Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, 9:01:22 πμ
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 19:48

Βεργίδης: Να γίνουν δυο κέντρα προσφύγων στο ν. Κιλκίς

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς σχετικά με τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στην Π.Ε. Κιλκίς:

«Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, λόγω του κλεισίματος των συνόρων από πλευράς Π.Γ.Δ.Μ. στην Ειδομένη, η κυβέρνηση λειτουργώντας σπασμωδικά, με μυστικοπάθεια, χωρίς σχεδιασμό και υπό το κράτος πανικού, μπροστά στη διαφαινόμενη κατάσταση χάους λόγω της άναρχης διασποράς των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά, χωρίς προηγούμενη ενημέρωσή μας, την απόφασή της για τη δημιουργία πέντε (5) κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα χωρητικότητας 20.000 θέσεων, εκ των οποίων ένα (1) στον Νομό Πέλλας (Γιαννιτσά) και τέσσερα (4) στον Νομό Κιλκίς, στις περιοχές: Κεντρικού (στρατόπεδο Κοκκινώρη), Δροσάτου (στρατόπεδο Παπαδάκου), Χέρσου (στρατόπεδο Μαζαράκη) και Νέας Καβάλας περιοχή αεροδρομίου), ξεκινώντας άμεσα τις εργασίες διαμόρφωσης των χώρων υποδοχής των προσφύγων στις δύο (2) τελευταίες περιοχές (Χέρσο-Νέα Καβάλα) με πρωτοβουλία και μέσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Με δεδομένη την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στον Νομό μας με την παραμονή 5.000 προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης και 1.500 στον σταθμό αναψυχής επί της ΠΑΘΕ στο ύψος του Πολυκάστρου, που αναμένεται να επιδεινωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα καθόσον όλες οι ροές των προσφύγων έχουν ως τελικό προορισμό την Ειδομένη, θεωρούμε αδιανόητο να επιβαρυνθεί ο Νομός Κιλκίς με τη δημιουργία επιπλέον τεσσάρων (4) κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, χωρίς να κινδυνεύσει σοβαρά η δημόσια τάξη και ασφάλεια και να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή και ειρήνη των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν ενημερώθηκαν ούτε συμμετείχαν στον σχεδιασμό για τη χωροθέτηση των κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, αναγνωρίζουμε την άμεση ανάγκη δημιουργίας παρόμοιων χώρων και στον Νομό μας για την αποφόρτιση της ήδη αφόρητης κατάστασης στην Ειδομένη, σε περιορισμένο όμως βαθμό και μέγεθος σύμφωνα με τις δυνατότητες και αντοχές Δημοσίων Δομών και πολιτών.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή της για τη δημιουργία τεσσάρων (4) κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στον Νομό Κιλκίς, περιορίζοντας τον αριθμό τους σε δύο (2) και να προχωρήσει άμεσα έστω και καθυστερημένα βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης κρίσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, στον επιμερισμό αναλογικά των προσφύγων, που νομοτελειακά θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας, το επόμενο διάστημα, σε κέντρα φιλοξενίας και προσωρινής διαμονής σε όλους τους νομούς της χώρας, για την οργανωμένη διαχείριση των προσφύγων και αποφυγή της άναρχης διασποράς των σε όλη την επικράτεια που θα οδηγήσει σε χαοτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση.»

 

Επιστολή Αν. Βεργίδη στον Πρωθυπουργό                                                                      

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο νομός Κιλκίς από καιρού υφίσταται τις συνέπειες της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης, και όχι μόνο στη Μεθόριο της Ειδομένης. Μέχρι στιγμής οι Δημόσιες Δομές της περιοχής με βασικό στήριγμα τον ανεξάντλητο εθελοντισμό των πολιτών, έχουν κατορθώσει να διαχειρισθούν τα έκτακτα δεδομένα σε ικανοποιητικό βαθμό.

Η απόφαση όμως για τη δημιουργία τεσσάρων νέων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στον νομό Κιλκίς δημιουργεί κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης ξεπερνώντας κατά πολύ τις δυνατότητες και αντοχές Δημοσίων Δομών και πολιτών.

Δεν είναι ώρα για καταμερισμό ευθυνών. Αυτό το αφήνουμε στην ευχέρεια της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής. Πιστεύουμε ότι είναι ώρα για υπεύθυνες, ψύχραιμες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τη λήψη σωστών και χρήσιμων αποφάσεων.

Η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς δηλώνει κατ’ αρχήν παρούσα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης με όλα τα μέσα που διαθέτει. Παράλληλα δε, προτείνει :

  1. Τη δημιουργία μόνο δύο αντί για τέσσερις χώρους υποδοχής και ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ φιλοξενίας ΜΟΝΟ προσφύγων, οι οποίοι προηγουμένως έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως πρόσφυγες πολέμου και οι οποίοι έχουν την προοπτική εξόδου από τη χώρα προς τους προορισμούς που έχουν επιλέξει. Οι δύο αυτοί χώροι σε Χέρσο και Νέα Καβάλα, οι εργασίες διαμόρφωσης των οποίων ήδη έχουν ξεκινήσει, να είναι πλήρως οργανωμένοι και επαρκώς φυλασσόμενοι. Ο νομός μας δεν είναι σε θέση να αντέξει παραπάνω χώρους με το δεδομένο ότι η Μεθόριος της Ειδομένης ήδη ασφυκτιά. Οι συγκεκριμένοι δύο χώροι θα λειτουργούν ως βαλβίδα εκτόνωσης της ήδη αφόρητης κατάστασης στη Μεθόριο.
  2. Όπως η χώρα μας διεκδικεί δίκαιο καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και ο νομός Κιλκίς ΑΠΑΙΤΕΙ τον δίκαιο καταμερισμό των προσφυγικών ροών σε όλους τους νομούς της χώρας, ιδιαίτερα δε στους όμορους μεθοριακούς. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθεί το αίσθημα αδικίας που έχει κυριεύσει τους συμπολίτες μας σε όλο τον νομό και θα καταλαγιάσουν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

καταθέτοντας και πάλι τη θέλησή μας για συστράτευση στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Έκτακτης Ανάγκης, ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας στις δίκαιες και ρεαλιστικές προτάσεις μας.

                                                               Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς

Ανδρέας Βεργίδης