Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:17:29 πμ
Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 19:49

Τα έξι στάδια του διαζυγίου

Γράφει η Ελισάβετ Μελετιάδου, Ψυχολόγος Α.Π.Θ, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεια και στη νόσο Alzheimer.

Στις μέρες μας, περίπου τα μισά ζευγάρια που παντρεύονται, καταλήγουν σε διαζύγιο (43-50% στις Η.Π.Α., U.S. Census Bureau, 2004). Ένα από τα ψυχολογικά μοντέλα που περιγράφει τη διαδικασία του διαζυγίου, είναι η θεωρία των έξι σταδίων του Paul Bohannan (1971, 1973):


1. Συναισθηματικό διαζύγιο. Σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον ο ένας εκ των δύο συζύγων, αποστασιοποιείται συναισθηματικά από τη σχέση.
2. Νομικό διαζύγιο. Οι δικηγόροι είναι εκείνοι που εμπλέκονται κυρίως σε αυτό το στάδιο, αντί ειδικών ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα να μη βοηθούν στην αποφόρτιση της αντιπαλότητας μεταξύ του ζεύγους.
3. Οικονομικό διαζύγιο. Αφορά στη ρύθμιση της κοινής περιουσίας, στη διατροφή και οικονομική υποστήριξη των ανήλικων παιδιών, μέχρι τα 18 έτη.
4. Διαζύγιο από τον κοινό γονεϊκό ρόλο. Οι γονείς χωρίζουν ο ένας από τον άλλον, αλλά δεν χωρίζουν από τα παιδιά τους. Η μη Διευκόλυνση των επισκέψεων του απόντος γονιού και η μη τήρηση από μέρους του των προσυμφωνηθέντων επισκέψεων, κάνει το διαζύγιο ακόμη πιο επώδυνο για τα παιδιά/εφήβους.
5. Διαζύγιο από τον κοινωνικό περίγυρο. Πολλοί διαζευγμένοι αισθάνονται ότι οι κοινοί τους φίλοι τους παράτησαν στις δύσκολες στιγμές τους κι ότι έχουν μείνει δίχως σταθερό δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης. Αναζητούν νέο.
6. Ψυχικό διαζύγιο. Οι πρώην σύντροφοι, μαθαίνουν πλέον να ζουν μόνοι, χωρίς εξάρτηση από τον/την πρώην σύζυγο. Μαθαίνουν ξανά να βασίζονται στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους. Αυτό είναι το σημαντικότερο στάδιο της διαδικασίας του διαζυγίου, που ενώ κάποια άτομα το αντιλαμβάνονται ως απειλή που προκαλεί άγχος, κάποια άλλα το αντιλαμβάνονται ως πρόκληση για προσωπική εξέλιξη και ολοκλήρωση.