Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 12:37:03 πμ
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 19:55

Από τα θεμέλια ξαναγεννιέται ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας

Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Είναι μοναδικός και πραγματικά εμπνευσμένος ο τρόπος διαχείρισης ενός ιστορικού θρησκευτικού μνημείου του νομού Κιλκίς από τη Μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.


Χρειάστηκε μια προσπάθεια δέκα χρόνων για το έργο «Αποκατάσταση, Στερέωση, Συντήρηση και Ανάδειξη του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου» και η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Ταμείων από την πλευρά της Μητρόπολης, για να αποδοθεί στους κατοίκους της Γουμένισσας και όχι μόνο, ένας υπέροχος ναός.
Η τελευταία πινελιά αυτού του τεράστιου έργου μπαίνει τώρα με τις ανασκαφές και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Μητροπολιτικού Ναού και την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Είναι ο πρώτος μνημειακός ιερός ναός στην Ελλάδα που θα λειτουργεί με γεωθερμία! Εξαιρετική πρωτιά για τη Γουμένισσα και αυτό τιμά τη Μητρόπολή της, τον Σεβασμιώτατο κ. Δημήτριο και τον πρωτεργάτη της προσπάθειας, τον πατέρα Χριστόδουλο Παπακώστα.  
Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) εκτελούνται αυτή τη στιγμή δυο έργα. 1: Εργασίες για τη δαπεδόστρωση, τη διευθέτηση των όμβριων, τη διαμόρφωση των προσβάσεων και τον φωτισμό του περιβάλλοντα χώρου του Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Γεωργίου Γουμένισσας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα λειτουργικά και αισθητικά του προβλήματα και να αποδοθεί προς χρήση στους πιστούς και τους επισκέπτες του μνημείου. 2: Ανασκαφική διερεύνηση του δυτικού και μέρους του νότιου αύλειου χώρου του Ναού, προκειμένου να διαπιστωθεί επαρκώς το μέγεθος και η κατάσταση διατήρησης της κροκαλωτής έκτασης δαπέδου ή καλντεριμιού/οδού.

Περιχαρής ο πατέρας Χριστόδουλος σημειώνει: «Εδώ που βάδισαν οι οικοδομούντες τον περίλαμπρο ναό, πριν από 150 χρόνια. Εδώ που γενεές και γενεές Γουμενισσιωτών έτρεχαν και έπαιζαν στη κοινή αυλή του ιστορικού σχολείου και της ιστορικής εκκλησίας. Εδώ που ευλόγησε ο οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος και ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, τη νέα μητρόπολη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Τα δύο Πολιτιστικά έργα που υλοποιούνται στη Γουμένισσα προσδίδουν κύρος και αποδίδουν σεβασμό στην ιστορία των προγόνων της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής.
Το έργο των σωστικών αρχαιολογικών ανασκαφών στον περιβάλλοντα χώρο του Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η προϊσταμένη της Ε.Φ.Α. κ. Γεωργία Στρατούλη και η υπεύθυνη στο έργο αρχαιολόγος κ. Μάγδα Παρχαρίδου επιμελήθηκαν την πρόταση για την προστασία και συντήρηση των ευρημάτων και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού θα περάσουν την πρόταση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων».
Για την αποκατάσταση της επιβλητικής τρίκλιτης βασιλικής του Αγίου Γεωργίου, εφαρμόστηκαν όλες οι σύγχρονες διεθνείς πρακτικές μέθοδοι αποκατάστασης και ανάδειξης που ακολουθούνται στα μνημεία. Ο ναός χτίστηκε το 1864-1869 με δαπάνες των κατοίκων και η αρχιτεκτονική του «ακολουθεί» τον τύπο του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Κωνσταντινούπολης και του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης. Μαζί με το ιστορικό διδακτήριο «Θάνου Ζελέγκου 1872-1894» που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο αποτέλεσαν την καρδιά του ελληνισμού της Γουμένισσας και της επαρχίας της σε δύσκολες ιστορικές περιόδους. Κατά την τετραετία υλοποίησης των εργασιών εκταμιεύτηκαν -κυρίως από το ΕΣΠΑ- 4,5 εκατομμύρια ευρώ, αλλά από το σύνολο των υποέργων της αρχικής μελέτης είχε μείνει εκτός ίσως το πιο σημαντικό «κομμάτι» που αφορούσε στην εξωτερική διαμόρφωση και την ενεργειακή αυτονομία του.
Το ΥΠ.ΠΟ.A. και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «ξεμπλόκαραν» την χρηματοδότηση 17 σημαντικών μνημείων κι ανάμεσα σ’ αυτά συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες στον Άγιο Γεώργιο, για τα έργα διαμόρφωσης που θα επαναφέρουν τον αύλειο χώρο στην αρχική μορφή του 1869. Για τις εργασίες αυτές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εγκρίθηκε κονδύλιο 217.000 ευρώ, ενώ για το έργο της γεωθερμίας εγκρίθηκε κονδύλιο 380.000 ευρώ.EE PROGRAMMA