Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:58:32 πμ
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 16:33

Χριστίνα Χρυσοχοΐδου: Κανένας μόνος από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Ένα από τα καίρια ζητήματα που θα απασχολήσουν τον νέο Δήμαρχο Θεόδωρο Βαφειάδη και τους συμβούλους του, εφόσον πάρουμε την ψήφο εμπιστοσύνης των δημοτών Κιλκίς, θα αφορά την φροντίδα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων π.χ. ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ, οικονομικά άπορων συμπολιτών μας, που είτε δεν έχουν περιβάλλον να τους φροντίσει είτε επιθυμούν να μένουν μόνοι τους.

 

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό όσον αφορά τη στοιχειώδη φροντίδα αυτών των ανθρώπων στις περιοχές ευθύνης του Δήμου.

Ίσως οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πόλη να μπορούν να εκτελούν πιο εύκολα τις υποχρεώσεις τους, τι γίνεται όμως με άτομα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές?

Ο Δήμος Κιλκίς όπως όλοι γνωρίζουμε είναι Πανελλαδικά ο μοναδικός Δήμος  που έχει τόσες πολλές, μικρές και απομακρυσμένες κοινότητες. Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον μας θα πρέπει να εστιαστεί ακόμη περισσότερο σ' αυτή την πληθυσμιακή ομάδα  προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μη νοιώθουν εγκαταλελειμμένοι.

 Σκοπός μας είναι η παραμονή των ανθρώπων που θα μας ζητούν βοήθεια στο φυσικό-κοινωνικό τους περιβάλλον, και η εξασφάλιση αξιοπρεπούς και υγιούς διαβίωσης. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους, αποφεύγοντας την ιδρυματοποίηση και περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν το μαρασμό και την περιθωριοποίησή τους.

Μετά από συζήτηση με τον υπ. Δήμαρχο Θεόδωρο Βαφειάδη, αποφασίσαμε την άμεση διεκδίκηση προγραμμάτων, μέσω των οποίων κάνοντας κατάλληλη αξιοποίηση των κονδυλίων θα μπορούμε να προχωρήσουμε:

α) Στη σύσταση εξοπλισμένων πολυιατρείων,

β) Στην πρόσληψη ιατρικού, και νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι θα αναλάβουν :

    - τις κατ' οίκον επισκέψεις όπου και όταν απαιτούνται με στόχο την πρόληψη ή αποκατάσταση της υγείας των πολιτών,

    - συνταγογράφηση φαρμάκων,

    - κλινική εξέταση 

γ) Στην πρόσληψη φυσιοθεραπευτών,

δ) Σε συνεργασία με φορείς με σκοπό την διευκόλυνση της εξυπηρέτησης αυτών των ανθρώπων.

Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ θα είναι Ανεκτίμητης αξίας για τα σχέδιά μας   .

Με την εφαρμογή του εθελοντισμού δίνεται η δυνατότητα να αυξηθεί ο αριθμός των εξυπηρετούμενων συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα μπορεί να αυξηθεί και η συχνότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών όπου χρειάζεται.

Οι υπηρεσίες που θα μπορούν να προσφέρουν οι εθελοντές θα αφορούν:

α) Συντροφιά και συμπαράσταση στα σπίτια, ακόμη και στο γηροκομείο

β) Σίτιση ή διανομή γευμάτων σε ανήμπορα ηλικιωμένα άτομα ή άτομα που αδυνατούν να προμηθευτούν τρόφιμα

γ) Στοιχειώδης καθαριότητα οικίας

δ) Εξοφλήσεις λογαριασμών

ε) Συνοδείες σε υπηρεσίες και φορείς

στ) Τακτοποίηση διάφορων δικαιολογητικών

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι  χαρακτηριστικό των ατόμων αυτών είναι ότι δεν φοβούνται τόσο τον θάνατο όσο την  ΜΟΝΑΞΙΑ.

Οραματιζόμαστε λοιπόν, παππούδες, γιαγιάδες, ΑΜΕΑ, ανθρώπους αδύναμους, που δε θα ζουν πίσω από κλειστές και ξεχασμένες πόρτες .

Σκοπός του συνδυασμού μας είναι να διατηρηθεί η ζωτικότητα των ευπαθών ομάδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Εμείς θα πρέπει να έχουμε την δυνατότητα, την ικανότητα μα πάνω απ' όλα το ενδιαφέρον να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των συμπολιτών μας και να κάνουμε ότι καλύτερο περνάει απ' το χέρι μας για αυτούς.

Σεβόμενοι το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να έχει αυτονομία, ανεξαρτησία , ασφάλεια κι ελπίδα , θα λειτουργούμε δίπλα του δίνοντάς του την παρουσία μας και την αγάπη μας!

Δικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου, προς τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με σκοπό να φτάσουμε στο πιο απομακρυσμένο χωριό με αγάπη, ενδιαφέρον και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Σύνθημα μας θα είναι "ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ".