Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021, 12:34:31 μμ
etpa
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 21:38

Η Ελλάδα χρειάζεται να ανοίξει, να ξεκλειδώσει. Χρειάζεται άνοιγμα των θεσμών, των δομών, των δεδομένων

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη.

 

Η καθημερινή επαφή μου με τον κόσμο και οι συζητήσεις μου με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους μου δίνει το προνόμιο να ακούω πολλές διαφορετικές απόψεις. Που όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή: “η πολιτική έχασε το νόημά της κι οι πολιτικοί μας πρόδωσαν”.
Δεν ασπάζομαι ισοπεδωτικές ρήσεις που ρίχνουν καθολικές ευθύνες συλλήβδην σε όλους κι όλα. Όμως πιστεύω κι εγώ ότι η πολιτική και οι άνθρωποι που την εκπροσώπησαν για πολλά χρόνια στην Ελληνική Βουλή δεν ενήργησαν με γνώμονα την ιδανική επιλογή που θα βελτίωνε τη ζωή των πολιτών. Άλλωστε γι’ αυτό βρεθήκαμε σε μια πολυετή κρίση που τα κατάλοιπά της μας ταλαιπωρούν ακόμα και σήμερα.


Όμως δεν ήταν όλοι ίδιοι. Η Δημοκρατική Παράταξη με ευθύνη και συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, παρά την ασφυκτική πίεση και επέλαση του λαϊκισμού. Παρά τις προκλήσεις αλλά και την ίδια την Σοσιαλδημοκρατία να βρίσκεται σε κρίση σε όλη την Ευρώπη, ο χώρος μας κατάφερε να βάλει πλάτη, με συναινέσεις, να δημιουργήσει εκείνες τις δομές που δεν θα επέτρεπαν τη διάλυση της χώρας, είτε από την χρεωκοπία είτε από τις συνέπειές της, που απείλησαν ακόμα και τον κοινωνικό ιστό.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει καταφέρει να βγει από την κρίση. Γιατί είναι η μόνη χώρα που δεν διέγνωσε την κρίση και την απέδωσε σε λάθος αίτια, αφήνοντας τη δημοκρατία και τους θεσμούς της να διαβρωθούν από το μίσος και τη δημαγωγία που καλλιέργησε μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος.
Κι η πρόκληση αυτή, να αποκαταστήσουμε τους θεσμούς και τη Δημοκρατία αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη από όσες έχουμε να αντιμετωπίσουμε, και μάλιστα άμεσα. Όσο παράλληλα ο κόσμος γύρω μας προχωρά ταχύτατα και πρέπει να τον προλάβουμε πριν χάσουμε κι άλλο ένα τρένο.
Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα κλειστή στη Δημοκρατία και τους θεσμούς της, μια χώρα η οποία δρα πελατειακά και διχαστικά, μια χώρα που εξυπηρετεί τους λίγους προνομιούχους εις βάρος του συλλογικού καλού. Οι κλειστοί πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί προκαλούν ασυμμετρία πολιτικής ισχύος και συσσώρευση πλούτου, παράγουν συνεχώς ανισότητες. Και εμείς, ως πολίτες, γινόμαστε ελεγχόμενοι, εξαρτημένοι.
Στοίχημά μας λοιπόν είναι να ανοίξουμε την Ελλάδα, να ανοίξουμε τις δομές της.

Η Ελλάδα χρειάζεται
• Περισσότερη Ελευθερία που θα φέρει δημιουργικότητα και καινοτομία.
• Περισσότερη Ισότητα που θα φέρει αξιοκρατία.
• Περισσότερη Κοινωνική Δικαιοσύνη που θα φέρει λογοδοσία.
• Περισσότερη Δημοκρατία που θα φέρει εμπιστοσύνη, συμμετοχή, συνδιαμόρφωση.
Όλα τα παραπάνω είναι τα θεμέλια ενός κράτους που προοδεύει για όλους τους πολίτες του, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες. Η Ελλάδα λοιπόν χρειάζεται να ανοίξει, να ξεκλειδώσει. Χρειάζεται ένα τρίπτυχο. Άνοιγμα των θεσμών, των δομών, των δεδομένων.
Έτσι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις. Και για να γίνει αυτό, πρέπει η πολιτική να αποκτήσει ουσιαστικό νόημα, για να μπορέσουν οι πολίτες να αποκτήσουν και πάλι εμπιστοσύνη σε αυτή και να ανταποκριθούν στη μεγάλη αλλαγή που χρειαζόμαστε όλοι, που θα φέρει και πάλι πρόοδο και ανάπτυξη.
Αυτό πρεσβεύει το Κίνημα Αλλαγής κι αυτή τη μεγάλη αλλαγή έχει θέσει στο επίκεντρο του προγράμματός του. Γι αυτό χρειαζόμαστε δυνατή κι ενισχυμένη την εκπροσώπησή του στην επόμενη Βουλή, ώστε να γίνουν πράξη όλα αυτά τα διακυβεύματα.

 

* Ο Στέφανος Παραστατίδης είναι Ιατρός και Υποψήφιος Βουλευτής ν. Κιλκίς με το Κίνημα Αλλαγής