Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021, 8:43:57 μμ
etpa
Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021 19:36

Οι μύθοι για τον κορωνοϊό και η κατάρριψή τους / «Γνώσεσθε την αλήθειαν και αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάνν. Η’ 32)

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρ. Λυκειάρχης.

Προελεγόμενα:
Κατά την γνώμη των ειδικών επιστημόνων και «με βάση την υπάρχουσα κλινική εμπειρία, η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό εκδηλώνεται συνήθως, ως πνευμονία, με εμφάνιση οξείας σοβαρής νόσου του αναπνευστικού, με πυρετό, βήχα, δύσπνοια και αναπνευστική δυσχέρεια… Σε αρκετές περιπτώσεις η λοίμωξη έχει οδηγήσει σε εμφάνιση επιπλοκών (οξύ σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχή της πήξης, περικαρδίτιδα) ή και θάνατον».


Κατά τον Λοιμωξιολόγο κ. Αθανάσιο Σκουτέλη ο νέος κορωνοϊός SARS – COVIT 2, που προκαλεί το σύνδρομο COVIT 19 έχει βάλει την παγκόσμια κοινωνία σε μια πρωτοφανή δίνη με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο στο υγειονομικό πεδίο όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο έδαφος για την δαιμονοποίηση για την (σκοπούμενη ή αθέλητη) διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news) σε βαθμό που δεν μπορεί να το χωρέσει η απλή ανθρώπινη λογική.
Η φρενήρης μετάδοση αυτών των ψευδών πληροφοριών δημιουργεί μια νέα, ακόμη πιο καταστροφική πανδημία. Αυτήν της αμφισβήτησης και της ανυπακοής. Εκτός από το ότι παραποιούν την επιστημονική γνώση και παραπλανούν την κοινή γνώμη, οι ψευδείς ειδήσεις δημιουργούν ένα σοβαρό εμπόδιο στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται από την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα για την αντιμετώπιση αυτή της παγκόσμιας απειλής. Η αναφορά αυτών των μύθων της παραπληροφόρησης σε αντιπαράθεση με τα δεδομένα και γεγονότα της επιστημονικής αλήθειας, νομίζουμε ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην σωστή ενημέρωση του πολίτη, ο οποίος, επί πλέον καλείται να πιστέψει στα αναγκαία μέτρα για την ανακοπή της πανδημίας και να τα εφαρμόσει (Αθανάσιος Σκουτέλης, Παθολόγος – Λοιμοξιολόγος, Δ/ντης Β’ Παθολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ).

 

Η κατάρριψη των μύθων του κορωνοϊού
Οι ιατροί της θερασπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λίνα Πάσχου, επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια θεραπευτικής προληπτικής ιατρικής και Θάνος Δημόπουλος καθηγητής θεραπευτικής Αιματολογίας Ογκολογίας πρύτανης του ΕΚΠΑ παρουσιάζουν δεδομένα τα οποία καταρρίπτουν πολλούς μύθους για τον κορωνοϊό ως εξής:
Μύθος1ος : Διαδίδουν (διάφοροι ανεύθυνοι) ότι ο ιός SARS – COVIT, δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.
Απάντηση 1η: Όχι οι επιστήμονες παγκοσμίως εξακολουθούν να εξετάζουν την προέλευση του ιού SARS COVIT, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι απίθανο να δημιουργήθηκε από κάποιον άνθρωπο στο εργαστήριο. Με βάση τις μελέτες και άλλων κορωνοϊών, φαίνεται να ξεκίνησε από νυχτερίδες και να μεταφέρθηκε στους ανθρώπους.
Μύθος 2ος: Λένε ότι τα εμβόλια έναντι του COVIT 19 δεν είναι ασφαλή, επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες τα δημοιούργησαν πολύ γρήγορα.
Απάντηση 2: Όχι, δεν είναι έτσι. Επειδή βρισκόμαστε σε παγκόσμια πανδημία οι φαρμακευτικές εταιρείες επένδυσαν πολλά χρήματα και συνεργάσθηκαν με σημαντικούς επιστήμονες, ώστε να παράξουν γρήγορα τα εμβόλια έναντι της Η ταχύτητα παραγωγής τους δεν σημαίνει , ότι τα εμβόλια δεν είναι και ασφαλή. Όλα πέρασαν από τις απαραίτητες μελέτες και πήραν έγκριση από ρυθμιστικούς παράγοντες στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.
Μύθος 3ο: Λένε ότι τάχα κάνοντας το εμβόλιο θα νοσήσω με COVID 19.
Απάντηση 3η: Όχι δεν είναι έτσι. Κανένα από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν περιέχει το ζωντανό ιό που προκαλεί την COVID 19. Άρα δεν μπορούν να κάνουν κανένα να αρρωστήσει από τη νόσο αυτή.
Μύθος 4ος: Λένε ότι, η ανοσία της αγέλης, μετά από νόσηση θα επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού SARS COV 2
Απάντηση 4η: Προσοχή: Η ανοσία της αγέλης επέρχεται όταν αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού την έχει αναπτύξει ώστε αυτό να σταματήσει τη μετάδοση του ιού στον υπόλοιπο πληθυσμό. Για να επιτευχθεί αυτό με φυσικό τρόπο (δηλαδή μετά από μόλυνση με τον SARS COVID 2) για την COVID 19, θα πρέπει το 70% του πληθυσμού να νοσήσει και να επιβιώσει. Αυτό όμως, αν αφεθεί να συμβεί θα προκαλέσει εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους. Η εναλλακτική (λύση) είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί, που επιφέρουν επίσης ανοσία και αυτό ακριβώς συνιστούν οι επιστήμονες παγκοσμίως.
Μύθος 5ος: Λένε ότι: Πίνοντας ζεστό νερό, μειώνεται το φορτίο του κορωνοϊού στο λαιμό μας.
Απάντηση 5η: Προσοχή: Πίνοντας το νερό ζωτικής σημασία για τη γενική υγεία, τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την ιδέα, ότι το να πίνουμε ζεστό νερό, μας προστατευει από την COVID 19. (‘Όχι). Το μόνο ίσως που μπορεί να κάνει, είναι να καταπραϋνει το λαιμό ή να μας ανακουφίσει από βήχα. Αντί, λοιπόν, να πίνουμε ζεστό νερό, καλύτερα να πλένουμε συχνά τα χέρια μας με αυτό.

 

Σημαντική παρατήρηση:
Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού που χορηγούνται σήμερα στον τόπο, έχουν υποβληθεί σε αυστηρές και απαιτητικές κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες εθελοντές μετά από αρχικές δοκιμές σε ζώα. Οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν αποδείξει πως δεν «έκοψαν δρόμο» στις απαιτούμενες διαδικασίες. Προτού λάβουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, τα δεδομένα, σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από αυτά τα όργανα, δηλαδή την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ή την Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα προϊόντα φαρμάκων και Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών, και τα εμβόλια των Pfizer – Bio Tech και της Moderna, βρέθηκαν να είναι 95% και 94,1% αποτελεσματικά, αντίστοιχα στην πρόληψη σοβαρής μόλυνσης COVID 19. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την Astra Zeneca, βρέθηκε να έχει μέση αποτελεσματικότητα 70%. Όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αρχές Δεκεμβρίου έγινε η πρώτη χώρα, που ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer – BioN Tech, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ρυθμιστικής Υπηρεσίας για τα προϊόντα φαρμάκων και Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο(MHRA) Τζούν Ρεϊνε είχε δηλώσει ότι δεν ακολουθήθηκε ο σύντομος δρόμος στην έγκριση του, λέγονται, ότι ο ειδικοί είχαν εργασθεί (όλο το 24ωρό, προσεκτικά μελετώντας μεθοδικά πίνακες, αναλύσεις και γραφήματα σε κάθε κομμάτι δεδομένων». Οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί του MHRA πραγματοποίησαν μια «κυλιόμενη ανασκόπηση» των δεδομένων, όπως αυτά διατέθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών πράγμα , που επέτρεψε την επιτάχυνση της γνωμάτευσης. Αυτό ήταν κρίσιμο, όπως υποστήριξε η MHRA δεδομένης της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

 

Κατάρριψη και άλλων μύθων.
Μύθος α): Λένε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊου τροποιούν το DNA.
Η αλήθεια: Όχι δεν είναι έτσι. Τα εμβόλια κατά της COVID 19, που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer/ Bion Tech και τη Moderna βασίζονται και τα δύο στην τεχνολογία MESSENGER RNA (mRNA) για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του ιού. Η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει γενετικό υλικό, το οποίο παρασκευάζει πρωτεϊνή.
«Τα εμβόλια τύπου mRNA δίνουν οδηγίες στα κύτταρα μας να παράγουν δομικά τμήματα του κορωνοϊού όπως τις ακίδες, που έχουν στην επιφάνεια τους (τμήμα αυτών). Συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος αναγνωρίζουν αυτό το «ξένο σώμα» και έτσι ξεκινά η πολύπλοκη – να εξηγηθεί αλλά τυπική για το σώμα – διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτό δηλαδή, που συμβαίνει και στη φυσική λοίμωξη από COVID 19. Στο τέλος της διαδικασίας, το σώμα μας έχει μάθει πώς να μας προστατεύει από μελλοντική μόλυνση, όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
Το mRNA (δηλαδή οι οδηγίες) από ένα εμβόλιο δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα του κυττάρου, όπου βρίσκεται το DNA μας όπως εξηγούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
«Αυτό σημαίνει ότι το mRNA δεν μπορεί να επηρεάσει ή να αλληλεπιδράσει με το DNA μας με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα τα εμβόλια κατά της COVID 19 τύπου mRΝA λειτουργούν με τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, για την ασφαλή ανάπτυξη ανοσίας ενάντια στις ασθένειες, συνεχίζει το CDC.
Μύθος β: Λένε ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού βλάπτουν τη γονομότητα.
Η αλήθεια β): Προσέξτε: Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν, ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να βλάψει τη γονιμότητα τους. Τις ανησυχίες της αυτές μάλιστα καλλιέργησε ένα κύμα παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο σχετικά με αυτό το ζήτημα. Επ’ αυτού το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βασιλικό Κολέγιο των Μαιών εξέδωσαν μια ανακοίνωση σχετικά με τους εμβολιασμούς Covid για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. (και λένε) Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τις γυναίκες, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid 19 επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι ισχυρισμοί για οποιαδήποτε επίδραση του εμβολιασμού Covid 19 στη γονιμότητα είναι κερδοσκοπική και δεν υποστηρίζονται από κανένα δεδομένο, σημείωσε ο Έντουάρντ Μόρις, πρόεδρος του βασιλικού κολεγίου Μαιευτήρων γυνακολογίας και συνέχισε: «Δεν υπάρχει βιολογικός εύλογος μηχανισμός, με τον οποίο τα τρέχοντα εμβόλια θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γονιμότητα των γυναικών. Δεν έχει αποδειχθεί, ότι οι γυναίκες, που έχουν εμβολιασθεί έχουν προβλήματα γονιμότητας».
Μύθος γ): Λένε ότι: Το εμβόλια δεν είναι ασφαλή για τις εγκύους: Η αλήθεια γ): Σύμφωνα με το CDC υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού για τις γυναίκες που είναι σε ενδιαφέρουσα,
Από τα διαθέσιμα στοιχεία από τις δοκιμές σε ποντίκια δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου της Moderna για τις εγκύους πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μελέτη είναι υπό εξέλιξη για το εμβόλιο των Pfizer/ BioN Tech, σημείωση το CDC…
Μύθος δ): Λένε ότι, όσοι έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid 19 δεν χρειάζεται να φοράνε μάσκα.
Η αλήθεια δ): Προσέξτε ακόμα και αν κάποιος εμβολιάστηκε κατά του κορωνιού είναι πιθανόν να μεταδώσει τον ιό σε κάποιο άλλο άτομο, Ακόμα δεν είναι γνωστό ο τρόπος με τον οποίο οι εμβολιασμοί επηρεάζουν την μετάδοση και έως ότου γίνει γνωστό – και ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι – οι άνθρωποι καλούνται να ακολουθήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να φορούν μάσκες και να πλένουν τα χέρια τους, ώστε να αποτρέψουν πιθανή μεταδοτικότητα…
Μύθος ε): Λένε ότι δεν χρειάζετα να εμβολιασθεί όποιος έχει νοσήσει από κορωνοϊό.
Η αλήθεια ε): Ενώ μία προηγούμενη λοίμωξη από κορωνοϊό μπορεί να παρέχει στο άτομο αντισώματα κατά της μόλυνσης οι ειδικοί δεν είναι ακόμη σίγουροι για πόσο διαρκεί αυτή η προστασία. Τα πρακτικά αποτελέσματα από μια μελέτη σε χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν μολυνθεί με Covid 19 ήταν πιθανό να έχουν κάποια μορφή ανοσίας για τουλάχιστον 5 μήνες. Ωστόσο τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων με αντισώματα ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον ιό. «Δεν είναι ακόμη επαρκώς γνωστό για πόσο καιρό διαρκεί ανοσία σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον κορονωϊό και ήσαν ασυμπωματικά ή είχαν νοσήσει. Παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν είναι σαφές αν τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό πρέπει να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού SARS – COVID – 2, υποστηρίζει ο ΕΟΔΥ.
Σημείωση: Υπάρχουν και πολλοί άλλοι μύθοι για τον κορωνοϊό και κάθε μέρα διατυπώνονται και νέοι.
Όλοι αυτοί δεν στηρίζονται σε καμία επιστημονική έρευνα. Είναι λόγια του πεζοδρομίου και αναληθείς διατυπώσεις. Ωστόσο είναι επικίνδυνοι, διότι απ’ αυτούς πείθονται πολλοί άνθρωποι και αρνούνται να εμβολιασθούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους.
Συστατικά του εμβολίου
Εκτός από ένα ή περισσότερα αντιγόνα, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συστατικά σε ένα εμβόλιο ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής!
• Σταθεροποιητές για τη διατήρηση της σταθερότητας των συστατικών του εμβολίου
• Ανοσοενισχυτικές ουσίες: βελτιώνουν την ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο καθιστώντας την αντίδραση ισχυρότερη, ταχύτερη και με μεγαλύτερη διάρκεια με την πάροδο του χρόνου.
• Έκδοχα: πρόκειται για αδρανή συστατικά, όπως το νερό, ή το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) καθώς και συντηρητικά η σταθεροποιητές που βοηθούν το εμβόλιο να παραμείνει αναλλοίωτο κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης, διατηρώντας έτσι τη δραστικότητά του.
Όλες οι ουσίες των εμβολίων ελέγχονται συνεχώς ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία τους σε επίπεδα που έχουν αποδειχθεί ασφαλή. Οι ρυθμιστικές αρχές ελέγχου εάν τα οφέλη των εμβολίων αντισταθμίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ανεπιθύμητων ενεργειών.
Σε ορισμένους τύπους εμβολίων μπορεί να υπάρχουν επίσης ιχνοποσότητες άλλων ουσιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής όπως η ωολευκωματίνη (μια πρωτεϊνη που βρίσκεται στα αυγά) ή νεομυκίνη (αντιβιοτικό).
Κάθε φορά που οι ουσίες αυτές μπορούν να περιέχονται σε επίπεδα που ενδέχεται να ενεργοποιήσουν την αντίδραση ενός ευαίσθητου ή αλλεργικού ατόμου, η παρουσία τους δηλώνεται στις πληροφορίες που παρέχονται στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και στους ασθενείς σχετικά με το εμβόλιο. Για παράδειγμα το φύλλο οδηγιών χρήσης αναφέρει εάν υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις για τη χρήση του εμβολίου σε άτομα με ορισμένες αλλεργίες, όπως είναι τα εμβόλια που περιέχουν ίχνη αυγού για τα άτομα που έχουν αλλεργία στο αυγό.