Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:04:35 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 20:24

Αλκοόλ…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Εδώ και μερικά χρόνια οι κυβερνήσεις υποχρέωσαν τις καπνοβιομηχανίες να αποτυπώνουν πάνω σε κάθε πακέτο τσιγάρα, σκληρές εικόνες με καπνιστές διασωληνωμένους, καπνιστές με μαύρα πνευμόνια κτλ. αλλά και με φράσεις που αναδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνού στην ανθρώπινη υγεία.

Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 20:22

Κρίση ενεργειακή χωρίς κρίση και μέτρο

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε μαζί με την υγειονομική κρίση του κορονοϊού έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από θέματα, τα οποία μέχρι χθες περιοριζόντουσαν στο επίπεδο της κομματικής αντιπαράθεσης, μη προκαλώντας το ενδιαφέρον που θα έπρεπε να αναλογεί στο μέγεθος των επιπτώσεων της μιας ή της άλλης πολιτικής.
Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου 2022 17:32

Παπλωματάδες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα παλαιότερα χρόνια τα διάφορα είδη κλινοστρωμνής και κλινοσκεπασμάτων τα κατασκεύαζαν μόνες τους οι γυναίκες στον αργαλειό του σπιτιού τους. Όταν άρχισε ο παραμερισμός των ειδών οικιακής βιοτεχνίας το έργο αυτό ανέλαβαν ειδικευμένοι τεχνίτες οι εφαπλωματοποιοί ή παπλωματάδες ή γιοργαντζήδες.

Του Παναγιώτη Αδάμου.

Υπάρχουν γεγονότα του παρελθόντος που ξεφεύγουν από τα στενά ιστορικά πλαίσια και εισέρχονται στον χώρο του μύθου, του θρύλου. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει όταν αναφερόμαστε σε περιστάσεις που επηρέασαν και άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 20:00

Ξενιτεμένη Αγάπη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Σαν το πουλί που χάνεται στη σκιά του βουνού πετώντας, χάθηκε το αεροπλάνο με προορισμό το Βορρά, μέσα στο μολυβένιο σύννεφο.

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022 18:06

«Φυραίνει ο τόπος ολοένα», Σεφέρης

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Οι καιροί δεν αντέχουν τις σκέψεις του ανθρώπου. Οι λέξεις μια στοίβα από πίκρα στην ψυχή του λαού. "Ψάχναμε να βρούμε πάλι το πρώτο σπέρμα για να ξαναρχίσει το πανάρχαιο δράμα", έγραφε στο "Μυθιστόρημα»  του ο Σεφέρης.

Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 19:47

Σιάνας: Απόδραση στο όμορφο Πάικο

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Με το καλημέρα ο νέος χρόνος, εκτός από την επέλαση της «Όμικρον», μας έφερε και τις σχεδόν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.

Κυριακή, 09 Ιανουαρίου 2022 19:44

Ιωάννης ο Βαπτιστής. Προδρομική προφητική μορφή

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ονομαζόμενος ο Πρόδρομος, ήταν συγχρόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

H απόκτηση κατοικίας αποτελούσε για το σύνολο των προσφύγων την κύρια τους επιδίωξη. Η ιδιόκτητη κατοικία τους παρείχε το αίσθημα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, που τους είχε λείψει στα χρόνια του ξεριζωμού. Για τους αγρότες, που η ιδιότητα του κατοίκου της πόλης ήταν ακόμη αβαθής και επιφανειακή, το είδος της αγροτικής κατοικίας κάλυπτε τις ανάγκες τους.

Πέμπτη, 06 Ιανουαρίου 2022 19:04

Ακατάληπτες καταλήψεις, καταληπτές σιωπές

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Με την Όμικρον να επικρατεί και την Κυβέρνηση να κομπορρημονεί, δόθηκε στις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ χώρος που τελούσε υπό κατάληψη από το 1987.