Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024, 5:21:54 πμ
Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2008 12:19

Γιώργος Φραγγίδης : Όλα στο φως και ο πολίτης ενεργός

Όταν το 2004 το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές μεταξύ των αιτιών της ήττας, οι πολίτες ανέφεραν το ότι το κίνημα έχασε τις κοινωνικές του ευαισθησίες, το στίγμα του, τη φυσιογνωμία του και στελέχη του εκτός της αλαζονικής των συμπεριφοράς, εμπλέκονταν ενδεχομένως και σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Η 8ετία Σημίτη εκτός από τα μεγάλα έργα στη χώρα, την ένταξη στην ΟΝΕ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άφησε στο ΠΑΣΟΚ σαν μια κληρονομιά, ένα μπαούλο το οποίο από τη στιγμή που άρχισε να ανοίγει, βγήκαν στην επιφάνεια φαινόμενα διαφθοράς όπου εμπλέκονται στελέχη του (Ζήμενς).
Η Ν.Δ. με συνθήματα το «σεμνά και ταπεινά» και τον «πόλεμο στη διαφθορά» κέρδισε τις εκλογές του 2004, αλλά στα 5 χρόνια που πέρασαν από τότε μετά τη νίκη της και το 2007, με την κυβέρνησή της όχι μόνο άφησε λέξεις χωρίς περιεχόμενο τα συνθήματά της, αλλά αποκαλύφτηκαν σκάνδαλα των ημερών της όπως (υποκλοπές, «κουμπάροι» με τα καρτέλ, ομόλογα, Πακιστανοί) που αντί να διερευνηθούν, εστάλησαν στις καλένδες (στο αρχείο) για να αποκρύψει τις ευθύνες της, δυστυχώς και με τη συμμετοχή της χωλαίνουσας δικαιοσύνης, τροφοδοτώντας τη γενική απαξία του κόσμου, για την πολιτική και τους πολιτικούς.
Όπως έλεγε και ο Ισοκράτης, το στίγμα της πολιτικής διαφθοράς (δηλ. του βρώμικου χρήματος) είναι διαχρονικό. Η διαφθορά της εξουσίας είναι μια λοίμωξη δυσκόλως ιάσιμη γιατί δεν αποτελεί περιστασιακό φαινόμενο, διότι αποσαρθρώνει την κοινωνία, μεταμορφώνει τους χρηστούς σε ανήθικους και δυστυχώς πολλές φορές όσους αντιστέκονται σ’ αυτήν, η εξουσία προσπαθεί να τους παραμερίσει, να τους αγνοεί, να τους εκδιώξει, ή και να τους αναγκάσει να αποχωρίσουν.
Σήμερα με την υπόθεση της Ζήμενς, ήρθε στην επιφάνεια η μεγάλη πληγή της δημοκρατίας, που αφορά το πολιτικό χρήμα.
Και βέβαια δεν είναι μόνο η Ζήμενς η μόνη που χρηματοδότησε, ούτε μόνο το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του που πήραν πιθανώς χρήματα, αφού οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι δόθηκαν χρήματα και στα δύο κόμματα εξουσίας.
Φαινόμενα μαύρου χρήματος φαίνεται να είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και σε εξοπλισμούς, ολυμπιακά έργα και σίγουρα με την εξαγορά από τον ΟΤΕ της εταιρείας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» όπως διαφαίνεται από τις εισαγγελικές κατηγορίες για κακουργήματα που έγιναν γνωστές τις τελευταίες μέρες και ίσως ακόμη να είμαστε στην αρχή των αποκαλύψεων.
Μέσα σ’ αυτή την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μας, με τις πληροφορίες για φαινόμενα σήψης και διαφθοράς καθημερινά, είναι επιτακτική η ανάγκη όλα τα κόμματα και κυρίως τα δυο μεγάλα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να παρθούν  για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος  μέτρα σ’ όλα τα επίπεδα, να προχωρήσουν δομικές αλλαγές και σε θεσμούς και σε πρόσωπα.
Δυστυχώς από πλευράς της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του κ. πρωθυπουργού, δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια θέληση. Μόνο θέληση  διαχείρισης της κρίσης με στόχο να «ξεχαστεί» το θέμα υπάρχει, απόδειξη της οποίας είναι και η απόρριψη των προτάσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για την κατοχύρωση της διαφάνειας σ’ όλα τα επίπεδα του πολιτικού συστήματος, καθώς και της προσωπικής επιστολής του στον κ. Πρωθυπουργό για να αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να ξεκαθαρίσουν και η υπόθεση της Ζήμενς και άλλες υποθέσεις που ταλαιπωρούν την πολιτική ζωή του τόπου.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ και μέσα από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται με την υπόθεση της Ζήμενς (Τσουκάτος, Μαντέλης, Μαντάς), με πρωτοβουλίες του προέδρου Γ. Παπανδρέου, προχωρά σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης  των ζητημάτων διαφθοράς που αφορούν στελέχη του και τη δική του πολιτική πορεία.
«Όλα στο φως», λέει ο Γιώργος Παπανδρέου και το εννοεί, με τις πράξεις και την πρακτική του καθημερινά. Η λάσπη πρέπει να πνίξει τους ενόχους και όχι την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει όπως λέει, ο πολίτης να μη συμβιβαστεί με την ιδέα των σκανδάλων και να συνηθίσει στη βάση πως «όλοι ίδιοι είναι» στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, αφού όλα αυτά επηρεάζουν καθοριστικά τη δική του ζωή, την πορεία της χώρας.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει κατά την άποψή μου πρωταγωνιστής και πάλι της πολιτικής ζωής. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να αλλάξει. Γιατί αν δεν αλλάξει, είναι δύσκολο να το εμπιστευθούν οι πολίτες για μια νέα πορεία της χώρας.
Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας (σίγουρα μέσα από ένα δύσκολο τοκετό), ενός «νέου», «αναγεννημένου» και «αποκαθαρμένου» ΠΑΣΟΚ, όπου όπως προχωρά ο πρόεδρός του, έτσι και όλα τα στελέχη του όλων των οργανωτικών του βαθμίδων, θα ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης των πολιτών  προς το κίνημα και με την καθημερινή τους πρακτική και πράξη θα  προωθούν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την ηθική στην πολιτική, προς το συμφέρον των πολιτών και της χώρας.
Στο δρόμο αυτού του αγώνα ενάντια στη διαπλοκή  και τη διαφθορά σίγουρα το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται όλα τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και  τους ψηφοφόρους του, σ’ όποια τάση ή ρεύμα κι’ αν ανήκουν. Δεν χρειάζεται όμως τους καιροσκόπους και τους διαπλεκόμενους.
Αυτό σημαίνει ότι το ξεκαθάρισμα εκτός από το κέντρο να φτάσει και στην περιφέρεια, σε κάθε περιοχή όπου ο χαρακτηρισμός «λαμόγιο» του ΠΑΣΟΚ υπάρχει για στελέχη που προκάλεσαν την τοπική κοινωνία με τη συμπεριφορά τους, αφού έβαλαν το χέρι στο μέλι που τους έδινε η εξουσία, πράγμα που σημαίνει και νέα, άφθαρτα πρόσωπα.
Ακόμη χρειάζεται τα κορυφαία προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας  όπως η ακρίβεια, η οικονομική δυσπραγία των οικογενειών, η ανεργία των νέων, τα ζητήματα υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος, να είναι στη πρώτη γραμμή της πολιτικής του.
Τέλος, επειδή πιστεύω ότι «όλοι δεν είναι ίδιοι» και επειδή χωρίς τη δημοκρατία των πολιτών η εξουσία διαφθείρει και διαφθείρεται, είναι απαραίτητη η κοινωνικοποίηση της πολιτικής και η γενική συναίνεση όλων των πολιτών, όπως λέει και ο στίχος του Μπρέχτ «ή όλοι ή κανείς». Με τέτοιες συνθήκες και η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα έλθει και σίγουρα θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους πολίτες και τη χώρα μας.