Η μετανάστευση προς τη Σουηδία ουσιαστικά άρχισε την περίοδο 1960 – 1970. Μέχρι τότε η παρουσία των Ελλήνων ήταν ελάχιστη, κυρίως για εμπορικούς λόγους.Όπως και στη Γερμανία, έτσι και η μετανάστευση προς τη Σουηδία έγινε βάσει διακρατικής συμφωνίας, οι δε μετανάστες αυτής της περιόδου υπολογίζονται γύρω στις 9.000. Αυξήθηκαν την περίοδο της Χούντας (1967 – 1974) με άλλους 10.000 Έλληνες, μεταξύ αυτών πολλοί για αναζήτηση πολιτικού ασύλου. Σήμερα υπολογίζονται στις 20.000 περίπου, με σημαντικό αριθμό Κιλκισιωτών. Αξίζει να αναφέρουμε πως εκείνη την εποχή η Σουηδία ήταν το προπύργιο του αντιδικτατορικού αγώνα.Μετά το 1975 παρατηρείται σημαντική μείωση στην μετανάστευση και αύξηση της παλιννόστησης.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων της Σουηδίας προέρχεται από την Βόρεια Ελλάδα (Δυτική, Κεντρική Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, και διαμένουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις της Σουηδίας, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Ουψάλα κτλ.).
Ο απόδημος Ελληνισμός παρ’ ότι έχει μια έντονη τάση για αυτοαπασχόληση στη Σουηδία αυτή η τάση εφαρμόστηκε δυσκολότερα απ’ ό,τι σε άλλες χώρες, γιατί η δομή της οικονομίας είναι πιο συγκεντρωτική. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα αξιοσημείωτο δίκτυο ελληνικών εστιατορίων και άλλων μικροεπιχειρήσεων.
Η δεύτερη γενιά των Ελλήνων μεταναστών της Σουηδίας είναι πλέον μορφωμένα άτομα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είχαν και καλύτερη τύχει ή αντιμετώπιση από τη σουηδική κοινωνία.
Υπάρχουν πολλοί πτυχιούχοι των σουηδικών πανεπιστημίων και ανωτέρων σχολών – ακόμα και αριστούχοι – που δεν προσλαμβάνονται με την ίδια ευκολία όπως οι Σουηδοί συνομήλικοι τους, ανεξάρτητα αν οι εργοδότες είναι το κράτος οι νομαρχίες, οι δήμοι ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μπορεί η Σουηδία σήμερα να μη μπορεί να προσφέρει τις ίδιες δυνατότητες όπως παλιότερα, ωστόσο οι προοπτικές της Ελληνικής παρουσίας διαγράφονται μάλλον θετικές.
Όπως και σε άλλες χώρες έτσι και εδώ οι Έλληνες οργανώθηκαν μόλις ξεπεράστηκαν οι πρώτες δυσκολίες. Έτσι την περίοδο της ακμής ο αριθμός των ελληνικών κοινοτήτων έφθασε τις 52, και των συλλόγων τους 21, με σπουδαιότερες οργανώσεις την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων Σουηδίας, έτος ίδρυσης:1972, την Ομοσπονδία Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Σουηδίας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων – Κηδεμόνων Σουηδίας, την Ελληνική Ομοσπονδία Νέων Σουηδίας, έτος ίδρυσης: 1993.
Η Ελληνική Βιβλιοθήκη και το Αρχείο Σουηδίας (Ε.Β.Α.Σ.) του Ανδρέα Μπούκα είναι μια από τις πλέον αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες ιδιώτη.
Στην ΕΒΑΣ έχει συντελεστεί εντυπωσιακό έργο με πολύπλευρες και συνεχείς δραστηριότητες, κυρίως όμως υπάρχει συγκεντρωμένο υλικό για τον ελληνισμό της Σουηδίας. Η Βιβλιοθήκη της ΕΒΑΣ εμπλουτίζεται συνεχώς, διαθέτει πάνω από 10.000 τόμους ελληνικής λογοτεχνίας και πολιτισμού από την αρχαιότητα ως σήμερα
Το 1969 ιδρύθηκε από την Αρχιεπισκοπή Μεγ. Βρετανίας και τη Μητρόπολη Γερμανίας η Ιερά Μητρόπολη Σουηδίας και Πάσης Σκανδιναβίας.
Στη Στοκχόλμη και στην Ουψάλα υπάρχουν ιδιόκτητοι ναοί. Από το 1976 η σουηδική ραδιοφωνία εκπέμπει προγράμματα και στην ελληνική γλώσσα, η δε πυκνότητα των εκπομπών άλλαζε με το χρόνο ανάλογα με την εξέλιξη των εθνοτικών ομάδων πολλές φορές με εντάσεις και τριβές ανάμεσα σε Σουηδούς και Έλληνες, ή άλλους εθνοτικούς συνεργάτες της ραδιοφωνίας, λόγω διαφορετικού τρόπου σκέψης των μεταναστών.
Κατά καιρούς εκδόθηκαν αρκετά περιοδικά. Παλαιότερο, μοναδικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα και πολιτικά σημαντικότερο ελληνικό περιοδικό έντυπο στη Σουηδία, είναι το περιοδικό της Ομοσπονδίας, τα Μεταναστευτικά Νέα.
Συνεχίζεται



