Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 1:17:36 μμ
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019 22:19

Τουρισμός και καθημερινότητα

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Φωτογραφία: Τουριστική εικόνα της γραφικής Κέρκυρας. Ή, γραφική εικόνα της τουριστικής Κέρκυρας.

Τριάντα τρία εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την χώρα μας την χρονιά που μας πέρασε. Δεν γνωρίζω πως γίνεται η καταμέτρηση. Γεγονός είναι ότι ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός αν αναλογισθούμε ότι οι τουρίστες είναι τριπλάσιοι από τους κατοίκους της Ελλάδος. Ο τουρισμός προσφέρει ένα τεράστιο πλούτο στην χώρα μας καθώς παράγει (αμέσως και εμμέσως) το 27% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ελλάδος.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τον μεγαλύτερο τουρισμό παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιπες 183 χώρες που βρίσκονται έξω από την πρώτη δεκάδα, θα επιθυμούσαν διακαώς να έχουν και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται και τα έσοδα που προκύπτουν από τον τουρισμό και την αίγλη που έχει η Ελλάδα παγκοσμίως. Αλλά δεν μπορούν. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα και η τουριστική δύναμη της χώρας μας και κακώς την υποτιμούμε.
Για ποιον λόγο και με ποιες προσδοκίες μας επισκέπτονται τόσοι άνθρωποι κάθε χρόνο; H Ελλάδα προσφέρει τρεις μοναδικούς προορισμούς. Την Σαντορίνη, τα Μετέωρα και την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι ανάλογο . Μια λογική σκέψη είναι ότι τα 33 εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα έρχονται ακριβώς για αυτά τα τρία ΜΟΝΑΔΙΚΑ αξιοθέατα. Τι λένε οι αριθμοί; Περίπου δυο εκατομμύρια επισκέπτονται την Σαντορίνη, κάτι λιγότερο τα Μετέωρα και περίπου 200.000 το Αγ. Όρος. Συνολικά λιγότερο από 5 εκατομμύρια επισκέπτονται τους μοναδικούς αυτούς προορισμούς. Επομένως τα υπόλοιπα (33-5= 28) εκατομμύρια έρχονται στην Ελλάδα για άλλους λόγους.
Η επόμενη λογική σκέψη λέει ότι οι 28 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται στην χώρα για τις ανεπανάληπτες αρχαιότητες. Ας δούμε πάλι τους αριθμούς. Περίπου 10-11 εκατομμύρια άτομα επισκέπτονται κάθε χρόνο τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας. Την δε εμβληματική Ακρόπολη των Αθηνών επισκέπτονται περίπου 3 εκατομμύρια άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα 2/3 των επισκεπτών της χώρας ΔΕΝ ενδιαφέρονται ούτε για τα μουσεία ούτε για τις αρχαιότητες της Ελλάδος. Η δε Ακρόπολη αφήνει αδιάφορα τα 30 από τα 33 εκατομμύρια των τουριστών μας.
Οι αριθμοί που αναφέρονται σε αυτό το σημείωμα δεν μπορούν να αποδώσουν με απόλυτη ακρίβεια την αλήθεια. Επιτρέπουν μόνο μια προσέγγιση. Δηλώνουν περισσότερο μια τάξη μεγέθους παρά την πραγματικότητα, διότι περιλαμβάνουν και Έλληνες επισκέπτες καθώς και άτομα που επισκέπτονται πολλούς τόπους στο ίδιο ταξίδι. Επιτρέπουν όμως την διατύπωση μιας υποψίας. Η υποψία είναι ότι οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα δεν έρχονται ούτε για να εμβαθύνουν στην ιστορία της ούτε για να γνωρίσουν την πολιτιστική της κληρονομιά. Πιθανότατα έρχονται σε μια χώρα που εγγυημένα τους προσφέρει ήλιο και παραλίες. Και προφανώς επιλέγουν μεταξύ των χωρών που προσφέρουν τα δυο αυτά στοιχεία, δηλαδή τον ήλιο και τις παραλίες, ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τις ανταγωνιστικές τιμές.
Ανταγωνίστριες με την Ελλάδα είναι όλες οι μεσογειακές χώρες, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία κάθε τουριστικής χρονιάς. Κυρίως η Ισπανία. Διαθέτει ηλιοφάνεια, θάλασσες και εξαιρετικές υποδομές. Ομοίως η Ιταλία. Βρίσκεται εγγυτέρα προς τις πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, διαθέτει εξαιρετικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και γραφικότατη ενδοχώρα. Ας μην ξεχνάμε και την Τουρκία που γίνεται πιεστικά ανταγωνιστική προς την χώρα μας, λόγω των βελτιωμένων υποδομών και κυρίως λόγω της μεγάλης υποτιμήσεως του εθνικού της νομίσματος.
Ως εκ τούτου είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει η Ελλάδα ελκυστική για τους ξένους και να μην χάσει την τουριστική της αξία. Όμως μια χώρα δεν είναι ελκυστική για τους ξένους παρά μόνο όταν είναι φιλική προς τους κατοίκους της δηλαδή εάν τους εξασφαλίζει τα αυτονόητα.
Οι ακτοπλοϊκές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν ικανοποιητικά παρά μόνο τους βασικούς άξονες της χώρας. Ο ολιγοήμερος αποκλεισμός της Σαμοθράκης ανέδειξε παθογένειες δεκαετιών. Το ταξίδι με τραίνο από την Αθήνα στην Αλεξανδρούπολη διαρκεί περισσότερες ώρες από ότι η αεροπορική μετάβαση από την Αθήνα στην Νέα Υόρκη (στην Θεσσαλονίκη γίνεται αλλαγή τραίνου και στην Δράμα επιβιβάζονται σε λεωφορεία!). Στα περιφερειακά νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας των νησιών δεν επαρκούν οι γιατροί και οι νοσοκόμες. Πόσο ευχαριστημένος μπορεί να είναι ένας τουρίστας όταν ταλαιπωρείται με τις υπάρχουσες συγκοινωνίες ή όταν δεν αισθάνεται ασφάλεια σε περίπτωση ασθενείας; Τι αισθάνονται όταν επισκέπτονται βρώμικες τουαλέτες σε δημοσίους χώρους; Τι σκέφτονται όταν βλέπουν ξεχειλισμένους και ρυπαρούς κάδους απορριμμάτων ακόμη και στο κέντρο των πόλεων; (ως γνωστόν στις χώρες τους δεν κυκλοφορούν σκουπίδια σε δημόσια θέα). Πόσο ασφαλείς μπορεί να αισθάνονται όταν δεν υπάρχουν διαβάσεις πεζών; (Στις χώρες τους οι διαβάσεις πεζών ανήκουν στις αυτονόητες παροχές του κράτους). Πως θα μετακινηθούν όσοι κινητικά δυσκολεύονται όταν δεν υπάρχει πρόσβαση σε κτίρια και μέσα συγκοινωνίας για άτομα με κινητικά προβλήματα; (Στις χώρες τους υπάρχει σχετική πρόνοια). Πως θα κυκλοφορήσουν με ασφάλεια όταν δεν υπάρχει σεβασμός στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας; Πως θα περπατήσουν ανέμελοι όταν στον κέντρο της Αθήνας κινδυνεύει η ζωή τους;
Για να μην ξεχνάμε και τα θετικά. Το οδικό δίκτυο της χώρας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Οι αεροπορικές μεταφορές είναι υποδειγματικές με πρωταγωνιστή την AEGEAN. Τα αεροδρόμια μετά από την ιδιωτικοποίηση βελτιώνονται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Υπάρχουν περιοχές σαν το Ναύπλιο και το Νιδρί (Λευκάδα) που δείχνουν σεβασμό στον επισκέπτη και πόλεις (εξαιρέσεις) σαν τα Τρίκαλα που πρωτοπορούν σε παροχές προς τους πολίτες.
Ευκόλως συμπεραίνεται ότι πρέπει πάση θυσία και γρήγορα, να βελτιωθεί η καθημερινότητα των Ελλήνων. Ευχής έργο είναι το Κράτος, οι νέοι Περιφερειάρχες και οι νέοι Δήμαρχοι να εξασφαλίσουν προς τους πολίτες τα αυτονόητα. Μπορούν να αρχίσουν από τα πλέον εμφανή, βρίσκοντας λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων και μαζεύοντας αποτελεσματικά τα σκουπίδια από τους δρόμους. Ας μην μας απογοητεύσουν για άλλη μια φορά.