Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:46:34 πμ
Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 19:34

Κιλκίς - Τουρισμός 0-1

Το Κιλκίς είναι ένας νόμος που σίγουρα δεν είναι ο πρώτος προορισμός που θα διάλεγες για διακοπές. Πολλοί δεν γνωρίζουν που βρίσκεται ούτε στο χάρτη. Ωστόσο υπάρχουν μέρη στο Δήμο Κιλκίς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, άλλωστε ο δήμος μας έχει μεγάλη ιστορική κληρονομιά και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τι έγινε και τι δεν έγινε ως τώρα, το ΝΕΟ είναι εδώ για να συνθέσει και να αλλάξει σελίδα!

 

 Η λίμνη Δοϊράνη πέρα από την ηρεμία του τόπου που προσφέρει, με το Μπέλλες να καθρεφτίζεται στα νερά της ανήκει στο δίκτυο natura 2000, φιλοξενεί πάνω από 36 είδη πουλιών, όπως την λαγγόνα και τον αργυροπελεκάνο, που είναι πολύ σπάνια. Υπάρχει ένα μουσείο με μόνιμη έκθεση χωρίς ωστόσο να γνωρίζω αν και πότε λειτουργεί. Η αλήθεια είναι ότι η ελληνική πλευρά της λίμνης υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτήν των Σκοπίων. Το ΝΕΟ έρχεται για να αναβαθμίσει και τη δική μας πλευρά. Δεν θα αναφερθώ στον γραφικό Σιδηροδρομικό Σταθμό χτισμένο το 1896, ούτε στο Βρετανικό Μνημείο Δοϊράνης και τους πεσόντες στο Β' Βαλκανικό και Ά Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο βόρειο άκρο της λίμνης βρίσκεται το υδροχαρές δάσος των Χιλίων Δέντρων που απαγορεύεται η πρόσβαση για λόγους ασφαλείας. Το ΝΕΟ αξιοποιεί όλες τις πτυχές του φυσικού και ιστορικού πλούτου του Κιλκίς!

Το ΝΕΟ θεωρεί εξίσου σημαντική και την Πικρολίμνη, πού είναι η μοναδική μη παράκτια λίμνη με αλμυρό νερό και πρώτης τάξεως υδροβιότοπος. Παλαιότερα λειτουργούσε πηλοθεραπευτήριο και το καλοκαίρι οι θεραπείες γινόταν εντός της λίμνης σε ειδικά διαμορφωμένη όχθη. Εμείς λοιπόν στο ΝΕΟ προχωράμε στην αναζήτηση και απορρόφηση πόρων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για περαιτέρω αξιοποίηση των δύο αυτών λιμνών. Δημιουργούμε ζώνες με ήπιες εγκαταστάσεις όπως κιόσκι, κρουνοί, ομπρέλες, συντηρούμε και καθαρίζουμε τους χώρους περιμετρικά της λίμνης πάντα στα πλαίσια που επιτρέπει ο χαρακτηρισμός natura.

 Μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου μας (www.e-kilkis.gr), στην ενότητα Επισκέπτες-Αξιοθέατα και κάνοντας οποιαδήποτε επιλογή διαπιστώσαμε με θλίψη πώς αναγράφεται "περιεχόμενο υπό ενημέρωση" χωρίς να παρέχεται κάποια πληροφορία. Το ΝΕΟ προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για τη σωστή διαφήμιση και προώθηση των δύο αυτών κοσμημάτων-λιμνών, έτσι ώστε να γίνουν πόλος έλξης ολιγοήμερου εναλλακτικού τουρισμού!

Αμοιρίδης Χ. Σταύρος

Γεωπόνος Α.Π Θ.

Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος Κιλκίς