Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 6:07:28 πμ
Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013 23:52

Μελετιάδου Ελισάβετ : "Φαγητό, το αγχολυτικό μου!"

meletiadou-elisabet
Σας έχει τύχει να διακατέχεστε από μια ακατάσχετη επιθυμία για φαγητό χωρίς να υπάρχει η αίσθηση της βιολογικής πείνας; Να προκύπτει όταν υπάρχουν δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις όπως άγχος, μοναξιά,  λύπη,  θυμός,πλήξη και να σας παρασύρει, σα να μην την ελέγχετε, στην ταχύτατη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής υψηλής θερμιδικής αξίας και έντονης γεύσης (junk food), έως ότου αισθανθείτε πόνο στο στομάχι;  Αν αυτό συμβαίνει τουλάχιστον δύο μέρες την εβδομάδα για έξι μήνες, πιθανώς υπάρχει κάποια διατροφική διαταραχή που δεν έχει διαγνωστεί.
Το αίσθημα της πείνας και η επιθυμία για τροφή, διαφέρουν σημαντικά. Η πρόσληψη τροφής, δεν έχει για εμάς τους ανθρώπους μόνο βιολογική αξία, έχει και ψυχολογική. Ήδη από την παιδική μας ηλικία, οι γονείς μας, χρησιμοποιούσαν το φαγητό για να μας καθησυχάσουν κάθε φορά που είμαστε αναστατωμένοι ή να μας επιβραβεύσουν, παραβλέποντας το γεγονός πως σαν παιδιά δεν είχαμε μόνο βιολογικές ανάγκες. Μάθαμε λοιπόν, μέσω του φαγητού να βρίσκουμε ανακούφιση, παρηγοριά κι ευφορία, καθώς επηρεάζει την έκκριση σεροτονίνης , διασχιζόμενοι απ’ τα αρνητικά συναισθήματά μας και τις ψυχικές ανάγκες μας. Στην ουσία μάθαμε να τα αποφεύγουμε, με αποτέλεσμα αυτά μακροπρόθεσμα να συντηρούνται ή να επιδεινώνονται, καθώς μετά την υπερφαγία ακολουθούν αρνητικές σκέψεις αυτο-υποτίμησης, που για να διαχειριστούμε θα καταφύγουμε πάλι στον γνώριμο σε εμάς τρόπο, το φαγητό. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, απ’ τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγουμε αν δεν ζητήσουμε ψυχοθεραπευτική βοήθεια, με την οποία:
• Μαθαίνουμε να διακρίνουμε την βιολογική πείνα από τη συναισθηματική
• Ερχόμαστε σε επαφή με τα καταπιεσμένα συναισθήματά μας που πονούν και τις ακάλυπτες ανάγκες μας και μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε και να τις καλύπτουμε
• Αναπτύσσουμε μια ισορροπημένη, μη εξαρτητική σχέση με το φαγητό, για να μη χρειάζεται να καταφεύγουμε σε  αντισταθμιστικές συμπεριφορές  (αυστηρές κι express δίαιτες, καταναγκαστική γυμναστική, αυτό-προκαλούμενοι έμετοι), που οδηγούν σε άλλη διατροφική διαταραχή και δεν λύνουν  το πρόβλημα.

Της Ελισάβετ Μελετιάδου
Ψυχολόγου Α.Π.Θ, με  τετραετή μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια Ενηλίκων , Παιδιών , Ζευγαριών, Ομαδών και στη νόσο Alzheimer. Κάτοχος Άδειας Ασκήσεως Επαγγέλματος.