Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 9:54:38 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 19:32

Ανδρέας Βεργίδης: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών

Συνεδρίαση ΣΟΠΠ  Π.Ε. Κιλκίς για τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού

             «Κυρίαρχη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι  η προστασία των πολιτών, της περιουσίας τους και του φυσικού πλούτου.

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς εργάζεται αποτελεσματικά επιτυγχάνοντας την ενίσχυση των συνθηκών ασφάλειας για τους συμπολίτες μας και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μέσα και από έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης στη σημερινή  συνεδρίαση του Συντονιστικού  Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Κιλκίς για τον σχεδιασμό και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού.

            Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως η Π.Ε Κιλκίς, όπως την περασμένη χειμερινή περίοδο, έτσι και φέτος και παρ’ όλες τις δυσκολίες  θα ανταποκριθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις υποχρεώσεις της που απορρέουν μέσα από την κείμενη νομοθεσία και τα επιχειρησιακά σχέδια όπως είναι ο ΄΄Δάρδανος 2΄΄ για τις πλημμύρες και ο ΄΄Βορέας΄΄ για τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

             «Η συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς μέσω του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της και της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων με τους Δήμους Κιλκίς και Παιονίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Αστυνομία υπήρξε -κατά την άποψή μας - άψογη και ελπίζω ότι έτσι θα συνεχιστεί», σημείωσε.

            Στο “πεδίο” της αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η Π.Ε. Κιλκίς συνεχίζει – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της – τα αντιπλημμυρικά έργα σε όλο το νομό. Μάλιστα, πρόσφατα υπογράφηκε και νέα σύμβαση με εργολάβο για την περιοχή του Αγίου Πέτρου, μία από τις περιοχές του νομού που επλήγη από τις θεομηνίες της θερινής περιόδου.

            Ο κ. Βεργίδης ανέφερε πως «στις αρμοδιότητές μας είναι και ο καθαρισμός των υδατορεμάτων με συνεχή ροή της Π.Ε Κιλκίς (όπως ορίζονται από το Ν.4555/2018), καθήκον που ετησίως με πολύ κόπο και κόστος διεκπεραιώνει με τον καλύτερο τρόπο η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς».

              Επίσης ευχήθηκε καλή χειμερινή περίοδο χωρίς προβλήματα και κυρίως – όπως είπε - χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Επίσης, μετέφερε στους συμμετέχοντες τον χαιρετισμό και τις ευχές για καλή χειμερινή περίοδο  της  Περιφερειακής Συμβούλου Νατάσας Σωτηριάδου, η οποία δεν παρέστη στη συνεδρίαση, καθώς μετέβη στη Ρόδο για να συμμετάσχει στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

            Ευχές για μία καλή χειμερινή περίοδο απηύθυνε και η περιφερειακή σύμβουλος Γενοβέφα (Έφη) Ναβροζίδου.

            Στη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκαν θέματα καλύτερης προετοιμασίας και συντονισμού για αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετό στο οδικό δίκτυο ενόψει χειμερινής περιόδου

            Εντοπίστηκαν ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και δόθηκαν σχετικές οδηγίες, επισημάνθηκαν αρμοδιότητες και καθήκοντα των αρμόδιων φορέων.

            Οι συμμετέχοντες, υπό τον συντονισμό του προϊσταμένου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κιλκίς Θεόδωρου Κοκκίνη τόνισαν πως η απόκριση όλου του μηχανισμού σε ζητήματα που προέκυψαν από τις τελευταίες θεομηνίες της θερινής περιόδου,  ήταν αποτελεσματική. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη χειμερινή περίοδο, με στόχο την  άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η άριστη συνεργασία με τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

            Επιπλέον, έγινε πλήρης και αναλυτική καταγραφή των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς. Εξάλλου, κατατέθηκαν προτάσεις οι οποίες κωδικοποιήθηκαν με σκοπό τον έγκαιρο συντονισμό όλων των δυνάμεων ώστε να υλοποιηθούν όλα τα στάδια της αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων.

            Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Διοικητής της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας “ΠΟΝΤΟΣ” Ταξίαρχος Βασίλειος Τσάμης, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Στέφανος Δουδουλακάκης, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κιλκίς Κωνσταντίνος Τσάγκαλος, ο Διοικητής της Π.Υ. Κιλκίς Ιωάννης Πολιτίδης,  ο Διοικητής της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς Γρηγόρης Σαλαβασίδης,  ο Υποδιοικητής της Π.Υ. Γουμένισσας Ελευθέριος Μελλίδης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κιλκίς Βασιλική Γεωργιάδου, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κιλκίς Νίκος Γρηγοριάδης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κιλκίς ο Κωνσταντίνος Μπαξεβάνης, από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Παιονίας ο Αθανάσιος Γώγος, από το Δασαρχείο Κιλκίς ο Βλαδίμηρος Κωνσταντινίδης,  από το Δασαρχείο Γουμένισσας η Γεωργία Καραστογιάννη, από την Υπηρεσία Γραμμής Μακεδονίας Θράκης του ΟΣΕ ο Χρήστος Μισερλής, από τον ΟΤΕ ο Ιωάννης Ζαρογιάννης,   από τον ΔΕΔΔΗΕ Κιλκίς ο Χρήστος Καναρόπουλος, από τον Ε.Ε.Σ. Κιλκίς ο Ευάγγελος  Στάμκος, από το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς η Ελένη Καραγιάννη, από τον ΤΟΕΒ Αρτζάν – Αματόβου ο Μανόλης Καραβαλάκης, από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ ο Γεώργιος Δασκαλίνας και από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γουμένισσας ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Πιλάτος.