Quantcast
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023, 11:46:28 πμ
Πέμπτη, 11 Μαϊος 2023 21:50

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη, αλλά να εκμεταλλευτούμε τα προϊόντα που βοηθούν, λέει ο MARK JENKINSON

Ως Συντηρητικός βουλευτής του Workington και πρώην καπνιστής, αναγνωρίζω τις οξείες ανισότητες στην υγεία και κατανοώ τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της εκλογικής μου περιφέρειας και όλης της χώρας όταν πρόκειται να κόψουν το κάπνισμα.

 

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια που συνεχίζει να ακολουθείται από ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και είναι μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα. Ωστόσο, μιας και πλησιάζει η Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2023, είμαι περήφανος που μπορώ να πω ότι διέκοψα επιτυχώς το κάπνισμα πριν από μερικά χρόνια - και αναρωτιέμαι, αν τα αμέτρητα βοηθήματα για τη διακοπή του καπνίσματος υπήρχαν τότε, θα το είχα κόψει νωρίτερα ή ευκολότερα;

Άρχισα να καπνίζω σε πολύ νεαρή ηλικία και, όπως πολλοί άλλοι, προσπάθησα να το κόψω αρκετές φορές.
Παρά τους κινδύνους για την υγεία, μου άρεσε το κάπνισμα και πιστεύω ότι ήταν δικαίωμά μου να μου αρέσει.

Σε αντίθεση με πολλούς πρώην καπνιστές, τώρα το έχω κόψει "μαχαίρι", καθώς δεν χρησιμοποιώ πλέον προϊόντα νικοτίνης.

Ωστόσο, γνωρίζω ότι η δική μου εμπειρία δεν είναι η εμπειρία που βιώνει κάθε καπνιστής όταν προσπαθεί να διακόψει, και αν θέλουμε να έχουμε οποιαδήποτε πιθανότητα να επιτύχουμε τον δικαίως φιλόδοξο στόχο μας για την απαλλαγή από το κάπνισμα, πρέπει να ενστερνιστούμε τις ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις που είναι διαθέσιμες στους καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα δύσκολο ταξίδι για τον καθένα και θα πρέπει να κάνουμε πλήρη χρήση των εναλλακτικών προϊόντων για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε αυτή τη διαδρομή.

Ως πολιτικός, πιστεύω στη σημασία της χάραξης πολιτικής με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία, και έχω αφιερώσει χρόνο για να εξετάσω τη διαθέσιμη έρευνα σχετικά με το άτμισμα και άλλες λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές λύσεις - όπως τα σακουλάκια νικοτίνης και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα και πιστεύω ότι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση ατμιστικών προϊόντων και υγρών αναπλήρωσης γίνεται όλο και πιο αναπόσπαστο μέρος της διασφάλισης της πλήρους διακοπής του καπνίσματος και η Ημέρα κατά του καπνίσματος 2023 παρέχει μια σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις εναλλακτικές λύσεις.

Καταλαβαίνω τις ανησυχίες όσων είναι επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά τα προϊόντα, και δεν μου αρέσει να βλέπω έντονα χρωματιστά ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης πεταμένα σε λεωφόρους και κέντρα πόλεων. Αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Πιστεύω ότι τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι αρκετά ισχυρά για να υποστηρίξουμε τη χρήση εναλλακτικών προϊόντων που θα βοηθήσουν τους καπνιστές, όπως ήμουν εγώ, να κάνουν τη μετάβαση. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η υπερβολικοί ρυθμιστικοί κανονισμοί ή η απαγόρευση των προϊόντων ατμίσματος θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Εάν οι καπνιστές δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ατμιστικά προϊόντα ή άλλες εναλλακτικές λύσεις, μπορεί να είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να καπνίζουν τσιγάρα, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη βλάβη της υγείας τους και της υγείας των γύρω τους.

Γι' αυτό είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και τεκμηριωμένη προσέγγιση στη ρύθμιση, η οποία θα δίνει προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των καπνιστών.

Σε τελική ανάλυση, είναι ευθύνη μας ως πολιτικοί να υποστηρίξουμε πρωτοβουλίες που μειώνουν τη βλάβη, είτε αυτή προκαλείται από το κάπνισμα είτε από την οδήγηση αυτοκινήτων χωρίς ζώνη ασφαλείας, και πιστεύω ότι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις διαδραματίζουν πολύτιμο ρόλο στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος σε όλη τη χώρα μας, ιδίως καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα κατά του Καπνίσματος 2023.

Πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε τους καπνιστές σχετικά με τα πιθανά οφέλη αυτών των εναλλακτικών λύσεων και να διασφαλίσουμε ότι έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Με τον τρόπο αυτό, ελπίζουμε ότι αυτή την Ημέρα κατά του καπνίσματος θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε περισσότερους καπνιστές να διακόψουν όπως εγώ.

Δημοσίευση από Express