Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 10:54:57 μμ
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 18:18

Καλλισθένη Πάκα: Σ’ αυτές τις γιορτές ας συμπεριφερθούμε ως κοινωνία αλληλέγγυων ανθρώπων

Τα φετινά Χριστούγεννα και το εορταστικό Δωδεκαήμερο έρχονται για να δώσουν μια ανάσα ελπίδας και αισιοδοξίας στους πολίτες ότι, πέραν των άλλων, ο απεγκλωβισμός μας από την διετή πανδημία δεν θα αργήσει με την πολύτιμη παγκόσμια κινητοποίηση του επιστημονικού κόσμου.


Ο Άνθρωπος, φωτισμένος από το Δημιουργό του, χρησιμοποιεί τη γνώση, διευρύνει τα όρια του νού και με τη βοήθεια της επιστήμης, θέτει στην υπηρεσία της ανθρωπότητας τα μέσα για την αντιμετώπιση μιας ακόμη απειλής κατά της ζωής.
Στο γκρίζο τοπίο που βιώνουμε, πέραν της υγείας μας, η πανδημία δυστυχώς μεταξύ των άλλων , απειλεί και την οικονομική και κοινωνική συνοχή μας. Η αγορά του νομού δέχεται ένα ακόμα πλήγμα πέραν των γνωστών που αφορούν στην απώλεια εισοδήματος από τη στροφή των καταναλωτών σε όμορους νομούς και σε άλλες αγορές.
Και πλήγμα στην αγορά του τόπου μας, σημαίνει διατάραξη της ίδιας της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής του συνόλου των πολιτών. Αποδυναμώνεται ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος της οικονομίας του νομού και είναι καιρός πλέον να αναλάβουμε όλοι, στο μερίδιο που αναλογεί στον καθένα , πρωτοβουλία για να αντιστρέψουμε την κατηφορική πορεία.
Από την πλευρά των καταναλωτών να επιλέξουμε τις αγορές του νομού. Σύνθημα όλων των κατοίκων ας γίνει: Ψωνίζω από το γειτονικό μου κατάστημα, επιλέγω το κατάστημα του συμπολίτη μου. Όταν όλοι πράξουμε το αυτονόητο, συμπεριφερθούμε με αλληλεγγύη στον γείτονα, τον φίλο, τον συμπολίτη το όφελος θα είναι όλων και επομένως θα επιστρέφει στον καθέναν μας.
Κι από την πλευρά των αγορών ας εξαντλήσουν τα όριά τους και ας προσφέρουν σε ανταγωνιστικές τιμές, προϊόντα ποιοτικά στη διάθεση των πολιτών του νομού.
Αυτήν την υπεύθυνη συμπεριφορά οφείλουμε , άπαντες να επιδείξουμε.
Διότι η αγάπη προς τον τόπο μας δεν έχει νόημα ως θεωρία μόνο. Αν αγαπάμε τον τόπο μας οφείλουμε να το αποδεικνύουμε εμπράκτως. Και με την καθημερινή μας συμπεριφορά.
Ας αποτελέσει η εποχή μας με τους κινδύνους και τις εξωγενείς προκλήσεις την αφορμή να φανερώσουμε τις αρετές της αλληλεγγύης, της έγνοιας για την προκοπή του γείτονα, του φίλου, του συμπολίτη. Θα είναι συνάμα και η συνταγή για την προκοπή τη δική μας, της οικογένειας, της γειτονιάς, της πόλης και του νομού μας.