Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:23:54 μμ
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 19:45

Κοινότης Πλαγίων Εν Παιονία Κιλκίς

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

Το χωριό Πλάγια (παλιά ονομασία Καρασινάν) ήταν ένα από τα χωριά της επαρχίας Παιονίας (Αξιούπολη) στο οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες και συγκεκριμένα από την Μικρά Ασία (Αρτάκη, Πάνορμο, Μισόπολη, Πέρματα κ.λπ.

 

Σύμφωνα δε με την απογραφή των προσφύγων που εγκατέστησε η επιτροπή αποκατάστασης προσφύγων στους 3 οικισμούς της επαρχίας Παιονίας, ήταν 4.075 οικογένειες και σύνολο ατόμων 15.315. Οι απόγονοι των παλαιών Παλαιολόγων, των μυθικών ακριτών και των Κομνηνών ρημαγμένοι ήρθαν στην Ελλάδα εγκαταλείποντας πίσω τους «Βωμούς και Εστίες».
Βαθύ, αθεράπευτο και αξεπέραστο το τραύμα του ξεριζωμού για τους πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια εδώ στη μάνα πατρίδα, όμως δεν έσκυψαν το κεφάλι και σιγά σιγά στήσανε το νέο τους σπιτικό.
Τα χρόνια πέρασαν γρήγορα, η πρώτη γενιά των προσφύγων εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο, παίρνοντας μαζί τους τα ήθη και έθιμα και τον τρόπο ζωής στις αλησμόνητες πατρίδες, αλλά και στην εδώ αρχική τους εγκατάσταση. Τι παράλειψη και τι αμέλεια!
Αφήσαμε όλοι μας και κυρίως εμείς οι απόγονοί τους να χαθούν αυτοί οι ανεκτίμητοι θησαυροί. Το κακό είναι ότι όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της ζωής της δεύτερης γενιάς περνούν ήδη στο περιθώριο, στη σιωπή, στη λησμονιά και τελικά στην λήθη.
Λένε ότι η ιστορία κάθε τόπου και κάθε χωριού είναι μια μικρή ψηφίδα της ιστορίας της πατρίδας μας και είναι πράγματι πολύ όμορφο για ένα τόπο να έχει ανθρώπους που ερεύνησαν τις γραπτές και ζωντανές μαρτυρίες και έδωσαν στους σύγχρονους αλλά και στους μεταγενέστερους, πληροφορίες για τον τόπο που γεννήθηκαν και κατοικούν. Για τους ανθρώπους που περπάτησαν τους ίδιους δρόμους, στάθηκαν να ξαποστάσουν σε κάποια αυλή συμπολίτη τους, να χορτάσουν τις αισθήσεις τους απ’ όσα ένοιωθαν παλαιότερα κάποιοι άλλοι άνθρωποι, τους οποίους μόνο κάποιες ίσως ξεθωριασμένες φωτογραφίες πάνω σε τάφους τούς θυμίζουν.
Σε όλους αυτούς που σκάλισαν την ιστορία, τις μνήμες και κατέγραψαν την ιστορία του γενέθλιου τόπου τους και συνέβαλλαν έτσι στην διατήρηση της τοπικής ιστορίας και μνήμης σε όλους αυτούς που «τράβηξαν» στην άκρη την κουρτίνα της λήθης, αξίζει νομίζω ένα μεγάλο μπράβο. Ο τόπος μας ευτύχησε να έχει αρκετούς τέτοιους ανθρώπους. Τώρα με την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, προστέθηκε και ο συμπατριώτης μας από τα Πλάγια ο Θεόδωρος Π. Μποράκης. Το πόνημα του «Κοινότης Πλαγίων», «Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού Πλαγιά και της ευρύτερης περιοχής της Παιονίας», είναι μια εξαιρετική προσπάθεια αποτύπωσης της ιστορίας, όχι μόνο του χωριού του αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Παιονίας. Με πολλή αγάπη και επιμονή κατέφυγε σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, αλλά και σε προφορικές αφηγήσεις παλαιών κατοίκων και κατάφερε να συνθέσει την σύντομη, πλην όμως περιεκτική και διαφωτιστική εξιστόρηση της ιστορίας του χωριού του. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα μάθει για τις αλησμόνητες πατρίδες που υπήρξαν οι ρίζες των Πλαγιωτών, θα μάθει για την ζωή των Μικρασιατών και των Θρακιωτών στο χωριό από την εγκατάσταση τους το 1924 έως σήμερα.
Στις έξι ενότητες του βιβλίου ο Θ. Μποράκης μας δίνει πληροφορίες για τις ρίζες των ξεριζωμένων προγόνων του, τους διωγμούς που υπέστησαν για τις μετακινήσεις των πληθυσμών στη Μακεδονία, τη διαδικασία εγκατάστασης των προσφύγων στην Ελλάδα καθώς και πίνακα εγκατάστασης στην περιοχή Παιονίας. Στην τρίτη ενότητα μας παραθέτει δημοσιεύματα για το Καρασινάν πριν το 1924 και πληροφορίες για τις μάχες Ραβινέ και Σεμέν ντε Φέρ, την ζωή στο χωριό από το 1924 έως και το 1939 από το 1940 έως το 1949 με αναφορές στα δύσκολα και τραγικά εκείνα χρόνια και συνεχίζει με πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη και την ζωή στο χωριό από το 1950 έως και σήμερα. Στην τέταρτη ενότητα γίνεται αναφορά στις κοινωνικές συνθήκες, στα ήθη και έθιμα των Πλαγιωτών, την διοίκηση του χωριού, στις πολιτιστικές και αλλά κοινωνικές δραστηριότητες και στοιχεία απογραφής του 2011.
Στην πέμπτη ενότητα ο συγγραφέας μας παραθέτει ιστορικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής της Παιονίας από τα αρχαία χρόνια, την ελληνιστική και βυζαντινή περίοδο, την τουρκοκρατία, την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τις μάχες του Κιλκίς και Λαχανά κ.ά.
Στην τελευταία ενότητα ο αναγνώστης θα βρει χρήσιμες πληροφορίες για τις περιοχές φυσικού κάλλους και των αξιοθέατων του δήμου Παιονίας, τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές, τα Μνημεία και μουσεία, τις πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις καθώς και μια μικρή ανθολογία ποιημάτων με αναφορές στην Παιονία.
Υ.Γ.: Η κυκλοφορία του βιβλίου στην ολοκληρωμένη του διαδικτυακή μορφή συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τις αλησμόνητες πατρίδες. Κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα: «Πλάγια Παιονίας» (http/plagia paionias. Blogspot. Gr). Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.