Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 7:01:56 πμ
Σάββατο, 30 Μαϊος 2020 21:09

Σωτήρης Χρυσάφης: Πάντα επίκαιρη η διερεύνηση του ονόματος “Κιλκίς”

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την απάντηση του Ομίλου Ιστορίας και Πολιτισμού του Κιλκίς στην επιστολή μου, και συμφωνώ στις περισσότερες των τοποθετήσεων τους, ιδιαίτερα δε για την σύγκλιση συνεδρίου με θέμα ονομασία του Κιλκίς. Θα πρέπει κάποτε από ειδικούς να ξεδιαλύνει η προέλευση του ονόματος Κιλκίς.

 

Το αν ήταν άκαιρη η κατάθεσης της προτάσεως μου, θα ήθελα στους αγαπητούς συμπατριώτες μου να υπενθυμίσω ότι η ηλικία μου δεν μου δίνει πολλά περιθώρια αναμονής. (Ένας από τους λίγους εναπομείναντες Κιλκισιώτες της πρώτης γενιάς). Ο διάλογος είναι στοιχείο που χαρακτηρίσει τις πολιτισμένες κοινωνίες και δίνει την ευκαιρία να τοποθετηθεί η κάθε πλευρά πάνω σέ προκύπτον ζήτημα χωρίς αφορισμούς και θέσφατα.

Η κάθε πλευρά καταθέτει τα επιχειρήματα της και το σύνολο πείθεται ή όχι.. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η τοποθέτηση μου αναφορικά με το θέμα της μετονομασίας της πόλης μας έδωσε αφορμή για κάτι τέτοιο..
Ποιο ήταν το ζητούμενο; η ονομασία Κιλκίς είναι Ελληνική ή όχι; και αν όχι πρέπει να μετονομασθεί;
Γνωρίζουμε όλοι μας ότι μετά τους Βαλκανικούς πολέμους οι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που απελευθερώθηκαν, θέλησαν και το πέτυχαν ν’ αποκτήσουν Ελληνικά ονόματα, γιατί φυσικά κανείς ¨Έλληνας δεν νοιώθει ευχάριστα αν είναι κάτοικος σε πόλη με ξενόφερτο όνομα.
Έτσι λοιπόν μετονομάστηκαν το Μπλάτι σε Βλάστη, το Σόροβιτς σε Αμύνταιο, τα Βοδενά σ΄ Έδεσσα, τα Καϊλάρια σε Πτολεμαΐδα η Κουμουτσήνα σε Κομοτηνή, και το Δεδέαγατς σε Αλεξανδρούπολη.
Το Κιλκίς μας από τους πρώτους Έλληνες κατοίκους που το κατοίκησαν ονομάστηκε Νέα Στρώμνιτσα.

Σύντομα όμως θέλοντας να τονισθεί η σημαντική επιτυχία του Ελληνικού στρατού στην περιοχή αυτή πήρε το παλιό του όνομα.
Εφ όσον συμφωνούμε ότι η ονομασία μιας πόλης πρέπει να έχει όνομα που έχει σχέση με τους κατοίκους του θα πρέπει να δούμε τι γίνεται με την δική μας πόλη. Το όνομα της είναι Ελληνικής προέλευσης ή όχι, σηματοδοτεί την ελληνικότητα της περιοχής ή όχι, θέλουμε να δείξουμε ότι ο χώρος αυτός έχει ελληνική διαχρονικότητα ή όχι.
Πως λοιπόν θα συμβεί αυτό; Απλά ερευνώντας την προέλευση της λέξις Κιλκίς.
Εκατό και πλέον χρόνια από την απελευθέρωση της περιοχής δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια για να διερευνηθεί η προέλευση του ονόματος. Τελευταία υπάρχει η εξήγηση του Γκαλικουμ. Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος είναι η ανάλυση που γίνεται από τον Γιώργο Εχέδωρο στο βιβλίο του «Μακεδονία η Ιστορία του Κιλκίς».
Εν κατακλείδι ένα συνέδριο με το θέμα της ονοματολογίας νομίζω ότι θα δώσει τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.
Και αν μου πείτε ότι είναι υπερβολή ν’ ασχολούμαστε με την ονομασία του Κιλκίς όταν υπάρχουν πλήθος προβλημάτων που το ταλαιπωρούν την πόλη μας θα σας απαντήσω «εξ όνυχος τον λέοντα».

Σωτήρης Χρυσάφης

Καθηγητής Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου