Εντυπωσιακά τα χρώματα, καμάρωναν με ικανοποίηση οι μπαϊρακτάρηδες. Μπήκαμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε από πότε καθιερώθηκε το σύμβολο-έμβλημα των Ποντίων, που τους εκφράζει… Λίγες οι θετικές απαντήσεις… Νοιώσαμε την ανάγκη να πούμε δυο λόγια.
Ο Πόντος αδικήθηκε από την εθνική ιστορία. Λίγες οι αναφορές στην Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204-1461 μ. Χ, αν και έχει να επιδείξει ζωή 257 χρόνων αντίστασης στην ισοπεδωτική Οθωμανική εξάπλωση σε Μικρασία και Βαλκανική. Χάρις στην προστασία που παρείχε στους χριστιανούς στους πρώτους αιώνες των μαζικών εξισλαμισμών και εκτουρκισμών επιβίωσε η μερίδα αυτή του εθνικού πληθυσμού, από τις υγιέστερες και εκλεκτότερες του ελληνισμού.
Η Βασιλεύουσα ανακτήθηκε από τους Λατίνους το 1261 από τον Μιχαήλ Παλαιολόγο της Νίκαιας. Ως έμβλημα έφερε τον Δικέφαλο Αετό να βλέπει σε Ανατολή και Δύση. Τους ίδιους στόχους ανασύστασης της Αυτοκρατορίας είχαν και οι Μεγαλο-Κομνηνοί της Τραπεζούντας, ως φυσικοί κληρονόμοι της δυναστείας των Κομνηνών, μέχρι της κατάλυσης της από τους Δυτικούς Σταυροφόρους το 1204. Αρχικά μάλιστα υιοθέτησαν και τον τίτλο ως ‘Βασιλείς και Αυτοκράτορες των Ρωμαίων’’ .
Το 1281, είκοσι χρόνια μετά την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης ο Μιχαήλ Παλαιολόγος απαίτησε με παραγγελία από τον αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Ιωάννη Β΄ Μεγαλο-Κομνηνό να παύσει να αποκαλείται ‘’Αυτοκράτορας των Ρωμαίων’’, τίτλος που ανήκει σ’ αυτόν που καθόταν στον θρόνο της Μεγάλης Πρωτεύουσας του Βυζαντίου, (Χρήστος Σαμουηλίδης: η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, σελ.147, έκδ. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2007) και να μην υιοθετεί τα σύμβολά τους, όπως τον δικέφαλο, τις κόκκινες περικνημίδες κλπ.
Κοντά σε αυτά, για να τον δελεάσει, εξέφρασε την επιθυμία να τον κάνει ισότιμο μέλος της οικογένειας. Γι’ αυτό τον κάλεσε στην Πόλη να τον παντρέψει με την όμορφη μικρότερη κόρη του Ευδοκία.
Κολακεύτηκε ο Πόντιος Αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ από την τελευταία πρόταση του Παλαιολόγου ιδιαίτερα μετά από την διαβεβαίωση του απεσταλμένου μεγάλου χαρτοφύλακα Θεόδωρου Ξιφιλίνου, αδερφού του Πόντιου Πατριάρχη Ιωάννη Ξιφιλίνου ή Υψηλάντη περί της ειλικρινείας του Αυτοκράτορα, και μετά από κάποιους δισταγμούς ταξίδεψε δια θαλάσσης στην Κωνσταντινούπολη.
Εκεί τον ανέμενε η πρώτη ψυχρολουσία!
Δεν του επιτράπηκε να μπει στην πρωτεύουσα, αν δεν βγάλει τα πορφυροκόκκινα βασιλικά του σανδάλια!
Υπάκουσε… και μπήκε…
Ύστερα ήρθε η δεύτερη ταπείνωση:
Θα κόψεις το ‘’Αυτοκράτωρ Ρωμαίων’’ και θα λες ‘’Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ πάσης Ανατολής, Ιβηρίας (Γεωργίας) και Περατείας (Κριμαίας).
Το δέχθηκε και το ‘κατάπιε’ και αυτό!
Και τρίτον να βγάλεις την αυτοκρατορική σου ενδυμασία, πάνω στην οποία έχεις κεντημένους δικέφαλους αετούς και θα κόψεις το ένα κεφάλι του αετού και μάλιστα αυτό που βλέπει στη δύση!...
Ο Πόντιος Κομνηνός Ιωάννης γύρισε και είδε στα μάτια την όμορφη Ευδοκία… Λύγισε από το βλέμμα της πριγκίπισσας…
Δέχομαι… είπε αβίαστα ο λάτρης του ‘’ωραίου φύλου’’ Πόντιος… Άλλωστε εμείς διαθέτουμε τον μονοκέφαλο αετό της Σινώπης από τον 4ο π. Χ. αιώνα… Ενώ εσείς οι Παλαιολόγοι πήρατε τον δικέφαλο από τους Λασκαρίδες της Νίκαιας πρόσφατα…
Και έτσι αφού πέρασε τον μήνα του μέλιτος στην Κωνσταντινούπολη, γύρισε στην Τραπεζούντα με την ωραία πριγκίπισσα Ευδοκία, χωρίς τα ερυθροκόκκινα βυζαντινά βασιλικά σανδάλια, με λάβαρο και σημαία έναν μονοκέφαλο αετό να βλέπει στον αριστερό ώμο και με τον τίτλο ‘’Βασιλεύς και Αυτοκράτωρ πάσης Ανατολής, Ιβηρίας και Περατείας’’…