Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 7:45:06 πμ
Κυριακή, 27 Μαρτίου 2016 21:38

Άμεση αποσυμφόρηση του Χέρσου Ισοκατανομή και ασφάλεια

Το κλίμα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς μύριζε …μπαρούτι. Περισσότεροι από 120 κάτοικοι του Χέρσου πλημμύρισαν την αίθουσα για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους με όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο χωριό με την ανεξέλεγκτη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.


Με την δημοσιοποίησή όμως του σχεδίου ψηφίσματος που υπέβαλαν στο σώμα προς έγκριση, ήταν φανερό πως επιδίωκαν τη διασφάλιση των αυτονόητων, μακριά και πέρα από ξενοφοβικές κραυγές. Καταλυτικός ο ρόλος του κ. Σάκη Μανδρούκα στη διατήρηση ήρεμου κλίματος που δεν σκιάστηκε σε καμιά στιγμή, παρά τις αφορμές που παρουσιάστηκαν.
Τι ζητούν οι κάτοικοι και αποδέχτηκε ομόφωνα το σώμα;
Άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού κέντρου που έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και 4000 άτομα. Ένας ανεκτός αριθμός θα ήταν 1000 πρόσφυγες, αν και ακούστηκαν και χαμηλότερα όρια. Ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης ανακοίνωσε ότι ο ταξίαρχος το μεσημέρι της Δευτέρας τον διαβεβαίωσε ότι εκείνη την ώρα ο αριθμός των προσφύγων είχε μειωθεί στις 2500.
Αποτροπή κάθε περαιτέρω επιβάρυνσης του κέντρου με φιλοξενία προσφύγων από την Ειδομένη.
Παραμονή του στρατού στον χώρο φιλοξενίας ως εγγύηση για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του. Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει καμιά μόνιμη (σταθερή) κατασκευή που θα επέτρεπε τη μακροχρόνια παραμονή προσφύγων.
Αυξημένη αστυνόμευση και ενίσχυση των δομών καθαριότητας, υγιεινής κλπ.
Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το κατατεθέν σχέδιο με την προσθήκη ότι θα παρακολουθείται συστηματικά η τήρηση των ανωτέρω.

Η συζήτηση
Ο πρόεδρος του σώματος Γιάννης Τσογγίδης εξάντλησε όλα τα χρονικά όρια στη διεξαγωγή του διαλόγου δίνοντας την ευκαιρία σε όσους πολίτες ήθελαν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Αρχικά έλαβε το λόγο ο Δήμαρχος Δ. Σισμανίδης και ουσιαστικά με όσα είπε συντάχθηκε απολύτως με το γράμμα και το πνεύμα του κατατεθέντος σχεδίου ψηφίσματος. Εξήγησε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες όπου προβλέπεται  ο επιτελικός ρόλος του στρατού, αναφέρθηκε στα υπομνήματα και τις πρωτοβουλίες του δήμου προς πάσα αρχή με ανάλογα του ψηφίσματος αιτήματα, επιμένοντας στην αποσυμφόρηση, την ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την χώρα και την ανάγκη ισχυρής αστυνόμευσης.
Η αντιδήμαρχος Λένα Αναστασιάδου ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών περίφραξης, ηλεκτροδότησης και ενίσχυσης των δομών στο κέντρο και εκ μέρους των κατοίκων έλαβαν το λόγο:
Ο  κ. Χρήστος Γεωργιάδης που παρουσίασε τα προβλήματα (κέντρο στα 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα, απόφαση χωρίς να μας ρωτήσουν, το χωριό συγκρατούσε τους νέους οικογενειάρχες, αν δεν ελεγχθεί η κατάσταση θα φύγουν όλοι, είναι πολλοί και παράξενοι οι πρόσφυγες, σφυρίζουν στις γυναίκες μας, στέλνουν φιλάκια στα παιδιά, δεν θα επιτρέψουμε να πέσει τσιμέντο, ούτε με σφαίρες που λέει ο λόγος, θα παλέψουμε με κάθε τρόπο) και απηύθυνε έκκληση «Σας εκλιπαρούμε, το βάρος είναι πολύ μεγάλο, δεν το σηκώνει το χωριό»
Η κ. Μαρίνα Κωνσταντινίδου ανέγνωσε το ψήφισμα των κατοίκων και έκλεισε την τοποθέτησή της με το ερώτημα : Με ρωτούν οι μάνες του χωριού: πότε θα βγουν στην πλατεία να παίξουν τα παιδιά μας;
Μίλησαν ακόμα οι κ. Γιάννης Σιαπκάρης που αμφισβήτησε τον αριθμό των προσφύγων, δείχνοντας ένα έγγραφο του στρατού για σίτιση επιπλέον 1500 προσφύγων, ο κ. Σάκης Μανδρούκας του οποίου η παρουσία υπήρξε καταλυτική στη διασφάλιση ήρεμου κλίματος με τις πυροσβεστικές του παρεμβάσεις, όταν ανέβαιναν οι τόνοι, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φ. Κοτανίδης που ανέφερε ότι οι ανησυχίες των κατοίκων είναι εύλογες, τους πρόσφυγες δεν τους έφερε ο δήμος, έφτασα στα όριά μου, ο κ. Αρης Σιδηρόπουλος που προεξόφλησε ότι θα φύγει ο στρατός, ο κ. Λάζαρος Δελήπαλτας που εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση και στην πόλη του Κιλκίς όπου κυκλοφορούν πολλοί λαθρομετανάστες κ.α.
Στη συνέχεια μίλησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Παύλος Τονικίδης συνέστησε ψυχραιμία και ευχαρίστησε τους κατοίκους για τη στάση τους, συντάχθηκε με το ψήφισμα και επικαλέστηκε τη διαβεβαίωση που παρέσχε επί των ειδικών θεμάτων ο κ. Δήμαρχος. Εύλογες χαρακτήρισε τις ανησυχίες των κατοίκων η κ. Ιωάννα Ρούσσου και ζήτησε από την Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη τους καθώς δεν φτάνουν οι εθελοντές.
Ο κ. Ιωάννης Φαχουρίδης παρότι αποδέχτηκε τα ειδικά αιτήματα των κατοίκων και τα υπερψήφισε, αμφισβήτησε το πολιτικό υπόβαθρο του ψηφίσματος αφού δεν εμπεριείχε τα αίτια που δημιουργούν πολέμους και πρόσφυγες και αναρωτήθηκε: Η αρχική δέσμευση για τον αριθμό των προσφύγων δεν τηρήθηκε, γιατί θα τηρηθεί κάθε νέα  δέσμευση; Προφανώς αμφισβήτησε και τον ορθολογισμό της χωροθέτησης του κέντρου (φύτεψαν ένα κέντρο μέσα σε μια νύχτα δίπλα σε έναν οικισμό) και κατέληξε με την έκκληση να μην οδηγήσουν  σε ξενοφοβία οι κυβερνητικές παραλείψεις «Για να μην χαθεί το φιλότιμο, τώρα αποσυμφόρηση του κέντρου» κατέληξε.
Τοποθετήθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Ακης Πιερίδης (αντιδήμαρχος), Κώστας Ζώτος (κανένα κέντρο στο Κιλκίς, φτάνει η Ειδομένη), Θέμης Ανθρακίδης (τώρα αποσυμφόρηση), Δημ. Δημητρίου (αξιέπαινη η δράση των εθελοντών), Νίκος Στανημερόπουλος (φτάνει η Ειδομένη, κανένα άλλο κέντρο στο Κιλκίς), Γιώργος Αμανατίδης (τι θα γίνει αν ένα πρωί 4000 πρόσφυγες αποφασίσουν να κάνουν μπουν  στο Χέρσο, θα πνίξουν τους κατοίκους, δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά…), Νίκος Ιντζέλης (κανένα κέντρο στο Κιλκίς, αποφεύγει σήμερα οι Έλληνες να πάνε στο νοσοκομείο που έχει καταληφθεί από πρόσφυγες, σύντομα θα διαχυθεί το πρόβλημα σε όλο του δήμο, να παρακολουθούμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων), Γιάννης Σισμανίδης (είμαστε ένα μπλοκ όλοι μαζί, συγχαρητήρια στους Χερσοβίτες για την αλληλεγγύη τους), Άννα Δημάκη  (είμαστε όλοι μαζί σας), Νίκος Ταχτσίδης (επέμεινε ότι οι πρόσφυγες είναι πολύ περισσότεροι και δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση) Αγγελική Αντωνιάδου (κοινός εχθρός είναι όχι οι πρόσφυγες, αλλά αυτοί που μας έφεραν μέχρι εδώ και δεν μας ακούνε ποτέ)
Ο κ. Λάζαρος Παζαρτζικλής ζήτησε να εκφραστεί έμπρακτα η στήριξη στους κατοίκους με την διασφάλιση όλων των εγγυήσεων ασφάλειας και υγιεινής καθώς και με άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου (δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν κέντρα σε άλλους νομούς και δήμους με 500 και 700 πρόσφυγες κι εμείς στο Χέρσο να έχουμε 4000! Τόνισε.
Ο πρόεδρος του σώματος  Γιάννης Τσογγίδης διαπίστωσε την ομόφωνη αποδοχή του ψηφίσματος το οποίο χαρακτήρισε ως εργαλείο για τη διαχείριση του θέματος «Δόγμα του δήμου Κιλκίς είναι η ασφάλεια και η υγεία των δημοτών μας», επισήμανε.

 

Ψήφισμα

Το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι του Χέρσου βιώνουμε μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του χωριού μας ,αλλά και της χώρας γενικότερα. Δεν θα αναλύσουμε τους  πολιτικούς ή οικονομικούς λόγους που ανάγκασαν το σύνολο αυτών των ανθρώπων να εγκαταλείψουν τις χώρες και τα σπίτια τους. Βρέθηκαν όμως  δίπλα μας, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ειρηνική συνύπαρξη κατοίκων και φιλοξενούμενων  , διασφαλίζοντας τόσο  την υγιεινή ,όσο και την  ασφάλεια και των δύο πλευρών. Καταθέτουμε λοιπόν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, ζητώντας παράλληλα από το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει τα εύλογα  αιτήματα των κατοίκων . Το   ψήφισμα αυτό, συντάχθηκε για να αποτελέσει  εργαλείο διεκδικήσεων για τους κατοίκους του Χέρσου ,τον Δήμαρχο Κιλκίς ,και τους άλλους θεσμικούς παράγοντες του Νομού που θα σταθούν αρωγοί μας.
1. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση αποσυμφόρηση του προσωρινού κέντρου φιλοξενίας των προσφύγων –μεταναστών και σταδιακή εκκένωσή του σε εύλογο χρονικό διάστημα από το χώρο του πρώην στρατοπέδου  Χέρσου ,καθώς ο μεγάλος αριθμός τους -περίπου 4000- σε αντιστοιχία με τον υποπολλαπλάσιο αριθμό των μόνιμων κατοίκων του οικισμού (περίπου 800 ),αποτελεί μείζον ζήτημα τόσο για την δική τους υγιεινή και ασφαλή διαβίωση, αλλά και για την καθημερινότητα των κατοίκων. Βρέθηκαν ξαφνικά μικρά παιδιά αλλά και  ηλικιωμένοι άνθρωποι αποκλεισμένοι στο ίδιο τους το χωριό, αφού σχεδόν όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ασφυκτικά κατειλημμένοι από πρόσφυγες.  Επίσης επιβάλλεται  να αποτραπεί κάθε σκέψη,  ή πρόθεση για προώθηση νέων φιλοξενουμένων από την περιοχή είτε  της Ειδομένης, είτε από οποιαδήποτε περιοχή της χώρας  προς το Χέρσο, αφού ήδη ο αριθμός των φιλοξενουμένων καταγεγραμμένων προσφύγων στο Νομό Κιλκίς είναι τεράστιος σε αναλογία με τον αριθμό των προσφύγων  σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.
2. Η παραμονή του στρατού στο χώρο φιλοξενίας είναι επιβεβλημένη, καθώς η παρουσία του εγγυάται την ομαλή λειτουργία τόσο στην διανομή ειδών διατροφής ,ένδυσης κ.λ.π ,αλλά και στο ζήτημα της ασφάλειας ,ασκώντας ένα τυπικό έλεγχο για  την είσοδο και έξοδο των φιλοξενουμένων στο συγκεκριμένο χώρο φύλαξης, επιδρώντας θετικά στην εμπέδωση της τάξης .
3.Να υπάρξει δέσμευση για  μη κατασκευή οποιασδήποτε σταθερής δομής στο συγκεκριμένο χώρο, που θα οδηγήσει σε μακροχρόνια διαμονή τόσο μεγάλου και μη διαχειρίσιμου  αριθμού φιλοξενουμένων, δίπλα σε οικισμούς .
4. Ζητήματα αυξημένης αστυνόμευσης με πρόσθετη παρουσία περιπολικών  και αστυνομικών ,και ενίσχυση των δομών στους τομείς της καθαριότητας και της υγιεινής τόσο με προσωπικό, αλλά και υποδομές , όπως διάθεση ενός απορριμματοφόρου αποκλειστικά για την περιοχή του Χέρσου, κάδων απορριμμάτων , κατασκευή λουτήρων κ.λ.π. είναι απαραίτητα ,για να αποφευχθούν επιδημίες και διάφορες ασθένειες.
Εκτιμούμε ότι σε όλα τα παραπάνω, θα βρεθείτε συμπαραστάτες και υποστηρικτές  μας ,γιατί αντιλαμβάνεστε το μέγεθος των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Οι κάτοικοι του Χέρσου