Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 4:10:06 μμ
Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014 18:39

Σχολιασμοί του Κώστα Πινέλη

pinelis
Αγροτιά
Ο αγώνας της αγροτιάς έπρεπε να είναι πιο έντονος, συνεχής και ενωτικός εδώ και πολλές δεκαετίες, από την αρχική, εάν θέλετε,  ένταξη στην ΕΟΚ. Από τότε που με τις αλλεπάλληλες ΚΑΠ, τις ντιρεκτίβες, οδηγούνταν σε συρρίκνωση, διαλυόταν σταδιακή η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική βάση που υπήρχε με βάση τα αγροτικά προιόντα.Παρ’ όλα αυτά οι κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, πρέπει να βρουν αμέριστη συμπαράσταση από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ο αγώνας τους αφορά ολόκληρο τον λαό. Δεν είναι μόνο ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά και  επειδή συνδέεται με το ζήτημα παραγωγής διατροφικών προϊόντων που είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Τα μέτρα που προωθούνται με την νέα ΚΑΠ θα ενισχύσουν την κατεύθυνση ώστε η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων να ελέγχονται από τα μονοπώλια και να υποτάσσονται στους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, να  ενισχύονται οι αγροτοκαπιταλιστές, να διαιωνίζεται η παραγωγή αγροτικών προϊόντων με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Φόροι
Στις «Εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει» κατά το παλιό τραγούδι του Διονύση. Στα πλαίσια του Μνημονίου οι πάσης φύσης φόροι, από το 2010 αυξήθηκαν έως και εννέα φορές. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες  η αύξηση είναι 900%, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους 700%, όπως και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Πίσω από την φιλολογία περί «έκτακτων συνθηκών» που επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την φορολεηλασία, εκείνο που κρύβεται είναι μια άνευ προηγουμένου αναδιανομή πλούτου που αφαιρείται από εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους προς χάρη δανειστών, πιστωτών, τραπεζιτών και πάσης φύσεως «αναξιοπαθούντων». Μεταξύ των οποίων και ένιοι εξ εκείνων που εισπράττουν θαλασσοδάνεια και φοροαπαλλαγές με τη σέσουλα.

Πλειστηριασμοί
Η προώθηση των πλειστηριασμών σημαίνει για τους εργαζόμενους κόκκινο συναγερμό! Οργανωμένα μέσα από τα συνδικάτα τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, πρέπει να απαγορεύσουν κάθε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας και να απαιτήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, να απαιτήσουν να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια.

Λεφτά υπάρχουν…
Με 4 δις. ευρώ ενίσχυσε η κυβέρνηση την ALPHA BANK για κάλυψη ομολογιακού δανείου (αριθμ απόφ. 2/110706/0025 ΦΕΚ 3319Β/27-12-13).
Δημοσιεύθηκε στο τραπεζικό κεφάλαιο | Με ετικέτα: «εθνική σωτηρία» των τραπεζιτών των μονοπωλίων των κεφαλαιοκρατών και των πλουτοκρατών.. Γι’ αυτούς λεφτά υπάρχουν…

«Αμετανόητοι»
Παρά τη συνεχή λασπολόγηση του Στάλιν και την λυσσώδη διαστρέβλωση της ιστορίας, το 49% τοις εκατό των Ρώσων εξακολουθούν να βλέπουν ως θετικό το ρόλο τoυ σοβιετικού ηγέτη στη ρωσική ιστορία, το 19% μάλλον θετικό, ενώ το 32% πιστεύει ότι έπαιξε αρνητικό ρόλο, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε το ανεξάρτητο κέντρο έρευνας Levada.
Το ποσοστό, αυτών που πιστεύουν ότι «ήταν πολύ καλύτερα της εποχή της Σοβιετικής Ένωσης» ανέρχεται στο 63%
Μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του Στάλιν συγκαταλέγεται και ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι πολλά από τα μεγάλα επιτεύγματα του σοβιετικού λαού την εποχή του Στάλιν, θα πρέπει να αποδοθούν στην αποτελεσματική καθοδήγησή του.
"Η εκβιομηχάνιση, η νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο [έτσι αποκαλούν οι Ρώσοι τον κολοσσιαίο αγώνα της Σοβιετικής Ένωσης ενάντια στη ναζιστική Γερμανία], η ανακάλυψη του ατόμου, η ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνολογίας, οι πρώτες διαστημικές πτήσεις και άλλες επιχειρήσεις, μαζί και η αίγλη της υπερδύναμης της ΕΣΣΔ, θα παραμείνουν στη μνήμη των ανθρώπων για πάντα", έγραφε ο Ζιουγκάνοφ στην ιστορική εφημερίδα του κόμματός του, την Πράβντα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "ο επαναστάτης και ο Ρώσος πατριώτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το όνομα του Στάλιν."

Τοπικές εκλογές και υποψήφιοι
Κυριολεκτικά συνωστίζονται οι υποψήφιοι προκειμένου να κατέλθουν στις τοπικές εκλογές. Το γεγονός προκαλεί απορία. Για ποιο λόγο κάποιος να θέλει να διεκδικήσει Περιφέρειες και Δήμους; Φιλοδοξία; Δίψα για προσφορά στα κοινά; Επιθυμία για «ρεβάνς»;
Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογικές αναμετρήσεις είχαμε τους «ανεξάρτητους», «τα καλά παιδιά» κ.λ.π. σήμερα  μιλάνε πάλι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ «Για πρόσωπα, νέα και άφθαρτα, ως έκφραση και αιχμή των κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων που οργανώνουν το ρεύμα δημοκρατικής ανατροπής, ανήκουν σε ολόκληρο το φάσμα των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων», ή όπως η ΝΔ «να επιλέξουμε τους καλύτερους, όχι τους ημέτερους»…
Επισήμανση πρώτη. Η λογική  περί «νέων και άφθαρτων προσώπων» δεν αρκεί. Κανείς δεν προήλθε από «παρθενογένεση». Έχουν τη πολιτική και κοινωνική διαδρομή τους. Όλα τα «πρόσωπα» ασκούν πολιτική. Και η πολιτική εκφράζει ταξικά συμφέροντα. Που είναι συγκρουόμενα. Προβλήματα θα λυθούν ή προς όφελος του λαού ή προς όφελος του κεφαλαίου.
Επισήμανση δεύτερη: Τι πολιτική θα εφαρμόσουν τοπικά; Θα συνεχίσουν να είναι καλοί διαχειριστές της κεντρικά εφαρμοζόμενης αντιλαικής πολιτικής; Την πολιτική ενίσχυσης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή των μεγαλοεπιχειρηματιών, την πολιτική της ΕΕ και της Ευρωζώνης για τις περιφέρειες και τους δήμους που ενισχύουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που επιλέγουν και πραγματοποιούν έργα υποδομής με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, σε όλους τους τομείς της οικονομίας (Βιομηχανία, Τουρισμός, Εμπόριο κ.λπ.,);  Την πολιτική υπονόμευσης των εργατικών διεκδικήσεων;  Κάτοικοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν διάφορους δημοτικούς λογαριασμούς θα απειλούνται με κατάσχεση των περιουσιών τους; Γονείς θα απειλούνται ότι το παιδί τους θα διαγραφεί από τον παιδικό σταθμό αν δεν πληρώσουν τα δυσβάσταχτα δημοτικά τροφεία;
Την πολιτική διαχείρισης της εξαθλίωσης με τα διάφορα δίκτυα κοινωνικών ιατρείων, φαρμακείων, παντοπωλείων, που μαθαίνουν τους εργαζόμενους να ζουν με μειωμένες απαιτήσεις;...
Κανείς δεν αντιλέγει ότι και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, η αντιπαράθεση όμως για τα πρόσωπα έχει νόημα όταν υπάρχει κοινό στρατηγικό πλαίσιο.. Γι' αυτό ο λαός να μην «τσιμπάει».

Οι λαοί γυρίζουν
την ρόδα της ιστορίας
Κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης είναι η πολιτική δυνατότητα που έχει (ανεξάρτητα αν την χρησιμοποιεί) η σιωπηλή πλειοψηφία των καταπιεσμένων να συμμαχήσουν μεταξύ τους. Να ορθώσουν την φωνή και το ανάστημα τους. Και μέσα από αυτή τη λαϊκή συμμαχία, εκπροσωπώντας την πλειοψηφία του μόχθου και μετατρέποντας σε νόμο το δίκαιο της πλειοψηφίας, να εγκαθιδρύσουν μια πραγματικά δημοκρατική λαική εξουσία.