Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021, 11:57:07 μμ
etpa
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 17:02

Χρήστος Ανδρεανίδης : Σκιασμένη Ελπίδα

Συντάκτης:

andreanidis


Με αμέτρητα αρνητικά ερεθίσματα στην σκιά της οικονομικής κρίσης μάταια έψαξα να βρω περιβαλλοντικά σκιρτήματα ελπίδας, να συμπεριλάβω σε αυτό το άρθρο μου, αφιέρωση στην φετινή παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος της 5ης Ιουνίου. Την πρωτομαγιά ολοκλήρωσα την σύνταξη αυτού του άρθρου με το τραγικό δυστύχημα της εξέδρας της ΒΡ στο κόλπο του Μεξικού με την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή που προκάλεσε. Από τις φωτογραφίες της Greenpeace επέλεξα την διπλανή να συνοδεύσει τους προβληματισμούς που σας καταθέτω.
Αδυνατώ να συγκρίνω την καταστροφή που προκάλεσε η Texaco πριν χρόνια σε μεγάλη περιοχή του Αμαζονίου στα σύνορα Εκουαδόρ - Κολομβίας με τα κατάλοιπα της εξόρυξης πετρελαίου που αφάνιζε την ζωή από τους αυτόχθονες κατοίκους, τα ζώα και τα φυτά.
Οι Αμερικάνικες ΒΡ και Texaco πιθανόν να πρωτοστατούν στην παρεμπόδιση και του Ομπάμα να βοηθήσει σε επιτυχία των παγκόσμιων συνδιασκέψεων για το κλίμα και την σωτηρία του πλανήτη.
Τραγική θεωρώ για την χώρα μας την έκθεση Dirty Thirty (οι 30 βρώμικοι) που αξιολογεί τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εργοστάσια στην Ευρώπη και ρυπαίνουν το περιβάλλον εκλύοντας CO2. Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο και την Καρδιά βρίσκονται στην 9η και 14η θέση αντίστοιχα!
Από τον Άγιο Δημήτριο θυμίζω ότι συνέβη  διαρροή τόνων πετρελαίου πριν δύο χρόνια και διαρροή μεγάλης ποσότητας τοξικού υγρού πρόσφατα που δεν προσμετρώνται.
Από την σκιά της οικονομικής και την παρασκιά της αναμενόμενης ανακοίνωσης των σκληρών μέτρων για την χώρα μας επέλεξα ως αναλαμπή ελπίδας το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σας μεταφέρω ακριβώς την άποψη της Greenpeace που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της.  
«Μπορεί να μην είναι τέλειο το νέο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για ψήφιση, είναι όμως το πιο προοδευτικό και τολμηρό εργαλείο που διαθέτει η ενεργειακή και κλιματική πολιτική της χώρας. Το νέο νομοσχέδιο, παρά τις ατέλειές του, μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, την προσέλκυση διεθνών πράσινων επενδύσεων, τη δημιουργία χιλιάδων νέων πράσινων θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή βελτιώνει σημαντικά το ισχύον καθεστώς,  αν και είναι πιο άτολμο σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.»
Ελπίζω όταν γίνει Νόμος της Ελλάδας μας να εφαρμοστεί άμεσα και να μη βρεθεί στο χρονοντούλαπο με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης.
Με αυστηρή εφαρμογή θα τιμήσουμε την φετινή παγκόσμια ημέρα αλλά και τις επόμενες.