Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 10:11:45 μμ
Τετάρτη, 20 Μαϊος 2009 08:00

Σάκης Αλατζόγλου : Το στοίχημα των Ευρωεκλογών του 2009

Στις 7  Ιούνιο του 2009, οι Ευρωπαίοι πολίτες, μαζί και οι Έλληνες, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα θεμελιώδες δίλημμα. Σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κληθούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα κράτη μέλη θα συνεργάζονται προς όφελος των λαών και σε μια συντηρητική Ευρώπη που θα εγκαταλείπει το μέλλον των πολιτών της στην απληστία των αγορών.


Οι  λαοί της Ε.Ε., σε  αυτές τις εκλογές, έχουν την ευκαιρία να δώσουν στους Σοσιαλιστές την δυνατότητα να δίνουν μάχες οραμάτων και όχι χαρακωμάτων. Σήμερα  από τις 27 κυβερνήσεις οι 22 ανήκουν σε δεξιά κόμματα, γεγονός που γεννά μια συντηρητική κατεύθυνση στις επιλογές της Ευρώπης. και υποχρεώνει τα προοδευτικά κόμματα σε «άμυνα», λόγω της πλειοψηφίας των συντηρητικών κομμάτων  σε όλα τα όργανα της Ε.Ε. Επιπλέον, ανάμεσα στα συντηρητικά κόμματα της Ε.Ε σήμερα υπάρχουν τεράστιες διαφορές με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μειωμένα τα αντανακλαστικά της Ευρώπης, λόγω της αδυναμίας έγκαιρης - ενιαίας απάντησης στις προκλήσεις
Στον αντίποδα αυτής της αδυναμίας βρίσκονται οι Σοσιαλιστές που στην σύνοδο της Μαδρίτης την 1η Δεκεμβρίου 2008, οι 27 ηγέτες των κομμάτων μελών υιοθέτησαν το Μανιφέστο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτό το Μανιφέστο είναι το αποτέλεσμα μιας ανοικτής διαβούλευσης που κράτησε σχεδόν  ένα χρόνο με την συμμετοχή κομματικών μελών, συνδικάτων , ιδρυμάτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σοσιαλδημοκράτες,  Εργατικοί και Δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα δεσμεύτηκαν σε μια νέα πορεία για την Ευρώπη που θα βάζει στο επίκεντρο των πολιτικών της  τους λαούς που την απαρτίζουν. Συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που βασίζεται στις σοσιαλιστικές αρχές με καθαρές κατευθύνσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Ένα πρόγραμμα που δεν αφήνει τους ανθρώπους έρμαια της τύχη τους. Ένα πρόγραμμα που δεν θεωρεί την οικονομική ύφεση ως φυσική νομοτέλεια για την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αποδέχθηκαν πως αυτή η κρίση που διέρχεται η Ε.Ε είναι μια οικονομική κρίση με ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο το οποίο απορρίπτουν Φυσικά κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί να ενστερνιστεί ένα οικονομικό μοντέλο με ένα ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο που πρεσβεύει πως στις ημέρες υψηλής κερδοφορίας τα κέρδη θα παραμένουν στους Επιχειρηματίες και σε μέρες ζημιογόνων προϋπολογισμών τότε οι ζημιές θα πρέπει να μοιράζονται στους απλούς πολίτες.
Σήμερα η απαίτηση των λαών για μια πιο ανθρώπινη –κοινωνική Ευρώπη είναι πιο ηχηρή από ποτέ. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται η Ευρώπη να γίνει πιο δίκαιη για τους λαούς της. Να πρωταγωνιστήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Να αναπτύξει αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Να πετύχει την ισότητα των δύο φύλων Να ενισχύσει τον ρόλο της στον κόσμο για την επίτευξη της ειρήνης , της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης αποτρέποντας μια νέα κρίση. 
Η αντίληψη της μεγάλης απόστασης από τα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε, πιθανόν να γεννά, στους πολίτες την αίσθηση πως δεν πρόκειται, από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτά, να επηρεαστεί η ζωή τους. Αυτή η εντύπωση είναι ολοφάνερα παραπλανητική. Καθετί που θα αποφασίζεται στην αυριανή Ευρώπη θα καθορίζει την ποιότητα ζωής του καθενός μας. Αυτό που έχουμε να επιλέξουμε είναι αν αυτές οι αποφάσεις, που θα αφορούν εμάς,  θα λαμβάνονται από μας ή χωρίς εμάς Το στοίχημα αυτών των Ευρωεκλογών είναι πως μπορούμε να χτίσουμε μια δίκαιη κοινωνία βάζοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο. Τον Ιούνιο του 2009 ας πάμε την Ευρώπη σε μια νέα κατεύθυνση.