Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021, 8:52:35 πμ
etpa
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 21:27

Θετικότητα vs Αρνητικότητα

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Αν θέλουμε στη ζωή να βλέπουμε μόνο τη δύσκολη πλευρά της, μπορούμε εύκολα να το καταφέρουμε. Αν πάλι μέσα στην αρνητική πλευρά θέλουμε να ψάξουμε για χρώματα, για ομορφιά και θετικότητα, θα τα βρούμε επίσης. Τα γεγονότα ζωής είναι αυτά που συνήθως καθορίζουν κατά κάποιον τρόπο τις σκέψεις μας.
Αν οι εμπειρίες στη ζωής μας, μας έχουν διδάξει ότι όλα είναι δύσκολα, τότε πιθανόν να μεγαλώσουμε με την πεποίθηση ότι πάντα θα είναι δύσκολα. Αν οι εμπειρίες στη ζωή μας, μας έχουν διδάξει ότι η ζωή είναι όλο δυσάρεστα, τότε πιθανόν να μεγαλώσουμε με την πεποίθηση ότι πάντα θα υπερισχύουν τα δυσάρεστα.
Αν στο μυαλό μας υπερισχύουν τα αρνητικά, τότε ως δια μαγείας εντοπίζουμε μόνο αυτά. Σε κάθε περίπτωση, πείθουμε τον εαυτό μας ότι η ζωή μας έχει μια πλευρά αντί για δυο. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο ποσοστό ανθρώπων διαγιγνώσκονται με άγχος και κατάθλιψη.
Οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας δεν αφήνουν περιθώρια για πιο αργούς ρυθμούς, για χαλάρωση, για απόλαυση, για άσκηση, για γέλιο, για επαφή με την φύση, για αυτοβελτίωση. Μια φατρία καλοκουρδισμένων ανθρώπων, που υπηρετούμε πιστά τα “πρέπει” με τα οποία μεγαλώσαμε. Ένας εγκέφαλός που δίνει εντολές και ένα σώμα που εκτελεί κατά γράμμα. Μια νέα γενιά με μυαλό “επεξεργαστή” που αποκωδικοποιεί κυρίως ότι έχει σχέση με τεχνολογία. Μια νέα γενιά αποστασιοποιημένη από την απλότητα. Μια νέα γενιά που έχει κλειστά τα μάτια στην ομορφιά, στην φιλία, στην κατανόηση, στο μοίρασμα, στην συνύπαρξη.
Κατά κάποιον τρόπο εκπαιδευόμαστε να κάνουνε τα απλά, πολύπλοκα. Τα όμορφα, άσχημα, Τα εύκολα, δύσκολα. Την ομορφιά, ασχήμια. Την χαρά, μιζέρια. Την χαλάρωση, εγρήγορση. Το αυθόρμητο, προγραμματισμένο. Την ηρεμία, άγχος. Το χαμόγελο, θλίψη.
Ειλικρινά, δεν ξέρω αν γενικά, όλο αυτό αλλάζει. Ξέρω όμως πολλούς μεμονωμένα, που αποφάσισαν να βάλουν παύση στους ξέφρενους αυτούς ρυθμούς. Ξέρω πολλούς που ήρθαν, για να βρούμε μαζί την απλότητα, την ομορφιά και την θετικότητα στη ζωή τους.
Ξέρω πολλούς που θέλουν να απαλλαχθούν από τα βάρη άλλων, στην δική τους πλάτη. Πολλούς, που θέλουν ένα άλλο νόημα στη ζωή τους. Όλοι ξέρουμε ότι η ζωή έχει πολλά δύσκολά και δυσάρεστα, αλλά έχει και πολλά θετικά και ευχάριστα. Στο χέρι μας είναι να τα ζούμε όλα με σύνεση, αποδοχή και ισορροπία. Στο χέρι μας είναι να βλέπουμε την ομορφιά μέσα από τις δυσκολίες.
Όλα όσα μας συμβαίνουν μόνο ΘΕΤΙΚΑ έχουν να μας διδάξουν. Για αυτό, ας είμαστε ευγνώμονες για τη ζωή που ζούμε!