Quantcast
Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023, 10:17:04 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 22:16

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, μία ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ως ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων του πλανήτη μας.

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα ανέκαθεν ήταν υπόθεση ηθικής, ωστόσο χάρη στις συνταγματικές κατοχυρώσεις των δικαιωμάτων των ζώων, έχει εδραιωθεί ο σεβασμός και το δικαίωμα στην καλή ζωή για όλα τα «φέροντα ζωήν» όντα. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 2 της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων: «Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.»

Έχοντας υπόψιν όχι μόνον το παραπάνω άρθρο της Διεθνούς Διακήρυξης, αλλά και με κύριο γνώμονα την ανιδιοτελή αγάπη για τα ζώα, ο Φιλοζωικός Σύλλογος Κιλκίς σεβόμενος το –αυτονόητο- δικαίωμα κάθε έμβιου όντος στη ζωή, συνεχίζει ενεργά τα τελευταία χρόνια με την ίδια υπευθυνότητα, την ίδια αγάπη και τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες και το έργο του για την προστασία τόσο των δεσποζόμενων, όσο και των αδέσποτων της πόλης. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εθελοντές μας  είναι πολλές και ποικίλουν παρά την αξιόλογη οικονομική βοήθεια και στήριξη που δεχόμαστε από τον δήμο σε θέματα περίθαλψης, ηλεκτρονικής σήμανσης, στειρώσεων, εμβολιασμών και σίτισης, με αποτέλεσμα οι ανάγκες μας σε όλους τους τομείς να παραμένουν υπαρκτές.

Η έλλειψη διαθέσιμων πόρων, ειδών πρώτης ανάγκης (βαμβάκι, πάνες, χαρτιά, απορρυπαντικά, αντισηπτικά), χρηματοδότησης, αλλά κυρίως η έλλειψη ανθρώπινων χεριών, συνοψίζουν τις καθημερινές μας δυσκολίες, που σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελούν δικαιολογία για την μη επιτέλεση του έργου μας. Όλοι οι εθελοντές συνεργάτες μας στερούνται από τον ελεύθερο προσωπικό τους χρόνο για να προσφέρουν, και συμμετέχουν οικονομικά όσο μπορεί ο καθένας στα έξοδα που προκύπτουν από την έκτακτη νοσηλεία σε κλινικές τραυματισμένων και άρρωστων αδέσποτων ζώων, την φαρμακευτική αγωγή και τις αποπαρασιτώσεις, ενώ παράλληλα ο Σύλλογός μας αναλαμβάνει φιλοξενίες και υιοθεσίες αδέσποτων ζώων -όταν αυτά εμφανίζονται, κυρίως από εγκαταλείψεις-.

Έτσι, με αφορμή την σημερινή ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης κάνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε κάθε ομοϊδεάτη που επιθυμεί, να συνδράμει στο έργο μας, να στηρίξει την χρόνια προσπάθειά μας να κάνουμε καλύτερη την ζωή κάθε ζώου και να προσφέρει όσο και ό,τι μπορεί ο καθένας.

Εκ μέρους του Φιλοζωικού Συλλόγου Κιλκίς,

Βασιλική  Γ. Καραγιαννίδου,

Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ/

MA Επικοινωνίας: Εκστρατείες Επικοινωνίας και Έρευνες Κοινού,

Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ.