Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, 6:16:07 μμ
etpa
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 13:59

Έσβησε ο «Γαλαξίας» της ανθρωπιάς

Συντάκτης:
 Ένας από τους σημαντικότερους Κιλκισιώτες επιχειρηματίες ο Βασίλης Χειμωνίδης πέθανε χθες Τρίτη και κηδεύεται σήμερα στη γενέτειρά του Κάτω Θεοδωράκι. Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρωταθλητή στην φιλανθρωπία και την αγάπη προς το γενέθλιο τόπο του, το Κάτω Θεοδωράκι και γενικότερα το Κιλκίς, σκόρπισε βαρειά λύπη και πένθος σε ολόκληρη την κοινωνία του νομού.
Ο Βασίλης Χειμωνίδης νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Θεραπευτηρίου “Υγεία” καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Κάτω Θεοδωράκι, τα Κρούσια συνολικά αλλά και ο νομός και ολόκληρη η χώρα γνώρισαν την φιλανθρωπική δράση του εκλιπόντος. Πολιτισμός, κοινωνική μέριμνα, εκπαίδευση, αθλητισμός και κάθε άλλη πτυχή της ζωής του νομού ενισχύθηκαν από τον άνθρωπο που ξεκίνησε στη ζωή με στέρεα  εφόδια την πίστη στις δυνατότητες του ανθρώπου, στην εργασία, αλλά και στην αγάπη προς τον άνθρωπο και κυρίως την αγάπη προς το Θεό και την εκκλησία, της οποίας υπήρξε ευεργέτης κατ’ επανάληψη.

Από το Κάτω Θεοδωράκι…
Ο πρόεδρος της Πέντε Α.Ε., Βασίλειος Χειμωνίδης, γεννήθηκε το 1933 στο Κάτω Θεοδωράκι του Κιλκίς.. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Σουηδία και την Αγγλία, με γνωστικό επίπεδο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το marketing.
Από το 1965 ως το 1967 διετέλεσε υπάλληλος της ΠΑΣΕΓΕΣ και εν συνεχεία υπήρξε πρόεδρος και διευθυντής στον Καταναλωτή επί τετραετία.
Από το 1971 ως το 1982 διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Πέντε ΕΠΕ, ενώ από το 1982 ως το θάνατό του ήταν πρόεδρος της Πέντε Α.Ε. του ομίλου που έχει στην ιδιοκτησία του τα πολυκαταστήματα «Γαλαξίας».
Από το 1974 ως το τέλος του 2001 διετέλεσε πρόεδρος του Γαλαξία Συν.Π.Ε.
  Από το 1995 ήταν  πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού Κεντρικής Ελλάδος Star Α.Ε.

Η επιχειρηματική του δράση
Η Εταιρία ΠΕΝΤΕ Α.Ε. «Ανώνυμος Τεχνική και Εμπορική Εταιρεία Τροφίμων, Ειδών Οικιακής Χρήσης και Γενικά Καταναλωτικών Αγαθών», που λειτουργεί με το διακριτικό τίτλο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», έχει έδρα την Αθήνα. Σκοπός της Εταιρείας είναι η Εμπορία Τροφίμων και Γενικά Καταναλωτικών Αγαθών, με την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων Σούπερ Μάρκετ,. Πρόσφατα δε, με την τροποποίηση του Καταστατικού, η Εταιρεία γίνεται και Τεχνική με αντικείμενο την ανέγερση και εκμετάλλευση οικοδομών.
Η Εταιρία συστήθηκε το 1971 ως «ΠΕΝΤΕ Ε.Π.Ε.», επωνυμία οφείλεται στους πέντε αρχικούς μετόχους, με πρώτο κεφάλαιο 300.000 δραχμές ισόποσα κατανεμημένο στους αρχικούς εταίρους.
Η εμπορεία απορρυπαντικών και καλλυντικών ευρείας κατανάλωσης ήταν η αρχική οικονομική δραστηριότητα της Εταιρείας με το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης, στα Κάτω Πατήσια στην Αθήνα, εκτάσεως 60τ.μ. Ακολούθησε η ίδρυση και λειτουργία και άλλων μικρών καταστημάτων του ίδιου εμπορικού αντικειμένου και σύντομα η ίδρυση και λειτουργία των πρώτων Σούπερ Μάρκετ και μετατροπή της Εταιρίας σε Ανώνυμη, το έτος 1982. Φυσικό επακόλουθο ανάπτυξης της Εταιρίας ήταν και η αύξηση του κεφαλαίου, με την είσοδο και άλλων εταίρων, κυρίως εργαζομένων, με την εκ παραλλήλου κεφαλαιοποίηση του μεγαλυτέρου ποσοστού κερδών που επετύγχανε.
Μετά από τα πρώτα καταστήματα Σούπερ Μάρκετ που ίδρυσε και λειτούργησε η Εταιρία στην ευρύτερη περιοχή Αθηνών-Πειραιώς, ακολούθησε και η λειτουργία καταστημάτων σε επαρχιακές πόλεις. Με σωστή διαχείριση και με συνέχεια και συνέπεια στις υποχρεώσεις της, η Εταιρία κατόρθωσε στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ να επιτυγχάνει τα μεγαλύτερα ποσοστά κερδών επί του κύκλου εργασιών της και στο μεγαλύτερο ποσοστό τα κέρδη αυτά να τα κεφαλαιοποιεί.
Η θυγατρική Εταιρεία ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε., στην οποία η Εταιρεία ΠΕΝΤΕ Α.Ε. συμμετέχει κατά ποσοστό 99,83%, και λειτουργεί με το διακριτικό τίτλο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ», έχει σε λειτουργία 13 καταστήματα μισθωμένα, με εξίσου ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα.
Ήτοι το σύνολο των καταστημάτων του ομίλου ΠΕΝΤΕ Α.Ε. (110) και ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε(13) ανέρχεται σε 123.
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τη μισθοδοσία αλλά και για τις άλλες υποχρεώσεις που ο Νόμος ορίζει, προς τις 3.500 υπαλλήλους των Εταιριών ΠΕΝΤΕ Α.Ε. και ΑΡΓΩ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε., που λειτουργούν με το διακριτικό τίτλο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ». Για τους υπαλλήλους που επιδεικνύουν ζήλο και εργατικότητα έχουν καθιερωθεί βραβεία και ετήσιες εκδρομές στο εξωτερικό. Πέραν δε τούτου στους υπαλλήλους που διακρίνονται προσφέρεται η δυνατότητα να γίνουν μέτοχοι της Εταιρίας. Η πλειοψηφία σε αριθμό των μετόχων της Εταιρείας είναι υπάλληλοι, με επακόλουθο να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια, στις Γενικές Συνελεύσεις και στα κέρδη της Εταιρείας.