Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 3:08:00 πμ
Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2022 10:18

Χατζή: “Ό,τι κατέκτησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες-κτηνοτρόφοι το κατέκτησαν μόνο μέσα από τους αγώνες”

Άρθρο για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, της Ειρήνης Χατζή, αγρότισσας-παραγωγού, γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ.

 

Με τα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα, τα οποία ώρα με την ώρα και μέρα με τη μέρα ενισχύονται ακόμα περισσότερο, αλλά και με πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις μέσα στις πόλεις και της Κεντρικής Μακεδονίας, στη Νάουσα, στο Λαγκαδά, στην Πέλλα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.

Με θάρρος και αντοχή που πηγάζει από το δίκιο του αγώνα τους, κόντρα σε “θεούς και δαίμονες”, κόντρα στις γνωστές «καραμέλες» περί «υποκινούμενων αγροτών» με συκοφαντίες περί «εθιμικών και κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων», το ύπουλο αυτό παραμύθι που χρησιμοποίησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τώρα πια, μετά από τόσα χρόνια μαζικών αγροτικών αγώνων στους οποίους συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, όλο και περισσότεροι έχουν αντιληφθεί ότι οι αγρότες δεν βγαίνουν στους δρόμους ούτε από συνήθεια, ούτε για την εξυπηρέτηση οποιονδήποτε κομματικών σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων.

 

Τι είναι αυτό που κινητοποιεί και τους βγάζει  στο δρόμο του αγώνα για ακόμα μια φορά;

Η απάντηση είναι απλή και σε αυτό κανένας δε μπορεί να διαφωνήσει. Τα οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που «υποκινούν» και βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους στον δρόμο του αγώνα. Άλλωστε, τα μπλόκα αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα για το εισόδημα και την επιβίωσή τους.

 

Τα βασικά και άμεσα ζητήματα  που τους απασχολούν είναι :

-- Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, που οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του.

-- Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής.

-- Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα

-- Η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου τους από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

 

Τι απάντησε η Κυβέρνηση απέναντι στα καυτά ζωτικά προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και όχι τυχαία τη μέρα που στήθηκε το πρώτο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία, ακριβώς δηλαδή υπό το βάρος των κινητοποιήσεων;   Γιατί από την πρώτη στιγμή των εξαγγελιών οι αγρότες και κτηνοτρόφοι τα απέρριψαν χαρακτηρίζοντάς τα ως ψίχουλα;

-- Απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά. Ακόμα και αυτό το ποσό είναι περίπου το 1/3 από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ.

Την ίδια στιγμή δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

--Για τη ρήτρα αναπροσαγμογής. Τα μέτρα για κάλυψη ενός ποσοστού της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά από τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουν ήδη οι αγρότες στους λογαριασμούς τους.

Από τη μια, απελευθερώνουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και θεσπίζουν ρήτρες για να διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, με μόνιμες αυξήσεις και χαράτσια στα τιμολόγια και, από την άλλη, ανακοινώνουν προσωρινά και ανεπαρκή μέτρα για να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσουν την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους.

Ακόμα κι έτσι, όμως, η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει και επιβαρύνει τους αγρότες με ένα επιπλέον 20% στο ήδη ρημαγμένο εισόδημα.

Την ίδια ώρα που οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, στα καλλιεργητικά έξοδα. Ταυτόχρονα, η «γαλαντομία» κυβέρνησης και ΔΕΗ εξαντλείται σε μια περίοδο όπου οι αρδευτικές ανάγκες είναι μικρότερες, άρα και η κατανάλωση ρεύματος.

Οι εξαγγελίες λοιπόν του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ίδιας της Κυβέρνησης δηλαδή, απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για μια πραγματική ανακούφιση των αγροτοπαραγωγών, που συνθλίβονται από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα που επιβάλλουν τα μονοπώλια, την ΚΑΠ που έχει προγράψει την αγροτιά για χάρη των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα εξαγγελθέντα μέτρα αποτελούν εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται.

 

Οι Κιλκισσιώτες αγρότες και κτηνοτρόφοι να σκεφτούν και τα εξής μαζί με τα  παραπάνω και να απαιτήσουν  την ικανοποίηση τους.

Πόσα σοβαρά και ουσιαστικά έργα υποδομής υλοποιήθηκαν για να διευκολύνουν την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή στο σύνολο της ΠΕ Κιλκίς;

 Έχουμε ξεχάσει πότε έγινε το τελευταίο μεγάλο έργο στην αγροτική οδοποιία, στην αντιπλημμυρική προστασία, πότε κατασκευάστηκε τελευταία φορά φράγμα και άλλα αναγκαία και πολλά υποσχόμενα έργα, από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και τους ντόπιους βουλευτές που εκλέγονταν κάθε φορά, για τη συνολική προστασία της παραγωγής. Την ίδια στιγμή τα ήδη υπάρχοντα παραμένουν ασυντήρητα και εκτεθειμένα στη φθορά του χρόνου. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα νομό προικισμένο από τη φύση για αγροτική παραγωγή, με πλούσιους επιφανειακούς και υπόγειους υδάτινους πόρους (Αξιός, Γαλλικός, Δοιράνη) και τρεις σημαντικούς ορεινούς όγκους (Πάικο, Μπέλες και Κρουσσια), με συγκριτικά πλεονεκτήματα δηλαδή, και οι αγροτοπαραγωγοί υποφέρουν. Για ποια  αγροτική ανάπτυξη μιλάνε λοιπόν και με ποια μέτρα και έργα τη διασφαλίζουν; Για ποιων το όφελος κόπτονται; Την απάντηση την ξέρουμε.

Το μόνο που βλέπουμε είναι να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, τόσο σε ιδιωτικές αλλά και δασικές εκτάσεις. Τέτοια ανάπτυξη ονειρεύεται άλλωστε το κεφάλαιο, οι επιχειρηματίες και της περιοχής, στο όνομα αυτής της ανάπτυξης ψηφίζονται νόμοι και κατευθύνσεις της ΕΕ.  Αυτή την ανάπτυξη στήριξαν και στηρίζουν τόσο η ΝΔ σήμερα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σημερινό ΚΙΝΑΛ και τη στηρίζουν με χέρια και με πόδια. Ας αφήσουν την κοροϊδία...

Στον ίδιο νομό τη στιγμή που ο πρωτογενής τομέας, όπως θέλουν να τον αποκαλούν, μετράει τη χασούρα του, μετράει αν θα κρατήσει το βιός του, αν θα μπορέσει να καλλιεργήσει  φέτος, αν θα μπορέσει να ζήσει την οικογένειά του, την ίδια στιγμή  οι βιομήχανοι και επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων, οι πολυδιαφημιζόμενες για τα επιτεύγματα τους γαλακτοβιομηχανίες και βιομηχανίες τροφίμων κομπάζουν για τα κέρδη τους ενώ τσακίζουν στην εντατικοποίηση, με μισθούς πείνας, τους εργάτες και τις εργάτριες.

Αλήθεια τις πρώτες ύλες, γάλα, σιτάρι άλλα αγροτικά προϊόντα από ποιους τα παίρνουν; Με ποιες τιμές και πότε τα πληρώνουν; Ενώ οι βιομήχανοι έχουν σίγουρο εγγυημένο κέρδος, έχουν φροντίσει όλες οι κυβερνήσεις γι' αυτό με ένα σωρό νόμους, οι παραγωγοί γιατί να μην έχουν κατώτατη εγγυημένη τιμή για τα προϊόντα τους;

 

Γιατί όμως η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα τους;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα παραπάνω δίκαια αιτήματά τους, αιτήματα επιβίωσης, γιατί την εμποδίζουν οι «αντοχές της οικονομίας» όπως άλλωστε ομολογεί.  Προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, μοιράζοντας ψίχουλα, ενώ άμεσα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων, ακριβώς γιατί όπως πάλι ομολογεί , λειτουργεί μέσα σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και εντός των κοινοτικών κανονισμών.

 

Η διαχρονική κυβερνητική πολιτική υπεύθυνη για τα προβλήματά τους

Από τη στιγμή παραίτησης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανού, και την τοποθέτηση του αντικαταστάτη του, κ. Γ. Γεωργαντά διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα αναμονής, λέγοντας πως ο νέος υπουργός «είναι αγροτόπαιδο από το Κιλκίς» και «ξέρει καλύτερα τα προβλήματα των αγροτών».

Πρόκειται για γνωστό κόλπο, που προσπαθεί να παρουσιάσει σαν υπεύθυνο για τα προβλήματα των αγροτών τον έναν ή τον άλλον υπουργό και όχι συνολικά τις πολιτικές που υλοποιούν οι κυβερνήσεις.

Έχει αποδειχθεί ότι με όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα προβλήματά τους να παραμένουν και να οξύνονται. Γι' αυτό αγωνίζονται ενάντια στην στρατηγική θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων, της ΚΑΠ και της ΕΕ. Μια πολιτική που έχει «συνέχεια» από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι κανένα συμφέρον δεν έχουν οι αγρότες να αναμένουν «σωτηρία» από κυβερνητικές εναλλαγές.

Ο αγώνας να συνεχιστεί  ακόμα πιο μαζικά και αποφασιστικά!

Η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - κράτους - βιομηχάνων - τραπεζιτών στην αγωνιζόμενη για την επιβίωσή της αγροτιά απαντιέται ήδη από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με ενίσχυση των μπλόκων και δημιουργία νέων σε όλη τη χώρα.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που μάχονται στα μπλόκα για την επιβίωσή τους, δεν πρόκειται να φοβηθούν και να κάνουν πίσω. Οι αγώνες τους έχουν ήδη θορυβήσει την κυβέρνηση. Χωρίς να δείχνουν κάποια αναμονή, προσπερνώντας το κλίμα μοιρολατρίας, με την παραπέρα κλιμάκωση μπορούν να τη στριμώξουν ακόμα περισσότερο, ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα, χωρίς ανάθεση και καμιά αναμονή.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους και συμβάλλει με τις δυνάμεις του στον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα, να αντισταθούν στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων, που εντείνει την εκμετάλλευση και την καταλήστευση του μόχθου τους από το κεφάλαιο.