Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 9:52:28 πμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:14

Οδοιπορικό στην Κύπρο

Α’ Μέρος
“Η φωνή της Κερύνειας” είναι η ονομασία της χορωδίας των προσφύγων της Κερύνειας, λαμπρής πόλης στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κύπρου, με έδρα της την πρωτεύουσα του νησιού, τη Λευκωσία. Ιδρύθηκε στα 1992, διοργάνωσε μέχρι σήμερα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνικών και αγωνιστικών εκδηλώσεων και στο νησί και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη -Αυστρία, Αγγλία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Βέλγιο και Γερμανία. Πρωταρχικός σκοπός της η λευτεριά της Κερύνειας, της γενέτειράς τους. Γράφουν στο πρόγραμμά τους στην κοινή εκδήλωση με τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς: “Αμετάθετος στόχος της χορωδίας είναι να τραγουδήσει τα Ελευθέρια κάτω από το κάστρο στο γραφικό λιμανάκι της Κερύνειας”.


Τριανταπέντε χρόνια αγωνίζονται οι Κύπριοι για την λευτεριά της σκλαβωμένης Κύπρου. Τριανταπέντε χρόνια πίκρας, πόνου ψυχής για την κατάφωρη αδικία σε βάρος της πατρίδας τους, τριανταπέντε χρόνια πικρής χολής που της ποτίζουν προπάντων οι Ισχυροί, οι μπάσταρδοι αυτοί της Γης. Και “Η φωνή της Κερύνειας”, στις επάλξεις να αγωνίζεται για το “σπίτι που γεννήθηκε κιας το πατούν οι ξένοι” κατά την Παλαμική ρήση.
Φέτος κάλεσαν στην Κύπρο αντί για το καθιερωμένο Φεστιβάλ Μνήμης και Αγώνα τη χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς σε μια μουσική συνάντηση με τον χαρακτηριστικό τίτλο “Από τον Πόντο στην Κερύνεια” -σμίγει έτσι ο πολύπαθος προσφυγικός κόσμος του Κιλκίς με τους μαρτυρικούς πρόσφυγες των κατεχόμενων της Κύπρου.
Οι Κύπριοι της Κερύνειας φιλοξένησαν τους Κιλκισιώτες άψογα. Η μουσική εκδήλωση έγινε την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009 στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου “Αρχάγγελος” στη Λευκωσία. Μια αίθουσα κατάμεστη από κόσμο, που “σφύριζε”· μας “σφύριξαν” Κύπριοι ότι η Μονή Κύκκου στο όρος Τρόοδος είναι τόσο πλούσια, που μπορεί να αγοράσει ολόκληρη την Κύπρο.
Πρώτη εμφανίστηκε η χορωδία της Κύπρου με τραγούδια επιλεγμένα, που τόνιζαν κυρίως την αγάπη για την Κύπρο και τη λαχτάρα για τη λευτεριά της -σε πολλά τραγούδια συνόδευε ο σολίστ Κύρος Πατσαλίδης, τενόρος διεθνούς φήμης. Τη χορωδία διηύθυνε η μαέστρος και πρόεδρος της χορωδίας Νέλλη Λουκαϊδου. Ενδιάμεσα σε μεγάλη οθόνη πάνω από τη χορωδία προβάλλονταν εικόνες από την Κύπρο -φύση, αρχαιότητες, πολιτισμός, καταστροφές των Τούρκων- συνοδευόμενες από εκφώνηση σχετικών κειμένων από την Άννα Νεοφύτου -όλο το πρόγραμμα παρουσιάστηκε πρόσφατα και σε διαφωτιστική αποστολή της χορωδίας στη Γερμανία.
Ακολούθησε η εμφάνιση της χορωδίας του Κιλκίς με τραγούδια που τόνιζαν κυρίως τον πόνο της προσφυγιάς -κι απ’ το θάνατο ακόμα/πιο πικρή είσαι προσφυγιά” (Εντυπωσιάστηκαν οι Κύπριοι κι απ’ το ποντιακό “Αϊτέντς επαραπέτανεν ψηλά σα επουράνια”). Τη χορωδία διηύθυνε ο μαέστρος Γιάννης Ζγούρας.
Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στις δύο χορωδίες. Η πρόεδρος της χορωδίας του Κιλκίς Σταυρούλα Γιοβανούδη χάρισε στους Κύπριους μια επίπεδη εντυπωσιακή σε γυαλί προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αδάμαστου συμβόλου της ενότητας των Ελλήνων.
Γράφουν οι Κερυνειώτες στο πρόγραμμα αυτής της μουσικής συνάντησης: “Δεν ζητούμε τίποτε περισσότερο από το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει το κάθε πλάσμα του Θεού σ’ αυτή τη γη. Να ζήσουμε λεύτεροι στη γη μας, να ονειρευόμαστε εκεί που γεννηθήκαμε, να σεργιανάμε ανεμπόδιστα τη γη μας, να αναγιώνουμε χωρίς έγνοια για το αύριο τα παιδιά μας... Τριανταπέντε χρόνια μετά την άδικη εισβολή υψώνουμε ξανά και ξανά τη φωνή μας για το άδικο σε βάρος του λαού μας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι στραγγαλιστές των λαών δεν θα καταφέρουν να ξεκάνουν τις ψυχές μας. Έστω και ένας να μείνει ζωντανός, πεισματικά θα κρατιέται εκεί στο συρματόπλεγμα να αγναντεύει την Κερύνεια και την Αμμόχωστο και τη Μόρφου και τον Καραβά και τον Απόστολο Αντρέα”.