Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 1:32:43 πμ
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 10:47

Χρήστος Ανδρεανίδης : Όχι άλλο κάρβουνο

Μετά την πρόταση φίλου στο facebook να γίνω θαυμαστής της σελίδας του τίτλου που αριθμεί τους δύο χιλιάδες φίλους, άρχισα να ψάχνω περισσότερα αναθερμαίνοντας τον συγκλονισμό που με διακατέχει από τότε που οι κάτοικοι Ρυακίου – Αγίου Δημητρίου – Ακρινής ξεσηκώθηκαν μετά την τραγική αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους από τις επιπτώσεις της χρήσης του λιγνίτη ως καυσίμου στο διπλανό τους ΑΗΣ (ατμοηλεκτρικό σταθμό).
Έψαξα το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο Λασιθίου με καύσιμο λιγνίτη, έψαξα στις ακτές της Βοιωτίας σε Κορινθιακό και Ευβοϊκό κόλπους όπου ο προγραμματισμός της ΔΕΗ προέβλεπε την δημιουργία εργοστασίων με καύσιμο λιγνίτη.
Φωτογράφησα τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Αμυνταίου, Φιλώτα, Πτολεμαϊδας, Καρδιάς, Αγίου Δημητρίου και Μεγαλόπολης που λειτουργούν με καύσιμο λιγνίτη. Η υψικάμινος του εργοστασίου στο Κερατσίνι που δεν λειτουργεί είναι η ομορφότερη όλων των εργοστασίων.
Εξηγείται γιατί στην Ελλάδα εκπέμπουμε CO2 τρομακτικά υψηλότατο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Εξηγείται γιατί στην Ελλάδα δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το έτος έναρξης της δρομολόγησης της κατάργησης του λιγνίτη ως καυσίμου παρά τον στόχο μείωσης κατά 65% των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050.
Όταν δούμε τον νέο προγραμματισμό της ΔΕΗ χωρίς λιγνιτοφάγα εργοστάσια ίσως μπορέσουμε να κάνουμε οδικό χάρτη κατάργησης του λιγνίτη με ευκρινές κατά έτη χρονοδιάγραμμα.
Ελπίζουμε το τρέχον έτος να ακούσουμε από την Τίνα Μπιρπίλη και τον Σπύρο Κουβέλη τον οδικό χάρτη δρομολόγησης της κατάργησης του λιγνίτη.
Στην χθεσινή εκπομπή της Παναγιωταρέα  ακούσαμε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη για τον λιγνίτη που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια. Καλά θα ήταν να μπορούσε να πει για πόσα χρόνια για να μας άρεζε περισσότερο.
Ακούσαμε επίσης τα παρήγορα για την εξαγωγή τεχνογνωσίας των ανανεώσιμων πηγών σε τρίτες χώρες και αναμένουμε να δούμε χειροπιαστά παραδείγματα αυτής της μορφής.
Ακούσαμε για τον έλεγχο των συγκεκριμένων ενεργειών στις ανανεώσιμες πηγές τρίτων χωρών που χρηματοδοτούμε ως Ευρωπαϊκή χώρα.
Ακούσαμε για την συμπεριφορά μας ως πολιτών που τείνουμε να ευαισθητοποιηθούμε. 
Ήλθε η ώρα να περάσουμε από την εξαγγελία της πράσινης ανάπτυξης στην πράξη. Ήλθε η ώρα της πράξης για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε μία πλούσια σε δωρεάν αέρα και ηλιοφάνεια χώρα.
Εύελπις είναι ο εθνικός δεσμευτικός στόχος του 20% για την συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κάλυψη της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020 που θέτει το νέο νομοσχέδιο.
Το νέο νομοσχέδιο απλουστεύει τις αδειοδοτικές διαδικασίες που δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες που πρωτοπορούν στις ανανεώσιμες πηγές.
Όχι άλλο κάρβουνο.