Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021, 10:26:00 πμ
etpa
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2011 15:52

Χρήστος Ανδρεανίδης: Έτος Εθελοντισμού

Συντάκτης:
andreanidis
Με ικανοποίηση άκουσα ότι το τρέχον έτος είναι εθελοντισμού γιατί από πέρυσι έκανα κουβέντα για ενίσχυση του εθελοντισμού σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης ή της κρίσης αυτοδιοίκησης αλλά περισσότερο λόγω της κρίσης συμπεριφοράς αρκετών ανθρώπων στα περιβαλλοντικά θέματα.
Το δικό μου ψώνιο με τον εθελοντισμό ξεκίνησε από παλιά από τα παιδικά του δημοτικού χρόνια, την εποχή των αλόγων που άκουσα για προσωπική εργασία των ανθρώπων χωρίς επιδιώξεις άλλες.
Η ανιδιοτέλεια σε κάθε προσφορά ήταν οδηγός μου σε κάθε μου δραστηριότητα στους πολιτιστικούς συλλόγους που λειτούργησα. Τελευταία περιορίστηκα σε εξωραϊστικά, περιποίησης δένδρων και καθαριότητας στην ευρύτερη περιοχή της κατοικίας μου, ατομικά παρά που είμαι μέλος σε αρκετούς συλλόγους. Μετέτρεψα τελευταία σε καθημερινότητα τις ατομικές δραστηριότητές μου στον οικισμό μας και την ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου.
Δεν σας τα γράφω για να ευλογήσω τα γένια μου ούτε να αποκτήσετε εμμονές για τον εθελοντισμό, ελάχιστο ενδιαφέρον σας προτείνω να δείξετε.
Ελάχιστα ενδιαφερθείτε αλλά χωρίς να επιδιώκετε τίποτε για τον εαυτό σας, ούτε αναγνώριση από πολλούς συνανθρώπους, το αντίθετο μάλιστα μπορεί και να σας κατηγορήσουν.
Προστρέξτε σε ομαδικές εκδηλώσεις φορέων για εθελοντικές εργασίες αναδασώσεων, καθαρισμού δασικών ή δημόσιων χώρων κατοικίας, αναψυχής ή περιπάτου που οργανώνονται τελευταία.
Προσοχή όμως περάστε πίσω από τις κάμερες για να κάνετε δουλειά που θα σας ικανοποιήσει. Προσωπικές εργασίες δεν γίνονται μπροστά στις κάμερες ή για τις κάμερες αλλά για μας τους ίδιους.
Πιστέψτε με όταν φωτογραφίζω ή βιντεοσκοπώ αποτελέσματα των δραστηριοτήτων μου είμαι ιδιαίτερα ευτυχής όταν απολαμβάνω τις εικόνες. Έτσι βρίσκομαι πάντα πίσω από την κάμερα.
Το να ασχολείσαι με δένδρα από όταν τα φυτεύεις ή ξεπροβάλλουν αυτοφυώς μέχρι που μεγαλώνουν είναι ξεχωριστά ικανοποιητικό κάθε στιγμή της ημέρας σε όλες της εποχές. Σε ανταποδίδουν σε εικόνες το ενδιαφέρον σου για αυτά. Έτσι μιλάνε τα δένδρα σε γήινη γλώσσα που εύκολα μπορεί να μάθει ο άνθρωπος.
Μιλάνε δια των αμέτρητων φωτογραφιών που γέμισα ψηφιακά άλμπουμ ιδιαίτερα τα άγρια και αυτοφυή. Η φύση αν και μόνη είναι πολύ ομιλητική σε κάθε σημείο της, σε κάθε στιγμή, κάθε εποχή προς τους ανθρώπους που μόνοι ή ομαδικά προστρέχουν εθελοντικά να υπηρετήσουν και μετά να προσκυνήσουν.
Καλό ανιδιοτελή εθελοντισμό αγαπητοί μου.