόνια πήγαιναν οι Πόντιοι, έκαναν μια κρυφή προσευχούλα, κι έφευγαν ήσυχα (ή σιγοκλαίγοντας), παίρνοντας μαζί τους την ευλογία της Παναγίας.
Μετά άρχισαν να ανάβουν και κανένα κερί, χωρίς να προκαλούν τις αντιδράσεις της Τουρκικής Αστυνομίας.

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 09:28

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Δεν θα ξεγελάσουμε τον λαό όπως ο Καραμανλής, είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης στο Κιλκίς. Το ξέρουμε, το ξέρουμε. Θα τον ξεγελάσετε όπως ξέρετε εσείς ως ΠΑΣΟΚ. Με τα «σύντροφοι και συντρόφισσες», με τα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και με την «πράσινη ανάπτυξη».
Π
Εδώ «πήρε φωτιά ο κώλος μας» και αυτοί έχουν σαν πρώτο μέλημα τους, την… «πράσινη ανάπτυξη». «Άντε να πρασινίσουμε, και πράσινα να σμίξουμε, κι από την πρασινάδα μας να φάει κι αγελάδα μας» που τραγούδησε και ο «γελωτοποιός της Ρωμιοσύνης» ο Χάρυ Κλιν.

Για να μην προσποιούνται οι τοπικές αρχές ότι «δεν ξέρουν που να απευθυνθούν» προκειμένου να πάρουν μέτρα προστασίας και αξιοποίησης του γνωστού Λουτρού, δηλ. του μοναδικού μνημείου Οσμανικής κουλτούρας που υπάρχει στον τόπο μας, τους παρέχω κάποιες πληροφορίες.
1. Η πρόσβαση στο Λουτρό είναι πανεύκολη (για να μη διαδίδουμε αβασάνιστα ότι γύρω – γύρω είναι εγκλωβισμένο με κτήρια). Όλη η πρόσοψη της οδού Θεσσαλονίκης αποτελεί «φυσιολογικό» πρόσωπο του λουτρού με μια μικρή ανέξοδη παρέμβαση.

Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009 13:22

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Θερίζουν οι επαγγελματικές ασθένειες. Στο 50% έως 80% ανήλθαν τα ποσοστά αναπηρίας λόγω επαγγελματικής νόσου το 2008, σύμφωνα με έκθεση του ΙΚΑ.
Π
Την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται από την κυβέρνηση η κατεδάφιση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, εξαιρούνται από την λίστα περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 700.000, 43 από τους 103 χώρους εργασίας (ποσοστό 41,7%), 42 από τις 71 ειδικότητες (ποσοστό 59,2%).

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 09:16

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Αυτή είναι η ιστορία της ανθρωπότητας. Μια διαρκής μετακίνηση πληθυσμών. Ένα «καραβάν σαράι». Που  σχηματίζεται  πάντα από ανάγκη. Ποτέ από χόμπι.  Τον πεινασμένο, τον κυνηγημένο, τον απελπισμένο, δεν μπορεί να τον σταματήσει τίποτε, δε μπορεί να τον σταματήσει κανείς από το να αναζητά την ελπίδα, την τροφή, την ασφάλεια. Φταίει ο καπιταλισμός των χωρών που γεννάει την φτώχεια, τους πολέμους. Φταίει ο καπιταλισμός που δέχεται τους μετανάστες, για να ρίξει κι άλλο την αξία της εργατικής δύναμης.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να έχουν ενιαία κριτήρια και στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές. Να συμβουλευτούν την πείρα τους και να κρίνουν τα πολιτικά κόμματα με βάση την τοποθέτηση και τη δράση τους στο δίλημμα:  «Με τα μονοπώλια ή με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα»; Το δίλημμα αυτό αφορά τη δράση των κομμάτων και σε εθνικό επίπεδο, αλλά και τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ και την πολιτική της, τη δράση τους στο Ευρωκοινοβούλιο, αφού η στρατηγική του κεφαλαίου διαμορφώνεται από κοινού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009 13:47

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Το έχουμε ξαναγράψει η λειτουργία του ΚΕΝ δεν είναι πανάκεια, δεν λύνει όλα τα προβλήματα του Κιλκίς. Κάποιοι επαγγελματίες μπορεί να ωφελούνται. Θα πεις, εάν είναι να λειτουργήσει σε κάποια άλλη περιοχή, γιατί να μην μείνει εδώ. Πάντως από την εκδήλωση που έγινε στον πεζόδρομο, απουσίαζε ο επαγγελματικό κόσμος που εννοείται ότι ενδιαφέρεται. Ούτε η αγορά έκλεισε όπως θα έπρεπε. Καλά που έκλεισαν Νομαρχία και Δήμος και έσωσαν την κατάσταση οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τόσο καλά, δηλαδή, τόση αγανάκτηση!…

Πέμπτη, 02 Απριλίου 2009 04:23

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Ο αντικομμουνισμός χρησιμοποιήθηκε ιστορικά και χρησιμοποιείται πάντα για να κτυπήσει τις λαϊκές δυνάμεις και τους αγώνες τους, γι αυτό τώρα στις συνθήκες κρίσης, στον τόπο μας αλλά και στην ΕΕ και μπροστά στην ογκούμενη λαϊκή αγανάκτηση και στους διαφαινόμενους αγώνες, «τα τσακάλια του αντικομουνισμού ουρλιάζουν».

Ο Τούρκικος Εθνικισμός βρήκε την εφαρμογή του επί ημερών Κεμάλ Ατατούρκ με την συνέργεση του Τουρκικού Λαού στον λεγόμενο «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας»,  την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και την κατάργηση του Χαλιφάτου. Ωστόσο οι διαδικασίες αφύπνισης της εθνικής συνείδησης των Τούρκων με σκοπό την δημιουργία ενός κράτους με «μια γλώσσα, μια θρησκεία, μια πατρίδα» είχαν αρχίσει  πολύ νωρίτερα όταν εμιγκρίδες θεωρητικοί του Παντουρκισμού και Παντουρανισμού (Ζιγιά Γκοκάλπ, Γιουσούφ Ακτσουρά, κλπ) διακήρυτταν ανοιχτά τον κυρίαρχο ρόλο της Τουρκικής φυλής σε τουρκογενείς λαούς και εκτός των συνόρων της Οσμανικής Αυτοκρατορίας.