Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, 11:24:22 μμ
etpa
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 23:35

Χρήστος Ανδρεανίδης : Παγκόσμια Ημέρα

Συντάκτης:

andreanidis


Κάθε που πλησιάζει η 28η Απριλίου, παγκόσμια ημέρα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων αναστατώνομαι και αισθάνομαι την κοροϊδία του καπιταλιστικού συστήματος. Ένας θεσμός που γέμισε ελπίδες ασφάλειας στους εργαζόμενους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες κουρελιάστηκε με τον χειρότερο τρόπο.Παρά την απελπιστική θέση που βρίσκεται ο θεσμός σε όλη την Ευρώπη πιστεύω ότι υπάρχουν δίοδοι διαφυγής από υποβάθμιση έως ευτελισμό με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.
Επίκειται από το ευρωπαϊκό κέντρο του Μπιλμπάο (EU-OSHA) έναρξη από 28 Απριλίου εκστρατείας «ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας» για τις ασφαλείς εργασίες συντήρησης.
Η νέα εκστρατεία εστιάζει στην μεγάλη σημασία των ασφαλών εργασιών συντήρησης σε όλη την Ευρώπη και εφιστά την προσοχή στους κινδύνους που συνεπάγεται η ελλιπής συντήρηση.
Θα υποστηρίξει ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Θα περάσει στα ψιλά της ενημέρωσης όπως συμβαίνει πάντα με τον θεσμό αλλά ελπίζουμε ότι κάτι θα βγει στους χώρους εργασίας με την αύξηση του ενδιαφέροντος εργοδοτών και εργαζομένων για την σημασία στην προστασία από εργατικά ατυχήματα που έχουν οι εργασίες συντήρησης.
Ιδιαίτερα οι εργοδότες αναγκαίο είναι να καταλάβουν ότι το κόστος συντήρησης είναι ανταποδοτικό σε προστασία των εργαζομένων και συμβάλει τα μέγιστα σε καλό ενδοεπιχειρησιακό κλίμα με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας.
Η εκστρατεία και ο θεσμός θα βρίσκονται στην παρασκιά την οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο όπως και τα θέματα περιβάλλοντος.
Σε εθνικό επίπεδο θα βρίσκεται στα σκοτεινά των Spread, του χρέους, του φορολογικού, του ασφαλιστικού, της ανεργίας και της αυξανόμενης φτώχειας με αποτέλεσμα να μη τολμά κανείς να μιλήσει για εκστρατεία και θεσμό ούτε πίσω από τις κάμερες των καναλιών και στους διαδρόμους του Υπουργείου Εργασίας.
Δυσχερής η θέση του ΕΛ.Ι.Υ.Α.Ε με τα παραρτήματά του και της Διεύθυνσης Συνθηκών του Υπουργείου με τα ΚΕΠΠΕΚ και τις τεχνικές επιθεωρήσεις εργασίας που θα αγωνιστούν να υπερβούν τα στενά όρια των πλούσιων ιστοσελίδων τους και τους τοίχους των γραφείων τους.
Παρά τις στενωπούς ελπίζω ότι δεν θα σβήσει η λαμπάδα του θεσμού και της εκστρατείας των εργασιών συντήρησης γιατί έχουν να κάνουν με την ζωή και την υγεία των ανθρώπων.
Δεν ονειρεύομαι, ελπίζω.
Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης δεν ξεχνάμε τον θεσμό Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων.
Με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης ηγεσίες και λαοί δεν ξεχνάμε τα θέματα περιβάλλοντος για την σωτηρία του πλανήτη.