Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024, 7:41:26 μμ
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 21:36

Εμπρησμός της κοινής λογικής

Του Στέφανου Παραστατίδη, βουλευτή Κιλκίς ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαβάζω και ακούω από επίσημα κυβερνητικά χείλη για πολλαπλές εστίες σε πυρκαγιές που παραπέμπουν σε εμπρηστές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς (σχ.1), όταν ξεκινά μια δασική πυρκαγιά και ανάλογα με την καύσιμη ύλη, δημιουργεί ένα ισχυρό ανοδικό ρεύμα αέρα πάνω από αυτή, που παρασύρει φλεγόμενα τμήματα καύσιμης ύλης από την επιφάνεια του εδάφους προς τα πάνω. Αυτά μπορεί να φτάσουν σε μεγάλο ύψος και κατόπιν να ξαναπέσουν στο έδαφος.

 

Η πυρκαγιά είναι σαν μια έκρηξη που τροφοδοτεί τη γειτονιά της με καιόμενα τμήματα καύσιμης ύλης. Είναι απίθανο να δούμε μια πυρκαγιά που να μην δημιουργεί πολλαπλές εστίες γύρω της με τον τρόπο που αναφέρθηκε πριν.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που μπορεί να κυκλωθεί μια ομάδα ανθρώπων που είναι κοντά σε ένα μέτωπο πυρκαγιάς. Άρα οι πολλαπλές εστίες είναι μέρος του φυσικού μηχανισμού της δασικής πυρκαγιάς.

Η μόνη συζήτηση που θα μπορούσε να αφορά σε εμπρηστές στην περίπτωση των πολλαπλών εστιών είναι να υπάρξουν αξιόπιστες μαρτυρίες. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι συνωμοσιολογία.

2) Διαβάζω για εκρήξεις γύρω από το χώρο της πυρκαγιάς που μπορεί να συνεπάγονται εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα πάλι με τους ειδικούς, οι δασικές πυρκαγιές αναπτύσσουν θερμοκρασίες πολλών εκατοντάδων βαθμών κελσίου. Πολλά αντικείμενα και υλικά μπορεί να εκραγούν, ακόμα και το τσιμέντο των κατασκευών συχνά εκρήγνυται σε αυτές τις συνθήκες.

Επίσης κάθε δοχείο ακόμα και αν δεν είναι σφραγισμένο ερμητικά, λόγω της εξαιρετικά ταχείας διαστολής του αέρα μπορεί να εκραγεί. Ακόμα και μια μικρο-φυσαλίδα αέρα μέσα σε στο γυάλινο τοίχωμα ενός δοχείου, θα κάνει το δοχείο να εκραγεί.

Άρα οι εκρήξεις είναι συνήθως αποτελέσματα της πυρκαγιάς και όχι η αιτία της. Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί δεν έχουν ανάγκη έκρηξης για να λειτουργήσουν. Αρκεί, ένα εύφλεκτο υγρό και μηχανισμός ανάφλεξης.

3) Διαβάζω για τους 13 μετανάστες που «συνελήφθησαν» από «πολιτοφύλακα» ότι κατηγορούνται για εμπρησμό.

Ο «αξιόπιστος» μάρτυρας είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που πήρε το νόμο στα χέρια του, ο οποίος, κατά δήλωσή του, -όντας άοπλος- «συνέλαβε» 13 οπλισμένους μετανάστες, όχι ενόσω, υποτίθεται , έβαζαν φωτιά στο βουνό αλλά εντός της Αλεξανδρούπολης και με στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος αφού τους κλείδωσε σε κλούβα, λες και δεν ήταν άνθρωποι.

Και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να σκέφτεται σοβαρά ότι μαζεύτηκε μία ομάδα ταλαιπωρημένων ανθρώπων και διέσχισε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με τα πόδια για να οργανώσει ένα σχέδιο εμπρησμού εναντίον της χώρας.

Και ενώ έχουμε μία κυβέρνηση που μας έχει κατακλύσει με κάθε λογής προπαγάνδα περί εμπρησμών και οργανωμένων σχεδίων που στοχεύουν να πλήξουν τη χώρα, ακούμε ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να ασκούμε ούτε καν τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με τα όσα αλλοπρόσαλλα συμβαίνουν αλλά να σιωπούμε διότι η δική μας σιωπή είναι μία στάση ευθύνης και περισυλλογής.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, νομίζω πως έχει γίνει αντιληπτό προς πάσα κατεύθυνση πως δεν είναι η ώρα των ευθυνών αλλά των εμπρηστών. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή του εμπρηστή που θα συλληφθεί και θα μας κάνει τη χάρη να αναλάβει την ευθύνη των περισσότερων από 100 εστιών φωτιάς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.