Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:12:13 μμ
Κυριακή, 19 Μαϊος 2019 21:43

Κοραής Λαζαρίδης : Η ζωή στα χωριά του Δήμου Κιλκίς

Μοναξιά...
Όπου και αν ταξιδέψει κανείς σε όλη την επικράτεια του δήμου Κιλκίς, αυτό το παράπονο θα ακούσει από τα χείλη των ηλικιωμένων ως επί το πλείστον κατοίκων.


Η ζωή στα χωριά μας, προβάλλει γκρίζα και ζοφερή. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, λίγοι ηλικιωμένοι στα καφενεία, κάθονται μελαγχολικοί...Άδειες οι αυλές των σχολείων που έκλεισαν από καιρό, οι κούνιες στις παιδικές χαρές σκουριάζουν. Την μονοτονία διακόπτει το μεγάφωνο του πλανόδιου μανάβη, και ο ταχυδρόμος που φέρνει τις συντάξεις.
Κάποτε αυτά τα χωριά έσφυζαν από ζωή...Οι παιδικές φωνές αντιλαλούσαν στις γειτονιές, το βουητό των τρακτέρ σηματοδοτούσε κάθε αγροτική εργασία. Στις πλατείες οι γιορτές και τα γλέντια έδιναν τον τόνο για ανάπαυλα από τον κάματο και τον μόχθο για επιβίωση.
Εικόνες του χθες και αναπολήσεις των κατοίκων, που ζούν για τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές, όταν έρχονται παιδιά και εγγόνια...Τότε ζωντανεύει το χωριό, αναθαρρούν οι άνθρωποι και ξανάρχεται η ελπίδα.
Και όμως αυτές οι περιοχές έχουν πολλές δυνατότητες, που θα έδιναν την ευκαιρία να ξαναγυρίσουν οι νέοι στα χωριά. Φυσικό κάλλος, μνημεία, παράδοση και πολιτισμός, θα μπορούσαν να γίνουν άξονας για την ανάπτυξη και την αναγέννηση της περιφέρειας.
Όλα αυτά που έφεραν οι πρόσφυγες γονείς μας από τις αλησμόνητες πατρίδες, και όλα όσα βρήκαν και προσπάθησαν να διατηρήσουν και να κληροδοτήσουν σ' εμάς.
Κρούσσια, Μουριές, Δοϊράνη, Χέρσο, Γαλλικός, Πικρολίμνη, έξι δημοτικές ενότητες έχουν να αναδείξουν τα πάντα. προσφέρονται για πολλές μορφές ήπιας ανάπτυξης, με περιηγήσεις, δραστηριότητες, εκδηλώσεις, γευσιγνωσία, που θα δώσουν ώθηση και προοπτική.
Χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός, μελέτες για εξεύρεση πόρων, συντονισμός, και συνεργασία με τους φορείς και την κεντρική πολιτεία.
Πρωταγωνιστής σε όλη αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είναι ο δήμος, αυτός μπορεί, γιατί γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, είναι κοντά στους δημότες, τη ζωή και τα προβλήματά τους.
Εμείς στο Δήμο Αξιών, έχουμε όραμα και σχέδιο, θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή και την καθημερινότητά μας.
Θα παλέψουμε γι αυτό, εσείς φίλοι συνδημότες, μπορείτε να μας δώσετε την ευκαιρία.

Κοραής Λαζαρίδης
Οδοντίατρος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμος Αξιών