Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:30:09 πμ
Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2023 18:49

Δημότες απαιτητικοί και ασυμβίβαστοι, χρήσιμοι πολίτες (Κτίρια μνήμης και πολιτισμού)

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΓΚΟΥ.

Οι δημοτικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, όσο κοντά είναι χρονικά άλλο τόσο μακριά είναι στον λογισμό πολιτών και πολιτικών συλλογικοτήτων. Οι βουλευτικές εκλογές, που  κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν πέριξ των διακοπών του Πάσχα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον κομμάτων και πολιτικών, με κάποιους από τους τελευταίους να αποφεύγουν να εμπλακούν ακόμα και σε διερευνητική συζήτηση συγκρότησης ψηφοδελτίου, εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας να (επαν)εκλεγούν βουλευτές.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται εκλογές Β’ τάξεως, η πραγματικότητα δείχνει ότι το μετεκλογικό ενδιαφέρον του πολίτη εστιάζεται στην εκτελεστική εξουσία είτε σε κυβερνητικό είτε σε δημοτικό επίπεδο. Και η δυσανεξία από τα προβλήματα της καθημερινότητας αναζητά ενόχους είτε στην κυβέρνηση είτε στον δήμο είτε και στους δυο μαζί.

            Σε λίγους μήνες από σήμερα θα παρουσιαστούν δημοτικά προγράμματα γραμμένα, ως επί το πλείστον, από επαγγελματικούς κονδυλοφόρους του είδους. Ο κάθε ένας από αυτούς θα επιδιώξει να καινοτομήσει προς χάριν του συγκριτικού πλεονεκτήματος του υποστηριζόμενου ψηφοδελτίου. Ωστόσο όση φαντασία και αν διαθέτει η υποστηρικτική ομάδα του τάδε ή του δείνα υποψηφίου δημάρχου, απαραίτητη θα παραμένει η άποψη του δημότη. Ευχής έργο θα ήταν σε προεκλογικές περιόδους δημοτικών εκλογών να δημιουργηθεί σε κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης «σελίδα του δημότη», όπου θα φιλοξενούνται επώνυμες προτάσεις συνδημοτών μας.

            Με το σκεπτικό αυτό επαναφέρω στον δημόσιο διάλογο την αξιοποίηση διατηρητέων κτιρίων του Κιλκίς. Έναυσμα υπήρξε άρθρο μεγάλης κυκλοφορίας κυριακάτικης εφημερίδας, αφιερωμένο σε κτίρια του Πειραιά που άλλοτε άκμαζαν, με την πατίνα του χρόνου να μην έχει αλλοιώσει τη γοητεία τους. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά έργων σε κτίρια-ορόσημα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά αλλάζουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Με τη λογική του Εδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) δόθηκε το σήμα για την αναστήλωση και την επανάχρηση ανενεργών βιομηχανικών κτιρίων. Για παράδειγμα, στο κτίριο του ΟΣΕ, στον ιστορικό σταθμό της ξενιτιάς, από όπου ξεκινούσαν οι αμαξοστοιχίες που μετέφεραν τους Έλληνες μετανάστες στη Βόρεια Ευρώπη, θα στεγαστεί το «Σπίτι του Ρεμπέτικου». Σε κάποιο άλλο κτίριο θα εγκατασταθεί το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Ένα τρίτο Μουσείο, εκείνο των  Σιδηροδρόμων του ΟΣΕ, θα στεγαστεί στο διατηρητέο κτίριο γνωστό ως «Ροτόντα», κατασκευασμένο το 1905. Παράλληλα η ΔΕΗ σκοπεύει να αναδείξει τους εμβληματικούς ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ) Φαλήρου και Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, μέσα από τη λειτουργία ενός πολιτιστικού συμπλέγματος το οποίο θα συνδυάζει λειτουργίες καλλιτεχνικές, μουσειακές, επιστημονικές με έμφαση στην καινοτομία.

            Το παράδειγμα του Πειραιά, και όχι μόνο, οφείλει να εφαρμοστεί και στην πόλη του Κιλκίς. Ήδη υπάρχει προφορική πρόταση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη προς τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δ. Κυριακίδη να στεγαστεί στην παλιά Νομαρχία το Σπίτι του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου. Επίσης οι Δίδυμες Αποθήκες της οδού Βενιζέλου μπορούν να στεγάσουν πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου μας, και ένα Μουσείο προσφυγικού ελληνισμού και Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δυο έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης ή από άλλο χρηματοδοτικό φορέα.

            Καλό θα είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι του 2023 να περιλάβουν στα προγράμματά τους, όχι μόνο τα αυτονόητα που εξυπηρετούν την εσωστρέφεια και την πληθυσμιακή σμίκρυνση,  αλλά και εκείνα που δημιουργούν τις προϋποθέσεις μετατροπής του Κιλκίς σε θελκτικό τόπο για ανήσυχα νεανικά πνεύματα κάθε ηλικίας.

            Περιμένω να διατυπωθούν κι άλλες προτάσεις από ασυμβίβαστους συμπολίτες μου.