Κυριακή, 19 Μαΐου 2024, 9:17:45 μμ
Κυριακή, 25 Μαϊος 2008 06:59

Χρήστος Ανδρεανίδης : Ανακύκλωση

Βλέπω τακτικά τους ξεχασμένους κόκκινους κάδους στην πλατεία των εργατικών κατοικιών, κατάλοιπα της προηγούμενης ανακύκλωσης αλουμινίου του Δήμου Κιλκίς. Βλέπω τακτικά την εικόνα των μπλε κάδων της σημερινής ανακύκλωσης και των πράσινων σε όλη την διαδρομή από τις εργατικές κατοικίες μέχρι το κέντρο της πόλης. Η απελπιστική εικόνα τους προδίδει την έλλειψη ενημέρωσης και το βάθος του πολιτιστικού μας επιπέδου.

Ανάγκη είναι να μιλήσουμε για πολύ απλά σκουπίδια χωρίς ντροπή.
Βλέπουμε το σημείο απόθεσης της δεμένης σακούλας μέσα στον κάδο για να αποφύγουμε την πλήρωση του κάδου με λίγες σακούλες να ξεχειλίζουν ενώ χωράει πολύ περισσότερες. Δεμένες οι σακούλες για να μη αδειάζουν τα σκουπίδια από το χείλος του κάδου. Δεν πρέπει να ρίχνουμε στους πράσινους κάδους τα ανακυκλώσιμα. Με τον τρόπο αυτόν θα αποφύγουμε την προσβλητική εικόνα των πράσινων κάδων ιδιαίτερα μετά από αργίες που καθυστερεί η εμφάνιση των απορριμματοφόρων.
Στους μπλε κάδους ανάγκη είναι να ξαναδούμε  μικροί - μεγάλοι την επιγραφή και τις φωτογραφίες των αλουμινίων, πλαστικών, χαρτιών, σιδήρων, γυαλιών για να τα ξεχωρίσουμε από το σπίτι ακόμη για να μη τα ρίχνουμε στους πράσινους κάδους. Μεγάλη ανάγκη είναι να ρίχνουμε στους μπλε κάδους ξεφούσκωτα τα ογκώδη πλαστικά των απορρυπαντικών , των μεγάλων αλλά και των μικρών πλαστικών μπουκαλιών νερού και αναψυκτικών, πατημένα τα κουτιά αλουμινίου, διαλυμένα τα χαρτόκουτα για τον απλούστατο λόγο της μείωσης του όγκου των, που είναι μεγαλύτερη από το ένα εικοστό που καταλαμβάνουν στον κάδο και στο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης. Με τον τρόπο αυτόν μειώνουμε και τα δρομολόγια των φορτηγών.
Ένα πλαστικό δοχείο ξεφουσκώνει όταν ξεβιδώνουμε το πώμα και με πατημένο το δοχείο να βγει ο αέρας ξαναβιδώνουμε το πώμα.  
Ας αναλογιστούμε αυτά τα απλούστατα θα αλλάξουμε την εικόνα που επικρατεί για να δείξουμε πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον.
Ας προβληματιστούμε με τις φωτογραφίες του κειμένου αυτού ως πειστικότερες από την αναλυτικότερη περιγραφή.
Τα παραπάνω πολύ απλά πρέπει να περιγράψει η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να αποστείλει μαζί με τους λογαριασμούς νερού εκτός του αυξημένου τελευταίου κάθε έτους. Με μνημονικών κανόνων εικόνες έντυπο να μοιράσει στα σχολεία σε κάθε παιδί για να ενημερώσει τους γονείς του.
Σταυροφορία ενημέρωσης αναγκαίο είναι να αναλάβει ο Δήμος για να μηδενιστεί ο αριθμών των ανημέρωτων, των κακομαθημένων, των αδιάφορων και απερίσκεπτων.
Στα θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικού επιπέδου των ανθρώπων δεν χωρά ο ωχαδελφισμός.