Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:09:11 πμ
Σάββατο, 08 Μαϊος 2010 22:52

Νίκος Σιάνας : Oι Έλληνες στον Καναδά

sianasΣύμφωνα με τις καναδικές στατιστικές της δεκαετίας του 1990 οι Έλληνες στον Καναδά ανέρχονται περίπου στις 350.000. Οι πρώτοι Έλληνες στον Καναδά εμφανίζονται στον Τορόντο στα τέλη του 19ου αιώνα, κυρίως εμπορικού χαρακτήρα. Το 1911 οργανώνονται για πρώτη φορά στην Ελληνική κοινότητα του Τορόντο που θεωρείται σήμερα”κέντρο” των πολυάριθμων σωματείων που δραστηριοποιούνται. Οι περισσότεροι Έλληνες έφτασαν στον Καναδά την περίοδο 1946 - 1970, σήμερα αείναι οργανωμένοι σε εθνικοτοπικούς συλλόγους και σε ελληνορθόδοξες κοινότητες. Μόνο στην πόλη του Τορόντο με περίπου 150.000 Έλληνες οι σύλλογοι ξεπερνούν τους 100. Η πλειοψηφία τωνπαλιότερων Ελλήνων στον Καναδά είναι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας ή σπανιότερα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και απασχολούνται κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας, της διοίκησης επιχειρήσεων, σε εμπορικές σπουδές σε οικονομικές και κοινωνικές επιστημές.
Στην πόλη του Τορόντο, όπως και στις άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά λειτουργούν υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Παιδείας, αρκετά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Στο πανεπιστήμιο του Τορόντο λειτουργεί τμήμα ελληνικών σπουδών, όπου διδάσκονται η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία. Το Τορόντο είναι βασικά το κέντρο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των ομογενών του Καναδά. Οι περισσότερες εφημερίδες –περίπου 14- και άλλα τόσα περιοδικά που κυκλοφορούν στον Καναδά εδρεύουν στο Τορόντο.
Στο παγκαναδικό αλλά και τοπικό επίπεδο εκπέμπονται τουλάχιστον 25 ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές στην ελληνική γλώσσα. Συμβολή στην ενημέρωση και ψυχαγωγία των ομογενών έχουν και τα δορυφορικά προγράμματα, ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, ιδιωτικών και κρατικών. Ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα εθνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος αναπτύσουν στο Τορόντο τα μακεδονικά και ποντιακά σωματεία, στα οποία η πλειοψηφία των μελών τους κατάγονται από τη βόρεια Ελλάδα. Από τους συλλόγους αυτούς ξεχωρίζουν η Παμμακεδονική Αδελφότητα και η Αδελφότητα Ποντίων "Παναγία Σουμελά" η οποία ιδρύθηκε το 1963 και είναι η έπαλξη των ομογενών στον Καναδά, ειδικά στην προάσπιση των εθνικών θεμάτων. Το ποντιακό στοιχείο είναι ισχυρά οργανωμένο στον ευρύτερο χώρο, αφού πάνω από 20 σωματεία Ποντίων στις ΗΠΑ και Καναδά είναι ενταγμένα στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως όλα αυτά τα σωματεία της διασποράς αποτελούν τα ακριβότερα πετράδια του Ελληνισμού, δίνουν τη δική τους εθνική και πολιτιστική "μάχη" δίνοντας το δικό τους στίγμα και τη δική τους σφραγίδα στην ελληνική και πολυεθνική κοινωνία στους αντίποδες του Υπερατλαντικού βορρά, κληροδοτώντας συγχρόνως στα νέα παιδιά μια βαρύτιμή κληρονομιά για την Ελλάδα, το πνεύμα και τον πολιτισμό της.
Η δεύτερη μεγάλη ελληνική κοινότητα του Καναδά βρίσκεται στο Μόντρεαλ. Όπως και στον υπόλοιπο Καναδά έτσι και στο Μόντρεαλ οι Έλληνες άρχισαν να πληθαίνουν μετά το 1950.  Σήμερα στο Μόντρεαλ ζουν περίπου 60.000-80.000 Έλληνες.
Και εδώ υπάρχουν πολλά σωματεία, σημειωτέον ότι από τις πολλές εθνικές ομάδες που ζουν στην πόλη, η μοναδική που συνέστησε λογοτεχνικό σωματείο, είναι η ελληνική. Λογοτέχνες και διανοούμενοι της πόλης ίδρυσαν το 1979 τον Όμιλο Ελλήνων Λογοτεχνών. Τέλος υπάρχουν και τα αθλητικά σωματεία "Μέγας Αλέξανδρος" και η ποδοσφαιρική ομάδα "Ερμής Ελληνικό Άστρο. Άλλες πόλεις με ελληνικές κοινότητες είναι το Βανκούβερ, η τρίτη μεγάλη πόλη του Καναδά, με περίπου 13.000 άτομα, το Εντμοντον με 5.000, το Κάλγκαρι με 10.000, το Χάλιφαξ, η Οτάβα κ.λπ.
Θα ήταν απρέπεια αν δεν αναφέρουμε το πολύπλευρο και πολυδύναμο έργο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Καναδά με 73 Ι. Ναούς σ’ όλη τη χώρα, με τις 44 ενοριακές ελληνικές κοινότητες, με δύο ιερές Μονές, με ειδικά προγράμματα μαζικής επικοινωνίας-διδασκαλίας με τις διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες της Μητρόπολης, όπως στέγες απόρων, ελληνική παιδεία, κατασκηνώσεις, φιλόπτωχος αδελφότης κυριών Καναδά, τμήμα νεολαίας και πολλά άλλα. Αναμφισβήτητα, το θρησκευτικό, κοινωνικό και πνευματικό έργο της Ι. Μητρόπολης του Τορόντο, περνάει στην υπέρβαση και κρατάει "στητή και ολόρθη" την ψυχή του ελληνισμού στον Καναδά.

Συνεχίζεται
Βιβλιογραφία: Άτλας της Ελληνικής Διασποράς εκδόσεις Αλέξανδρος
Ο Ελληνισμός της Διασποράς
Ο θαυμάσιος καινούργιος κόσμος Στάθη Πελαγίδη εκδόσεις Κυριακίδη