Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 10:40:24 μμ
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 18:48

Ηρωίνη

Η υπόθεση του πλοίου Noor 1 και οι πολιτικές προεκτάσεις που έχει προσλάβει με τις κατηγορίες εναντίον του Πάνου Καμμένου, γυρνάει την μνήμη μας στα 1989, όταν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία διχαζόταν απ' το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ήτανε τότε, που ένας σωματοφύλακας του απατεώνα επιχειρηματία, ο Βασίλης Μαμανέας, είχε καταγγείλει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δωροδοκείτο απ' τον Κοσκωτά με κούτες πάμπερς γεμάτες χαρτονομίσματα. Θυμάται κανένας τη συνέχεια;

Δύο χρόνια αργότερα, επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Μαμανέας συνελήφθη στο σπίτι του στην Καλαμάτα για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Για το ΠΑΣΟΚ, το γεγονός επιβεβαίωνε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε πέσει θύμα σκευωρίας που είχαν στήσει η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, σε συνεργασία με κατακάθια της ελληνικής κοινωνίας. Δύο χρόνια αργότερα, το φθινόπωρο του 1993, η κυβέρνηση του Κώστα Μητσοτάκη κατέρρεε κι η χώρα βάδιζε σε εκλογές. Τότε ακριβώς, ο κατάδικος Βασίλης Μαμανέας, επέλεξε να ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, χτυπώντας την ΝΔ αυτή τη φορά: Με επιστολή του στην “Ελευθεροτυπία”, δήλωνε πως τα όσα είχε μαρτυρήσει κατά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν όλα ψέματα, τα οποία του είχαν υποδείξει να πει, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ο Άγγελος Μπρατάκος και ο Νίκος Κατσαρός) με τη βοήθεια του στενού συνεργάτη του Κώστα Μητσοτάκη, στρατηγού Γρυλλάκη, ο οποίος του είχε προσφέρει και 50 εκ. δραχμές για να ψευδομαρτυρήσει.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το '93, δεν έχασε την ευκαιρία για μία μίνι-ρεβάνς εναντίον των πρώην κατηγόρων της. Στην Βουλή βεβαίως, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά της άρσης της ασυλίας του Άγγελου Μπρατάκου, οπότε δεν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του. Ασκήθηκε ωστόσο δίωξη κατά του στρατηγού Νίκου Γρυλλάκη, για ηθική αυτουργία σε ψευδορκία – και βεβαίως νέα δίωξη κατά του Μαμανέα για την ψευδορκία που είχε παραδεχθεί. Στη δίκη που ακολούθησε, ο Μαμανέας ανακάλεσε τα όσα είχε αναφέρει στην επιστολή του, οπότε και αθωώθηκε, τόσο ο ίδιος, όσο και ο στρατηγός Γρυλλάκης. Ένα χρόνο μετά, ο Μαμανέας συλλαμβανόταν εκ νέου για υπόθεση κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών - αυτή τη φορά και με ηρωίνη στις τσέπες του.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε απ' το Ειδικό Δικαστήριο - η ρετσινιά έμεινε ωστόσο. Υπάρχουν άλλωστε ακόμα συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουνε πως οι πολιτικοί δωροδοκούνται με κούτες πάμπερς γεμάτες με λεφτά, με κίνδυνο να φωτογραφηθούν, να ηχογραφηθούν, ή πολύ απλά να τους κλέψει τα χρήματα ο μεσάζων. Λες και δεν υπάρχουνε εταιρείες οφ σορ, ή φορολογικοί παράδεισοι για να κρυφτεί το μαύρο χρήμα.

Σήμερα, ένας καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για εμπορία ηρωίνης, τη μία καταγγέλλει τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη για συμμετοχή στο κύκλωμα της ηρωίνης, και την άλλη καταγγέλλει έναν λιμενικό, την προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά και βεβαίως τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ότι τον πίεσαν να εμπλέξει τον Μαρινάκη στην υπόθεση. Για ποιον λόγο υποτίθεται; Για να μην πάρει ο Μαρινάκης το Mega και υποστηρίξει την Νέα Δημοκρατία!

Η αντιπολίτευση σήμερα ανεβάζει τους τόνους, και όχι αναπάντεχα. Τέτοιου είδους σκανδαλώδεις υποθέσεις είναι πάντα δώρο εξ ουρανού διαχρονικά για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που θα πρέπει να απευθύνει ο πολίτης στον εαυτό του, είναι αν θέλει να καταστήσει ρυθμιστή της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τόπο του, έναν άνθρωπο που βρέθηκε με δύο τόνους ηρωίνης στις αποθήκες του. Ας το σκεφτεί καλά ο καθένας από μας για τον εαυτό του και για τα παιδιά του – και ας πράξει αντίστοιχα.